Ronaldo ble helten i vanvittig EM-drama: – Han er vår ledestjerne

Portugal skal møte Kroatia

Ungarn er gruppevinnere

(Ungarn – Portugal 3-3) Etter 23 avslutninger uten mål i EM, slapp beistet Cristiano Ronaldo (31) til slutt løs. To mål og en assist fra superstjernen sender Portugal videre i EM etter et utrolig seksmålsdrama.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Ronaldo har hatt noen store kvelder i karrieren, men denne fortjener nok en plass helt der oppe. Etter straffemiss, sjansesløsing og enorme mengder kritikk så langt i mesterskapet, var han tilbake på sitt aller beste da Portugal trengte det som mest.

Ungarn tok ledelsen – så leverte Ronaldo en utsøkt assist til Nani. Ungarn la på til 2-1 – så hælflikket Ronaldo inn utligningen på vidunderlig vis. Ungarn tok ledelsen for tredje gang – så stanget Ronaldo inn sitt andre for kvelden.

– En gal kamp. Vi var ute av EM tre ganger, men vi kom tilbake. Det var en vanskelig kamp, og det var veldig varmt. Men hovedmålet var å kvalifisere oss. Det gjorde vi som en av de beste treerne. Vi ville selvfølgelig vinne kampen og gruppen om mulig, men vi klarte hovedmålet vårt, så vi burde gratulere oss selv. Vi klarte ikke å vinne i dag, men jeg håper vi vinner neste kamp, mot et godt lag (Kroatia) i åttedelsfinalen, sier Cristiano Ronaldo til UEFA.

VG Live: Slik var dramaet

Portugiseren har nå scoret i fire EM-sluttspill – en rekord. Han er nå den spilleren med flest EM-kamper i historien (17). Og han sendte – nærmest på egenhånd – landet sitt videre i EM.

– Det er alltid viktig at Ronaldo scorer. Han er vår kaptein og vår ledestjerne, sier Portugals midtbanespiller João Mário ifølge O Jogo.

– Vi vet at han er en verdensklassespiller. Han er en farlig spiller, og du kan ikke alltid kontrollere ham. Vi ga dem ikke mange sjanser, men når Ronaldo har ballen kan han alltid score, sier Ungarn-trener Bernd Storck om kampens store spiller.

Dette er Ronaldos liv: Kosthold, trening, kjærlighet, venner og penger

– Litt flaks

Ronaldo er sikkert fornøyd, han, men kanskje ikke like lykkelig som Ungarn; Norges overmenn i EM-playoff har tatt en totalt uventet gruppeseier.

– Jeg vil skryte av laget mitt som nok en gang hevet nivået sitt etter de to første kampene. Vi visste at vi måtte ha et godt organisert forsvar, det hadde vi, men vi ville angripe også, og det klarte vi. Til tross for utligningene deres ville vi hele tiden angripe. Selvfølgelig trenger man litt flaks også, som på de to siste målene våre. Jeg tar av meg hatten for mitt lags utvikling i dette mesterskapet, sier Ungarn-trener Storck.

Ungarn skal møte Belgia, Irland eller Sverige i åttedelsfinale. Portugal skal ut i litt av en storkamp mot Kroatia, men kan glede seg over at de havner på den antatt enkleste siden av EM-kartet.

– Det var en god kamp, og vi er klare for den neste, sier den unge portugiseren Renato Sanches.

– Vi oppfylte målet vårt om å gå videre. Vi gjorde det ikke slik vi ønsket, da vi ønsker å vinne alle våre kamper,

Fått det med deg? Ronaldo kastet mikrofonen til TV-reporter i vannet

– En parodi av seg selv

Hele verdens øyne var, som så mange ganger før, rettet på Cristiano Ronaldo inn mot denne kampen. Tidligere på dagen hadde han kastet mikrofonen til en TV-reporter i vannet under en morgenpromenade i parken. Gesten kunne tolkes som en måte å få ut all frustrasjonen på, den som har bygget seg opp etter hver sjansemiss, straffebom og kritikerslakt så langt i et mesterskap der han ikke hadde scoret til tross for utallige forsøk.

Lenge fortsatte den geléglade superstjernen i samme spor: Frispark etter frispark etter frispark. Et oppgitt kroppsspråk, kritikk av lagkameratene. Pottesur.

– Han er i ferd med å bli en parodi av seg selv, skrev frilansjournalisten Robin Bairner på Twitter.

Portugals nummer 7 ble ikke blidere da hans klareringsforsøk på en corner endte hos den 37 år gamle veteranen Zoltan Gera utenfor feltet. Gera klinket til og fikk drømmetreff; 1-0 til Ungarn.

– Jeg ville egentlig hvile ham. Han er 37! Prestasjonen hans var i verdensklasse, sier Ungarn-trener Bernd Storck ifølge UEFA.

Les også: Tar oppgjør med norsk Ronaldo-skadefryd

Kunstmål

Men så skulle Ronaldo våkne. Han som spiller sitt sjuende store mesterskap med Portugal, han som har scoret i hvert av de seks foregående, helt siden EM på hjemmebane i 2004. Han som etter denne kampen har spilt flere EM-kamper enn noen annen spiller (17), foran Lillian Thuram og Edwin van der Sar (16).

Først serverte han Nani med en utsøkt gjennombruddspasning. 1-1.

Etter pause slo Ungarn tilbake da Balázs Dzsudzsák – riktignok med hjelp fra muren – klarte det Ronaldo som regel sliter med å gjøre: å score på frispark.

UNGARN-HELT: Takket være to mål av denne mannen, Balazs Dzsudzsak, er Ungarn sensasjonelle gruppevinnere. Foto: Laurent Cipriani AP

Da skulle øyeblikket endelig komme for Cristiano Ronaldo, og på hvilken måte: João Mário slo et innlegg fra venstre, og Ronaldo hælflikket det i nettet på vidunderlig vis. Muskelbunten fra Madeira løp som vanlig ned til cornerflagget, hoppet, snurret og brølte for å feire en scoring som sjelden har smakt så godt.

Husker du? Ronaldos trusefeiring etter El Clásico

Om dramaet var over av den grunn? På ingen verdens måte.

Det er nemlig ikke bare Portugal som har en storskytter. Dzsudzsák fant igjen frem skuddfoten, og nok en gang fikk han portugisisk hjelp: Nani satte rumpen til, ballen slo i benet hans og satte keeper Rui Patricio ut av spill. Det så nesten ut til å bli for mye for tomålsscoreren, som skled og falt midt i feiringens jubelrus.

Resignerte portugisere bivånet det hele fra tribunen mens ekstatiske ungarere knapt kunne tro det de så. Men så var det denne Ronaldo, da. Syv minutter etter Ungarns 3-2-scoring var kapteinen på farten igjen: Innbytter Quaresma fant ham med et presist innlegg, og Ronaldo stanget inn sitt andre for kvelden.

Resten av kampen ble en transportetappe for begge lagene. Portugal er videre i EM – uten å ha vunnet en eneste kamp.

– Vi er glade for at vi fortsatt er med i turneringen. Det var en hard kamp, men vi skapte sjanser og scoret mål, sier Portugal-trener Fernando Santos.

Og Ungarn er sensasjonelle gruppevinnere.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder