FIRKANT TIL BESVÆR: Det er mange meninger om Starts spillerdrakter - med klubbvimpelen som en slags heldekkende søm i stoffet - sesongen 2015. Reklamefirkanten er vanskelig å svelge for mange. Fra venstre: Gudmundur Kristjansson, Espen Børufsen, keeper Håkon Opdal, Espen Hoff og Kristoffer Ajer. Foto: Tor Erik Schrøder,

Tidligere Start-spiller retter kraftig skyts mot jubileumsdrakten: - Den ser helt jævlig ut

Klubbdirektøren: - Helge Bjønsaas vet ikke hva han snakker om

Starts tidligere midtstopper Helge Bjønsaas (46) mener klubbens nye jubileumsdrakt «ser helt jævlig ut» og tror spillerne vil kreve at den svarte firkanten på brystet blir fjernet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

- Førsteinntrykket er ikke bra, sier Helge Bjønsaas til VG etter at han onsdag kommenterte Starts spillerdrakt for sesongen 2015 - året Tippeligaklubben fyller 110 år.

Til Fædrelandsvennen uttaler han at «den ser helt jævlig ut.»

- Jeg skjønner ikke hvorfor de skal ha den svarte firkanten, den ser helt forferdelig ut, sier han til lokalavisen.

Der er skribent Sverre Norberg-Schulz Hagen i MinMote enig i.

- Rent estestisk er drakten så enkel og klassisk som man forventer av en jubileumsdrakt - der man må anta at målet er å gå «tilbake til røttene». Den rosa keeperdrakten er utradisjonell i fargevalget, men står helt i stil med det blant annet Barcelona har vartet opp med av lyse pasteller de siste sesongene, sier han, og fortsetter:

- Det triste med den ellers fine hjemmedrakten er hovedsponsorens logo. Det er forståelig at sponsoren vil gjøre seg synlig, men det må da finnes grenser for hvor mye form skal følge funksjon.

Facebook-gruppen «Vi som bryr oss om fremtiden til Start» har 1026 medlemmer. Helge Bjønsaas har også sagt sin mening der.

LIKER DET IKKE: Starts tidligere forsvarsspiller Helge Bjønsaas, her mot Vikings Bjørn Berland i cupen for 15 år siden, har ikke lyst til å kjøpe klubbens nye drakter i Tippeligaen 2015. Foto:Håkon Vold,NTB scanpix

Rosa skal skremme

Han burde ha god bakgrunn for egne meninger og den kvasse kritikken rettet mot årets Start-drakter. Han jobbet til for to år siden i trykkeri og profilbransjen, det vil si med trykk på blant annet drakter og t-skjorter.

Start presenterte sine nye drakter onsdag. Keeperdrakten er helrosa, ifølge Starts administrerende direktør, Even Øgrey Brandsdal, fordi «vi må skremme vekk motstanderen».

- De må føle at de bare ser rosa, og skyter til side for mål, sier Øgrey Brandsdal til Fædrelandsvennen.

Overfor VG vedgår han at farven på keeperdrakten kan helle mot oransj, men at han ikke helt klarer å ta den (farven).

Øgrey Brandsdal forteller han at han nå - da VG ringer - går rundt med den (ikke den rosa) på hjemmebane, og har lagt ut bilde av det (seg selv i den omdiskuterte drakten) på Facebook.

Det kan du se litt lenger ned i denne drakt-saken.

- Forskjellige reaksjoner

Det, rosa som skremmefarve, er antakelig uttrykt med et skjevt smil.

Klubbdirektøren mener imidlertid, i fullt alvor, at det virker som om «alle» er godt fornøyd med variantene som utespillerne skal ikle seg idet påsken tar slutt og Tippeligaen starter.

- Jeg ser at folk har forskjellige reaksjoner på drakten, jeg skjønner at det er diskusjoner om den, sier han.

Helge Bjønsaas gleder seg til seriepremieren og fotballsesongen.

SUBLIM DIREKTØR: Starts administerende direktør Even Øgrey Brandsdal påpeker at han her bærer en sublimdrakt, og at den svarte firkanten derfor ikke vil påføre ham sårt bryst under varme forhold. Foto: Privat,

Han bor rett ved Stadion og ser ofte Start på hjemmebane. Men han ser ikke frem til å heie på spillere med en firkant foran på drakten som ser ut som en «svart TV-skjerm» og - på varme og svette dager - helt sikkert vil påføre dem fysiske plager, slik han forstår det.

I form av såre brystvorter, som antakelig må tapes for at de ikke skal volde dem alt for store plager.

90-talls firkant

- Da jeg så draktene tenkte jeg «herregud, har de ikke kommet lenger enn dette». Det ser ikke bra ut. Den svarte firkanten er laget av lim. Blir det varmt, blir det en del såre brystvorter fordi den vil gnisse mot brystet, sier Helge Bjønsaas.

På spørsmål om han tror spillerne kommer til å kreve firkanten - med hovedsponsorens logo - fjernet, svarer han ja. Han har nemlig selv erfaring med hvor plagsomt «plast» på brystet kan være. Da han spilte for Start rundt midten av 1990-tallet hadde han en svær hvit firkant på brystet (med hovedsponsorens farverike logo).

- Han vet ikke hva han snakker om. Dette er en sublimdrakt. Det betyr at det ikke er noen strukturendringer i den. Logoene trykkes ikke på den, de er farvelagt i selve stoffet. Spillerne synes de er meget behagelige, forklarer Starts administrerende direktør Even Øgrey Brandsdal.

Han påpeker at draktkonstruksjonene - også - har utviklet seg siden 1990-tallet, noe som kom godt til syne da Brann nylig presenterte sine nye drakter som de skal bruke i OBOS-ligaen kommende sesong.

Det enkleste...

- Han (Bjønsaas) skal få lov til å komme innom og prøve den. Jeg er sikker på at han kommer til å like den, hevder Øgrey Brandsdal - og sikter til stoffet i hele drakten.

- At keeperdrakten er rosa, bryr jeg meg ikke om. Den er rosa uten svart firkant. De med svart firkant ville jeg aldri kjøpt. Det enkleste er ofte det beste. Den blå kunne hatt enkel hvit skrift foran, den gule sort skrift. Men det kan hende Sparebanken Sør (hovedsponsoren) har en god forklaring, sier Helge Bjønsaas.

PS! Det har de, skal man tro Start-direktør Even Øgrey Brandsdal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder