TOPPER PÅ ULIKE OMRÅDER: Mens Ronaldo har flest skudd utenfor mål, og flest avvinkninger for offside, er Hannes Halldorsson spilleren med både flest redninger og flest vellykkede langpasninger. Foto: Robert Pratta Reuters

Sjekk EM-tallene!: Bodø/Glimt, Bale og Ronaldo i statistikktoppen

En islandske langpasningskonge, nordirske hardhauser, offside-avvinkede portugisere og en waliser i fyr og flamme. Alt er samlet i VGs EM-statistikk.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Med kvartfinaler på trappene har 24 lag blitt til åtte, og det er på høy tid med et dypdykk i tallene som skjuler seg bak de 44 matchene fordelt på 16 kampdager.

De fleste har nok fått med seg at Gareth Bale, Álvaro Morata og Antoine Griezmann står trangt på toppen av toppscorerpallen med tre scoringer hver.

VGs EM-spesial: Her finner du all statistikken fra mesterskapet

Ronaldo-fokus har det også blitt tid til, og blant «snakkisene» var hans 24 skuddforsøk før den første scoringen satt mot Ungarn. En scoring ble som kjent fort til to for Portugals kaptein.

Mindre kjent er det kanskje at Island, laget med nest færrest vellykkede pasninger, har mesterskapets langpasningkonge, og at de hardbarkede britene på Nord-Irland og Irland er på pallplass når det gjelder å tape hodedueller.

Les også: «Griez» lightning da Frankrike snudde

Islandsk keepersjef med både armer og bein

Topper to statistikker: Han har mannen med både flest redninger og flest vellykede langpasninger, Bodø/Glimt-keeper Hannes Halldorsson. Foto: Martin Meissner AP

I buret er to med bånd til norsk fotball å finne i toppen av statistikken, det ene norske båndet mer diffust enn det andre.

Bakerst hos Island-sensasjonen står Hannes Halldórsson. 32-åringen tjener til livets opphold i Bodø/Glimt, der han har sluppet inn fjerde mest mål i Tippeligaen. Statistikken i EM er noe penere, der Halldórsson, som uttalte til VG at han knapt merker forskjell fra norsk Tippeliga, er keeperen med flest redninger.

Les også: Et ufint angrep på Pogba

Ledelsen innehar Halldórsson med 21 redninger, fire foran bakerste mann hos Norges overmenn i play off-spillet til mesterskapet, «Joggebuksemannen» Gabor Kiraly. Kiraly skapte Twitter-storm med sin heroiske innsats mot Belgia i søndagens åttedelsfinale, og fikk 7 på VG-børsen tross 0-4 i sekken mot Eden Hazard og vennene hans.

En statistikk Halldórsson kanskje noe mer overraskende topper er antall vellykkede langpasninger. Arsenal-signeringen Granit Xhaka, som bommet i straffesparkkonkurransen da Sveits røk mot Polen, hadde 46 av disse i løpet av sine fire EM-kamper. Samtidig står Toni Kroos med 43, en mann som har imponert mange som strømann offensivt på et godt tysk lag. Ingen er dog i nærheten av Hannes Halldórssons 56 (!) vellykkede langpasninger.

Halldorssons presise pasningfot hjelper uansett ikke Island med å innta toppen av langpasningstronen totalt som lag - den tronen har Tyskland med 149 vellykkede langpasninger, én foran Wales på andreplass.

Les også: Engelske Alan bor i Reykjavik: – Jeg skal heie på Island

TRE MÅL: Antoine Griezmann har scoret tre mål for Frankrike i EM - to av de på hodet fra den 175 cm høye Atlético Madrid-spilleren. Foto: Jean-philippe Ksiazek AFP

Venstrevridde tyskere og portugisisk innleggsbonanza

Tyskland har nådd kvartfinale på imponerende vis, særlig da de kjørte over Marek Hamsiks Slovakia i åttedels finalen søndag. På veien til kvartfinalen er de laget med nest flest pasninger - med 2281 vellykkede pasninger er de i nærheten av å tukte tiki-taka-mesterne fra Spania. Spanjolene har 2340 pasninger å vise til - men slo sin siste pasning mandag kveld mot Italia. Italia er for øvrig, med tre gule i den kampen, nasjonen med flest gule korte, tretten totalt.

Nederst i pasningstatistikken befinner to åttedelsfinalister seg, tross 90 minutter mer fotball å vise til. Nord-Irland er helt i bånn med 640, det er kun 160 pasninger per kamp og godt under to pasninger i minuttet i snitt. Island har ikke slått mange flere pasninger på sin sensasjonelle vei til kvartfinalen. De står med 642 pasninger.

Mens Angela Merkels CDU har styrt Tyskland med en høyrekurs de siste elleve årene, har de fleste pasningene til det tyske landslaget i EM funnet veien mot venstre. 469 i tallet, 149 flere enn tyske pasninger i motsatt retning.

Les også: Sjekk Island-utregningen som har blitt en netthit

Søndag takket Draxler for pasninger nettopp til venstre i oppgjøret mot Slovakia, da han herjet med både mål og målgivende pasning i åttedelsfinalen.

Draxlers målgivende til Mario Gomez var ett innlegg av den ferdigscorede sorten, og kun ett av Tyskland 115 innleggsforsøk så langt i mesterskapet. Det er fem forsøk færre enn Portugal, som med 120 topper statistikken. Treffprosenten er imidlertid ingenting å skrive hjem om, med kun 29 vellykkede innlegg.

Da var det, så lenge det varte, morsommere å være Mandzukic i boksen til Kroatia, som på 113 innleggsforsøk fikk 40 vellykkede å boltre seg med.

Les også: Ungarn ble ydmyket i Edens hage

Ronaldo = Italia x elleve

LØSNET TIL SLUTT: Han har kanskje løpt fleste ganger i offside, og skutt flest ganger utenfor mål, men Ronaldo scoret to mot Ungarn og sikret med det åttedelsfinalebillett for Portugal. Foto: Robert Pratta Reuters

Presise gjennomspill og godt timede løp har kanskje preget Tyskland, som kun har gått i offside to ganger i snitt per kamp, men det samme kan ikke sies om Portugal. 15 ganger har Portugal blitt avblåst for offside, hvorav Ronaldo står for elleve av disse avvinkningene.

Bak Ronaldo følger Zlatan, som er den eneste svensken som har gått i offside dette mesterskapet, med åtte.

Hulsker om Ronaldos mikrofon-kasting: – Gjennomtenkt

I bunn av offside-statistikken, kanskje ikke så overraskende, lite angrepslystne, asurblå italienere. Synderen bak Italias ene (!) offside på fire kamper står Romas Alessandro Florenzi for. Det skjedde tidlig i kampen mot Irland, en avvinkning som viste seg å være feil på reprisene.

Les også: Perfekt start for EMs «gamlehjem»

Bale den store gjengangeren

Det var nok knyttet mer spenning enn forventning til Wales før mesterskapet, men anført av Gareth Bale har laget nådd kvartfinale, der de skal møte Belgia.

Les også: Toppscorer Bale blir hyllet - Er han verdens beste?

TONEANGIVENDE: Gareth Bale og Aaron Ramsey har banet vei for Wales-suksess i årets EM. Aldri før har Wales vært i EM - nå skal de ut i kvartfinale mot Belgia. Foto: Philippe Lopez AFP

Tidligere engelsk landslagskeeper David James uttalte i etterkant av Wales 3-0-seier over Russland at Bale kanskje var verdens mest komplette fotballspiller. Om et russisk lag, som fikk terningkast 1 for sin innsats på og utenfor banen av VG, er en valid målestokk for verdensklasse har blitt diskutert, men statistikken taler for Gareth Bale.

• Han er delt toppscorer med tre scoringer
• To av målene har kommet på frispark - statistikk kun Michel Platini og Thomas Hassler kan vise til
• Han har vunnet fjerde flest dueller, 36 i tallet.
• Han er spilleren som har truffet mål flest ganger, med 13.

Les også: (VG+) Enmannslagene

Rødt, hvitt og blått i duelltoppen

Kroatia måtte som kjent dra hjem etter åttedelsfinalen, der de ble slått ut etter en Ricardo Quaresma-scoring i det 117. minutt. I duellene har de dog bitt godt fra seg. Hele 275 vunnede dueller totalt er 19 flere enn Frankrike som er nummer to på denne statistikken.

TAKLINGSKONGE: Det sa stopp i åttedelsfinalen for Oliver Norwood og Nord-Irland. Han kan dra hjem med 16 vellykkede taklingsforsøk i bagasjen - her på vei til å takle James Chester. Foto: Stephane Mahe Reuters

Darijo Srna er lagets mester i dueller langs bakken, med 16 vellykkede taklinger - like mange som Oliver Norwood for Nord-Irland og Jakub Blaszczykowski for Polen.

Les også: Så nær var Polen seier over verdensmesterne

I luftrommet er det to fra den historiske åttedelsfinalen mellom Island og England på topp. Kolbeinn Sigthórsson helt øverst med 36, med Manchester United-stopper Chris Smalling på plassen bak med 32. Av de som skal spille kvartfinale er det, foruten Sigthórsson, Sergio Ramos som har utmerket seg - imidlertid med 16 suksessfylte hodedueller færre å vise til enn islendingen. Sightórsson topper også en annen statistikk, kanskje noe overraskende gitt den andre han topper: han har også tapt flest hodedueller i EM så langt.

Irlands Shane Long følger like bak Sightórssons 31 tapte dueller i luftrommet, med 26, noe som er symptomatisk for både Longs Irland og nabolandet hans i Nord, Nord-Irland. Irland har tapt 76, og Nord-Irland har tapt 86 hodedueller på fire EM-kamper. Spania har tapt færrest, med 32, men samtidig vunnet nest-færrest, med 43.

Det gjenstår nå fire kvartfinaler, to semifinaler og én finale før mesterskapet er over. Hvem som blir toppscorer får du mest sannsynlig med deg på skjermen, men lurer du på hvem som blir langpasningskonge, hvem som takler flest, hvem som regjerer i luftrommet eller om noen kan utfordre Ronaldos offside- og skutt-utenfor-mål-statistikk - da er EMs statistikkspesial hos VG stedet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder