Dommerskandale i Kristiansund: Ga gult kort til feil spiller - ble utvist

Kristiansund legger inn protest

Sandnes Ulf snudde kampen

(Kristiansund - Sandnes Ulf 2-3) Kristiansund-spiller Tor Erik Torske (33) sto langt fra situasjonen. Men dommer Kim Rune Borgersen ga ham gult kort, Torske hadde ett fra før og dermed ble han utvist. Tirsdag sender Kristiansund en protest til Norges Fotballforbund.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det var en helt utrolig merkelig situasjon. Det skal ikke være mulig, jeg skjønte ingenting, sier Tor Erik Torske til VG.

– Døve ører

Vi ble vitne til en dommerskandale i oboskampen mellom Kristiansund og Sandnes Ulf mandag kveld. Etter 71 minutter, på stillingen 2-1 til hjemmelaget, skjedde det noe helt spesielt:

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Kristiansund-spiller Kamer Qaka taklet Pontus Engblom, dommer Kim Rune Borgersen dømte først fordel og lot spille gå videre. Da ballen var død blåste han for å straffe mannen bak taklingen, men han løp ikke bort til Qaka for å gi ham gult kort.

Les også: Solskjær var KBK-trener i fjor høst

I stedet var det Tor Erik Torske som fikk gult kort av dommeren. Venstrebacken så ut som et gedigent spørsmålstegn og prøvde å forklare at var uskyldig og sto mange meter unna.

Det ville ikke dommeren høre på. Han gikk så bort til fjerdedommeren for å diskutere situasjonen. Det endte med at Borgersen ga Torske rødt kort, fordi han allerede hadde fått gult kort tidligere i kampen.

– Det var mye rart. Han ga jo meg gult kort ute på banen først, så det virket som han hadde glemt at jeg hadde gult fra før, sier Torske.

– Vi prøvde å forklare dem at det var Qaka som hadde taklet, ikke meg. Men det var som å snakke til døve ører. De er så stolte, men jeg så at de var i tvil, legger Torske til.

DOMMER: Kim Rune Borgersen. Her fra en kamp i fjor. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Legger inn protest

Sent mandag kveld bestemte klubben seg for å legge inn en protest til Norges fotballforbund. Den kommer de til å sende tirsdag morgen med mål om å få spille kampen på nytt.

– Det gjør vi fordi dette ikke var en vurderingsfeil fra dommeren, men en ren faktafeil. Den var åpenbar for alle, unntatt for dommeren, sier Kenneth A. Leren, sportssjef i Kristiansund.

– Vi ledet 2-1 på det tidspunktet, utvisningen ble helt avgjørende for kamputfallet, sier Leren til VG.

– Hvordan vurderer du mulighetene for omkamp?

– Vi har hatt tilsvarende saker andre steder i Norge for. For eksempel mellom Fram og Tønsberg der dommeren gjorde en faktafeil, da ble det omkamp. NFF bør være konsekvente i slike saker, svarer sportssjefen.

Inne i dommergarderoben

Etter utvisningen ble det ampert i Kristiansund. Med én mann mer fikk Sandnes Ulf gode arbeidsforhold og utnyttet dette. Først lagde nevnte Qaka straffespark da han taklet en Ulf-spiller inne i 16-meteren etter 85 minutter - Pontus Engblom dunket inn 2-2.

Og rett etterpå var rogalendingene frempå igjen da Nicolai Geertsen headet inn 3-2, to minutter før slutt. Dermed var serieleder Kristiansunds første poengtap på hjemmebane et faktum, før mandagens kontroversielle kamp hadde de vunnet alle hjemme på Kristiansund kunstgress.

Etter kampen var Torske inne i dommergarderoben:

– De sa at de hadde begynt å innse at de hadde gjort en feil. Når man sender en spiller av banen må man være 100 prosent sikker. Det var forferdelig surt å tape på en slik måte. Jeg håper jeg slipper karantene, sier Torske.

UTVIST: Tor Erik Torske skjønte ingenting da han fikk gult kort nummer to. Bildet er fra i fjor høst. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Dommer Borgersen skriver i en sms til VG at han ikke kan kommentere saken siden Kristiansund har varslet en protest. Dommerteamet kommer til å levere sin redegjørelse til NFF.

Fortsatt serieleder

Spørsmålet er hvor mye dette nederlaget får å si når opprykksplassene spikres til høsten. Eller ender det med at Norges fotballforbund må arrangere en omkamp mellom lagene?

Kristiansund er uansett stadig serieleder, fire poeng foran Sandefjord.

PS! Episoden Leren nevnte skjedde i 2. divisjonskampen mellom Fram IF og FK Tønsberg tidligere denne sommeren. Førstnevnte vant kampen 2-0, men en Fram-spiller skulle vært utvist på grunn av to gule kort. Dommeren hadde derimot notert feil spiller på det første kortet. Spilleren ble dermed ikke utvist, og etter kampen la FK Tønsberg inn en protest med ønske om omkamp. Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) ga FK Tønsberg medhold i saken, og mener kampen skulle spilles på nytt. Fram valgte å anke saken, men vant ikke frem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder