Rekdal etter stortap: – Jeg skulle ønske jeg kunne spilt selv

BERGEN (VG) (Brann - Vålerenga 4-1) Moa sendte Vålerenga i føringen, men så tok Brann over - og ydmyket gjestene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var et Vålerenga på desperat poengjakt som ankom Brann stadion lørdag. Men til tross for en tidlig scoring gikk det fra vondt til ekstremt verre for Kjetil Rekdal og hovedstadslaget. Vålerenga ble totalt kjørt over i andre omgang og tapte til slutt hele 4-1.

– Jeg skulle ønske jeg kunne spilt selv. Det hadde kanskje hjulpet littegrann. Tatt av presset, sier Vålerenga-trener Kjetil Rekdal til TV 2 rett etter kampen.

Les fyldig referat her: Brann - Vålerenga

Vålerenga tok tidlig ledelsen, men deretter fikk gjestene det Rekdal kaller en «knekk».

– Av en eller annen grunn greier vi ikke, makter vi ikke eller tør ikke å fortsette. Vi begynner å forsvare oss, klarer ikke holde på kulen og får litt trøkk på oss. Det skal jo være en fordel å lede, men så får vi en billig utligning i mot, forklarer Vålerenga-trener Kjetil Rekdal til VG like etter kampen.

Det var ikke en del av din plan å legge seg bakpå etter 1-0?

– Nei, langt ifra. Jeg skjønner spørsmålet, men definitivt ikke. Vi har ikke noe lag til å ligge i forsvar. Vi har ballspillere, tekniske og kreative spillere i de fleste posisjoner og vi er ikke god når vi må forsvare oss, sier en åpenbart frustrert Rekdal, og får støtte av statistikken – kun Molde har sluppet inn mer enn Vålerengas 24 mål.

Saken fortsetter under bildet.

KLASSEFORSKJELL: Vålerenga scoret først, men Brann og Steffen Lie Skålevik slo tilbake så til de grader. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Rekdal: – Må vinne tre av fire neste kampene

– Jeg har kost meg med fotballet hele livet og vet hvor fokuset blir. Det har jeg det egentlig greit med, og tenker mer på klubben, forklarer Rekdal på spørsmål om han frykter for jobben sin.

Vil det være en større skuffelse for deg at Vålerenga rykker ned enn at du får sparken?

– Nå tror ikke jeg at noen av delene skjer, sier Rekdal, før han forklarer hvordan de skal kjempe seg vekk fra nedrykkssonen:

– Vi har to utrolig viktige kamper mot Sogndal hjemme og Start borte, deretter har vi Molde hjemme og Bodø/Glimt hjemme. Der ligger muligheten – vi må vinne tre av de fire neste kampene.

– Er det realistisk at dere skal vinne tre av de kampene?

– Ja, det er det, kontrer Vålerenga-treneren bestemt.

– Det er klart det. Du har alltid en ny sjanse når det er ny kamp. Hvis du går på banen og tror du har tapt, så vinner du iallfall ikke. Men på de neste fire må vi vinne tre, det er bare så enkelt. Vi er simpelthen nødt til det eller så blir vi hengende nede i sumpen, eller kanskje til og med på etterskudd, sier en frustrert Rekdal.

LES OGSÅ: Keita endte bortetørken til Godset

Grindheim: – Vær så god, Brann

– Første 30 minutter spiller vi knallbra, men så legger vi oss bakpå og sier «vær så god, Brann», sier Grindheim til VG i intervjusonen.

Midtbanespilleren så den første timen fra benken, og da han kom inn hadde Brann nettopp snudd kampen fra 0-1 til 2-1.

– Da jeg kom inn måtte vi ha mål. Det er samme om vi taper 2-1 eller 4-1. Nå må vi legge det bak oss og begynne å ta trepoenger fort som f...

– Vi har 11 poeng på 15 kamper. I snitt blir det nedrykk. Jeg tror ikke man holder seg på 22 poeng, som i fjor. Vi må evaluere kampen og oss selv, sier Grindheim som beskriver stemningen i garderoben som «møkkdårlig».

Daniel Fredheim Holm spilte alle 90 minuttene for Oslo-laget, heller ikke han likte utviklingen etter at de blåkledde tok føringen.

– Nå kommer vi endelig 1-0 over og vi skal egentlig bare fortsette å angripe, men jeg føler vi blir engstelig. Brann får et trøkk på oss og da blir det en tøff kamp.

– Det er en forferdelig start på høstsesongen og egentlig hele sesongen har vært svak. Vi må bare brette opp ermene og begynne å plukke trepoengere. Det ligger i det mentale, vi må gå i oss selv, sier en sliten Fredheim Holm.

Storfornøyd Nilsen

Etter storseieren klatret Brann opp på fjerdeplass på tabellen. Brann-trener Lars Arne Nilsen var selvfølgelig storfornøyd.

– Jeg synes gutta løser dette perfekt. Det er en stor dag for oss, sier Brann-treneren.

– Det å banke Oslos stolthet, betyr selvfølgelig mye for oss, sier Nilsen.

Fem minutter før slutt kom Erik Huseklepp som vi har sett han så mange ganger før og fullførte festkvelden for bergenserne. Mannen med 35 landskamper for Norge fikk endelig lov til å score på Brann stadion igjen når han satt inn 4-1.

– Det var fantastisk. Utover i kampen så spiller vi god fotball, sier Huseklepp.

– Det er viktig å underholde publikum. Det ser ut til at de setter pris på det, sier Huseklepp.

Vålerenga så ut til å slite med å bryte ned Brann, som så like defensivt solid ut som tidligere i sesongen på eget gress. Frem til det var spilt 20 minutter.

Sander Berge vridde spillet på vakkert vis, fant Robert Lundström som hadde tatt den lange turen opp langs høyresiden. Svensken stormet mot dødlinjen og prikket ballen inn på Moa, som fikk en enkel oppgave med å tuppe ballen forbi Piotr Leciejewski i Brann-buret.

Vertene overtok spillet, men så ikke ut som de var istand til å skape de store problemene for Oslo-laget. Mannskapet til Kjetil Rekdal seg betydelig lavere enn i innledningen av kampen.

Vega-show

Først etter 40 minutter fikk hjemmefansen valuta for pengene, da Deyver Vega satt fart på høyresiden og rundet to mann før han sendte ballen mot topplokket til Jakob Orlov. Brann-spissen fikk ikke uttelling, men på returen til Marcus Sandberg stod Kristoffer Barmen klar og brasset ballen inn fra fem meter.

LES OGSÅ: VIF-toppscorer Brown til kinesisk fotball

Costaricaneren startet 2. omgang som han avsluttet 1. omgangen. Først hisset han opp publikum med en frekk hælklakk, deretter satt han opp Kristoffer Barmen alene med Marcus Sandberg. Uttellingen kom først da han gjorde alt selv.

Vega drev innover i banen, forbi en mann, forbi to mann, og løsnet et skudd som via en uheldig Simon Larsen gikk i mål. 2-1 til vertene.

Effektive overganger

Vålerenga sendte mange mann opp i forsøket på å sette utligningen mot Brann. Både Elías Már Ómarsson og Sander Berge måtte vike plass for Christian Grindheim og Simen Juklerød i jakten på poeng. Kanskje sendte de også en mann eller to for mye fremover, for Brann ble stadig invitert på overgang.

Eks-VIF Ruben Kristiansen var meget frisk på Enga sin venstreside, og med drøyt 10 minutter igjen utnyttet han store rom og ladet skuddfoten. Skuddet gikk via Steffen Lie Skålevik og i mål.

Fem minutter senere vant Brann alle duellene, og målscorer Skålevik tuppet Huseklepp fri med Sandberg. Innbytterne gjorde nok en gang det de skulle, da Brann satte sitt fjerde for dagen.

SKUFFET: Vålerengas trener Kjetil Rekdal i mixed zone etter nok et tap. Foto: Marit Hommedal NTB scanpix

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder