KAN FÅ SKATTEKRAV: Tidligere FFK-spiller Raio Piiroja, her på FFK-benken før kampen mot Brann i juli 2011, risikerer fengselsstraff dersom han blir kjent skyldig i skatteunndragelse av 1,7 millioner kroner. FOTO: Jon Olav Nesvold, NTB Scanpix.

Raio Piiroja risikerer ett års fengsel

Skattemyndighetene: Piiroja har unndratt 1,7 mill. kr. West har unndratt 2,2 mill. kr.

Skattemyndighetene mener de tidligere Fredrikstad-spillerne Raio Piiroja (33) og Brian West (34) har unndratt nærmere fire millioner kroner fra beskatning.

Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Saken mot Raio Piiroja startet for tre år siden, og er foreløpig et godt stykke unna sin avslutning. Men skatteetaten mener nå å vite hvor mye de to tidligere Fredrikstad-spillerne Raio Piiroja og Brain West har unndratt seg beskatning.

VG har fått innsyn i endringene som skattemyndighetene har gjort for de to spillerne, og det dreier seg om betydelige beløp.

Piirojas ligning er betydelig endret i de tre årene 2006, 2008 og 2009. I 2006 har inntekten blitt justert fra 537.648 til 747.951 kroner, en økning på drøyt 210.000. I 2008 er økningen på hele 743.020, mens den i 2009 er på 740.860. Til sammen mener skattemyndighetene at den tidligere midtstopperen har unndratt seg 1,7 millioner norske kroner fra beskatning.

Nekter skyld

Raio Piiroja har dermed fått en økning i skatten på 815.550 kroner. Estlenderen har ikke innrømmet å ha gjort noe galt, noe som øker sjansen for fengselsstraff om han blir funnet skyldig i skatteunndragelse. At pengene er overført til utlandet vil

UNDERSØKES: Skattemyndighetene mener tidligere FFK-spiller Brian West har unndratt nær 2,2 millioner kroner fra beskatning. Her er han avbildet under en kamp i 2004. FOTO: Morten Holm, NTB Scanpix.

også kunne virke forsterkende.

- Piiroja har per dags dato ikke erkjent straffskyld. For øvrig har jeg ingen kommentar til saken, sier hans advokat Jon Egil Auestad til VG.

Politiet jobber fortsatt med Piiroja-saken og dens avleggere.

- Vanligvis er strafferammen for slike forhold ubetinget fengsel av «ikke ubetydelig lengde». Normalt vil den ligge på et halvt til ett års fengsel, sier politiadvokat Kåre Solvoll ved Østfold politidistrikt, som understreker at han prater generelt, og ikke vil uttale seg om de to konkrete tilfellene.

Store summer

Likevel innrømmer politiadvokaten at det er en stor forskjell mellom estlenderen og amerikaneren. Mens West «i forhør har erkjent forholdene», har ikke Piiroja gjort det samme.

- Og det vil selvsagt ha stor betydning for strafferammen. Da vil det ikke være unaturlig med ubetinget fengsel, understreker Solvoll.

Likevel er det betydelige beløp som West skal ha unndratt seg felleskassen, faktisk større summer enn i tilfellet med Piiroja.

Skatteetatens tall viser at det amerikanske hurtigtoget i 2004 fikk påplusset ligningstallene med 385.381 kroner. Det påfølgende året viser de nye ligningstallene en økning på 360.551, i 2006 632.211 kroner, og i 2007 er beløpet oppjustert med 609.909 kroner. I 2008 er det lagt til en inntekt på 162.130 kroner.

Til sammen skal amerikaneren ha unndratt seg hele 2.150.182 kroner fra beskatning. Det betyr at han er skyldig 1.13.1742 i skatt.

- Det er ingen tilfeldighet at de etterlignes for slike beløp, mener Solvoll.

- Skattet til USA

Skattemyndighetene har jobbet med Raio Piiroja-saken siden sommeren 2009. Før sommeren ble de tre tidligere FFK-ledere Frode Kværneng, Bjørn Jensen og Harry Hansen ilagt et forelegg på 25000 kroner hver, Fredrikstad FK ble ilagt en foretaksstraff på 100.000 kroner, mens Fredrikstad Fotballklubb Sport AS fikk foretaksstraff på 300.000 kroner.

For West er altså forholdet litt annerledes. Amerikaneren har påklaget skatteetatens etterligning til skatteklagenemnda, som han nå venter svar fra.

- Brian West har erkjent at han har skattet til USA for deler av inntekten, men han har ikke erkjent straffskyld for unndragelse av skattbar inntekt. Vi mener at det var riktig at han skulle skatte til USA for deler av beløpet, og foreløpig har han ikke tatt stilling til skyldspørsmålet, sier Wests advokat, Petter Bonde, til VG.

Les også

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder