Johansen om Fulham-ydmykelsen: – Så verre ut enn det var

FOTBALL

BAKU (VG) Stefan Johansen (25) startet Fulham-karrieren med å bli tatt av banen før pause. Han aksepterer trenerens forklaring - og synes også vraking fra landslagets startoppstilling er greit.

Publisert: Oppdatert: 07.10.16 13:13

– Det ser ut som om det blir benken, men det er ikke noe stort problem, sier Johansen til VG på det fasjonable Hilton-hotellet i Baku.

24 grader og shortsvær utenfor dørene - med så mange ansatte på jobb for å legge til rette for gjestene at de omtrent går i veien for hverandre. Velkommen til Aserbajdsjan, et land hvor den frie tanke har dårlige kår. Og hvor det norske fotball-landslaget er på snarvisitt i nøyaktig 48 timer for å ta tre trolig helt nødvendige poeng lørdag kveld for å redde drømmen om Russland-VM 2018.

Men det skjer sannsynligvis uten mannen som bar kapteinsbindet mot Tyskland forrige kamp. Årsak: Fallende formkurve generelt - manglende spilletid spesielt.

I Fulham startet Johansens karriere med å bli byttet ut før pause - som i fotballsammenheng ofte anses som en ydmykelse. Faktisk fikk han ikke mer enn 32 minutter på banen mot Birmingham av manager Slaviša Jokanović i debuten for en måned siden.

– Det så verre ut enn hva det var. Manageren forklarte meg etterpå at han ville legge om systemet, og da var det enklest å plukke av meg som hadde to treningsøkter bak meg. Den var helt grei; den tar jeg meg ikke nær av.

– Men synes du det tidlige utbytte var dårlig lederstil?

– Mot en yngre og mer urutinert spiller; kanskje. Men jeg hadde en prat med manageren og han begrunnet det greit, sier Johansen, som underveis i intervjuet med VG blir avbrutt av Per Ciljan Skjelbred som vil «kødde» litt med lagkameraten.

Johansen påpeker raskt at Hertha Berlin-proffen bare kan slappe av ettersom han stilte på pressetreff uten t-skjorte under treningsgenseren - og Norge-kapteinens argument om at han har klærne på vask imponerer heller ikke,

«Du har vaskemaskin på hotellrommet, ja?» sier Johansen og gliser, før Skjelbred forsøker å forklare det hele med at han har levert tøy i en vaskepose.

Fair med benken

Fasit etter overgangen fra Celtic til Fulham er: Én omgang mot Bristol City, ubenyttet reserve mot Nottingham og utenfor troppen mot QPR i helgen. Totalt 76 minutter ligafotball og én nittiminutter i ligacupen for sin nye klubb Fulham.

– Det er kanskje naturlig at det ikke blir spilletid når det har vært lite på klubblaget. Det er helt fair.

– Du er enig i det ventede laguttaket?

– Ja. Det er andre på benken som også like godt kunne startet, men sånn er det i fotball: Spiller du på klubblaget, så har du gode sjanser for å spille på landslaget også.

Johansen er den eneste som har startet og spilt alle kamper av betydning under Høgmo: Slutten av VM-kvaliken i 2013, hele EM-kvaliken i 2014 og 2015 og åpningskampen mot Tyskland tidligere i høst.

Les også: Fra hærfører til benkevarmer?

Bedre nivå enn i Skottland

Johansen mener nivået er høyere i engelsk Championship enn i det skotske toppserien, men legger til at han er «sinnssykt imponert» over hva Brendan Rodgers har fått til med Celtic.

– Hvordan skal vi nordmenn tolke det at Rodgers får det bedre til enn Ronny Deila - i alle fall på den største scenen?

– Det handler litt om spillestil og ditt og datt, men de pengene Brendan fikk til rådighet har resultert i tre kvalitetsspillere (Scott Sinclair, Moussa Dembele, Kolo Touré) som nok koster litt i lønn, og det er klart at det har hjulpet på det også.

Norges trolige lag mot Aserbajdsjan (4-3-3): Rune Jarstein – Jonas Svensson, Even Hovland, Stefan Strandberg, Haitam Aleesami – Markus Henriksen, Ole Kristian Selnæs, Per Ciljan Skjelbred – Pål André Helland, Joshua King, Adama Diomande

PS! Kampen sendes på Max. Avspark lørdag klokken 18.00.

Her kan du lese mer om