HOLDER PÅ VARMEN: Jo Inge Berget på onsdagens landslagstrening på Lillestrøm. Til høyre Veton Berisha. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Berget betalte millioner for å komme seg vekk fra Cardiff

LILLESTRØM (VG) For ti måneder siden, da Jo Inge Berget (25) var langt unna å være landslagsprofil med skjegg og scoringer, betalte han et syvsifret beløp fra egen lomme for å komme seg vekk fra det ulykkelige profflivet i Storbritannia.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan ikke regne på det, smiler Jo Inge Berget, som i likhet med ansiktshåret har blomstret i svenske Malmö gjennom store deler av sesongen – og mot Kroatia sist sålefintet han Norge i en helt ny posisjon i EM-kvalifiseringsgruppen.

Det meste står i kontrast til spilleren som møter mediene med varm kaffe på spillerhotellet i Lillestrøm. Gjennom hele 2014 var han en iskald utenlandsproff i Wales og Skottland.

For å komme seg ut av kontrakten med Cardiff, betalte han etter det VG kjenner til flere millioner kroner av egne penger. Slik gikk Championship-klubben med på å fristille ham – og til svenske Malmö kom han gratis. Det siste bekrefter svenskenes sportssjef Daniel Andersson overfor VG.

– Vi ble enige om en sluttsum (med Cardiff). Jeg kunne sittet på ræva der og tjent ganske mye mer. Det er jo snakk om et par år i Premier League. Det er litt penger. Forhåpentligvis kan man dra inn igjen det på grunn av godt år, sier Jo Inge Berget, som ikke vil si i detalj hva det kostet.

– Hadde gjort det igjen

Men innrømmer:

– Det er klart det er litt å si i fra seg. Vi ble enige, vi møttes på midten et sted. Alt i alt får jeg jo lønn et annet sted nå. Hadde jeg fått valget igjen nå, så hadde jeg gjort akkurat det samme, erklærer Malmö-vingen.

- Det sier litt hvor mye du ville vekk?

– Ja, eller hvor mye jeg ville spille fotball. Hadde jeg fått beskjed om at jeg skulle spille fast der, hadde det vært annerledes. Slik situasjonen var, skjønte jeg at jeg måtte et annet sted, sier 25-åringen med fortid i Lyn, Udinese, Strømsgodset og Molde – pluss Cardiff og Celtic.

SNUDDE PÅ ALT: Jo Inge Bergets praktkamp mot Kroatia endret hele EM-innspurten for Norges del. Her takker han Ullevaal-publikummet etter kampen. Foto: Heiko Junge , NTB scanpix

Det er i Sverige han er blitt ny som fotballspiller. Etter hvert plasserte Malmö-trener Åge Hareide ham som kantspiller. Berget har gått fra å være playmakertypen til å bli en hardtarbeidende toveis-ving.

– Jeg har alltid løpt mye. Men det er litt flere taklinger, litt flere hodedueller, en litt annen stil. Det handler om å finne ut hvor man kan ta steg. Der har jeg hatt mye å gå på, innrømmer 25-åringen fra Hadeland.

Ball-briljerer fortsatt

Blikk, forståelse og ballbehandling - eller forsåvidt størrelse - har aldri vært problemet for 184 centimeter høye Berget, og han tror ikke han er blitt særlig tyngre eller sterkere fysisk det siste året.

– Men løpskapasiteten er nok ikke blitt dårligere i Malmö. Det kommer kamper der man ikke bare kan tråkke på ballen. Noen ganger må man smelle og takle og løpe, billedlegger Berget, som var en av dem som løp aller mest da Malmö overrumplet Celtic i Champions League-kvalifiseringen og gikk inn i gruppespillet.

Uten at han dropper detaljene med ball. Spør bare Kroatia-veternanen Dario Srna om hvordan han opplevde forrige landskamp – eller Real Madrid-kjempen Casemiro, som ble offer for en Berget-tunnel i Champions League-matchen på Swedbank Stadion for en uke siden.

På mange måter tok Berget den helt ut med plutselig å både spille og se ut som en kriger. Da han ble presentert som Malmö-spiller i januar, satt han med voks i håret og lyseblå skjorte – og så nesten ut som han hadde tatt turen til Skåne via Stureplan i Stockholm.

Hans totale forvandling på og utenfor banen er kanskje ikke helt tilfeldig?

– Noen av gutta på laget mobber meg litt for det bildet fra pressekonferansen. Så det har skjedd ting. Passer veldig godt med måten jeg spiller på, sier Jo Inge Berget.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder