Nils Arne Eggen: - En fotballtrener og et fotballag lever i dag og skal prestere nå

LEVER I NUET: Ull/Kisa-trener Arne Erlandsen møtte VG i Lillestrøm mai i år, mens Nils Arne Eggen var gjest i VGTV-programmet Foppall. Foto: Jan Petter Lyanu, VG, Bjørn S. Delebekk, VG

Arne Erlandsen tar oppgjør med trenerkollegaer

(VG Nett) Arne Erlandsen refser eliteserietrenere for å snakke for mye om å bli bra en gang i fremtiden. Han får støtte av trenerstorheten Nils Arne Eggen.

 • Sindre Øgar

Artikkelen er over åtte år gammel

- Jeg føler at man sier at man trenger lang tid på å spille inn et lag. Det er jeg uenig i. Som trener og leder må du forvente at du ser fremgang med en gang. Hvis du går i en felle - og det er en tendens til at trenere gjør det - der man skal bli bra «om en måned», «når sesongen starter» eller «neste år», så er det stikk motsatt av det jeg forventer, sier Arne Erlandsen til VG Nett.

Erlandsen er trener for overraskelseslaget Ull/Kisa i 1. divisjon. Han har flere år bak seg som Lillestrøm-trener. Han snakker med VG Nett om krisen i Lillestrøm når hjertesukket kommer.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Eggen: Må få ting gjort fort

- Slutt å prate om nye spillere, og bli bra i dag! Dette er en uting blant norske trenere, sier Erlandsen.

- Der er jeg enig med han Arne, sier trenerlegende og styremedlem i Norsk Fotballtrenerforening Nils Arne Eggen til VG Nett.

Den tidligere Rosenborg-treneren understreker at fotballag lever i nuet.

- Vi som er profesjonelle trenere må få ting gjort fort. Du bygger fort. Laget skal være bedre om høsten enn om våren, og det skal være kontinuerlig utvikling. Du må ha perspektivet fremover, men en fotballtrener og et fotballag lever i dag og skal prestere , sier Eggen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LILLE SPEIL: Kjell Jonevret ser seg selv i speilet etter 1-4 mot Rosenborg i debuten som Viking-trener. Hvor lang tid får han til å få orden på klubben? Foto: Kent Skibstad, NTB Scanpix

- Da jeg holdt på, så sa de andre «vi skal ta igjen RBK om to-tre år». Da sov jeg godt, for om to-tre år ville vi være mye bedre. Jeg var aldri redd for å dele ideene, for før noen andre rakk å bruke dem hadde vi kommet lenger, sier han.

Arne Erlandsen mener at en rekke trenere bedriver ansvarsfraskrivelse.

- Kjell Jonevret snakker om at han skal ha et bra lag neste år. Men hvorfor skal du ikke vinne neste kamp? Hvorfor skal du ikke se de gode prestasjonene da? Det blir en unnskyldning for treneren, sier Erlandsen.

Viking-trener Kjell Jonevret reagerer på uttalelsen.

- Det kjenner jeg ikke til at jeg har sagt. Jeg vil vinne neste kamp. Jeg vil vinne hver eneste kamp, så det kan jeg dementere, sier Jonevret.

Han støtter Erlandsens generelle synspunkter.

- Man har ikke så mye tid på seg som trener, så jeg er enig med ham. Det finnes ingen anledning til å vente til neste år. Det gjelder å bygge for fremtiden også, men det er ingen motsetning her, sier han.

- Brukte for lang tid

Lillestrøms styreleder Per Mathisen sa følgende til Romerikes Blad i april:

- Haglund har selv hele tida sagt at det kan ta tid å få mannskapet til å fungere optimalt. Selv om tabellen ikke viser det, er prestasjonene gode. Vi er på rett vei.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BER OM TID: Martin Andresen har flere ganger bedt om tid for å få laget til å prestere. Her er han etter et møte med VIFs sportslige utvalg 27.juni. Foto: Aleksander Andersen

Nylig erkjente LSK-trener Magnus Haglund i et VG-intervju at han har brukt for mye krefter på å eksperimentere med spillerne han har til rådighet.

- Det har vært en utfordring. For meg var det 22 nye spillere, og jeg har kanskje brukt vel lang tid på å teste ut ting. Jeg må være selvkritisk til det, sa Haglund til VG.

Vålerenga-manager Martin Andresen har flere ganger sett på tabellen med kikkert.

- Er vi ikke topplag neste år, da kan dere hugge meg, sa Vålerenga-manager Martin Andresen til VG i august 2008. Den samme sommeren ertet han på seg supportere da han ble sitert på at han ikke bryr seg så fryktelig om tabellen.

- Treneren har ansvaret

Arne Erlandsen kommer med følgende oppfordring til seg selv og sine kollegaer:

- Still krav til prestasjonen hver dag, og ikke si at du blir bra en gang i fremtiden.

Nils Arne Eggen er tydelig på at det bare er én person som er hovedansvarlig for lagets prestasjoner, og det er hovedtreneren.

- Å være fotballtrener og hovedtrener er krevende. Det er et fag. Du må kunne det du holder på med. En trener blir bedre og bedre så lenge han holder på - hvis han er villig til å lære, sier Eggen.

Les også

Mer om

 1. Rosenborg BK
 2. Vålerenga Fotball
 3. Lillestrøm SK
 4. OBOS-ligaen
 5. SK Brann
 6. Sogndal Fotball
 7. Viking FK

Flere artikler

 1. Sportsleder: - Har våte drømmer om Ståle i LSK

 2. Andresen om tribunebråket: - Ikke vant til det i Norge

 3. Knudtzon om LSKs redningsmann: – En tydelig trener

 4. LSK-legende freder Haglund

 5. Her er fasiten for «Prosjekt Martin Andresen»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder