Kongsvingers historiske seier: – For en drøm! For en drøm!

Godset-trener Skullerud: - Dette er tungt å svelge

DRAMMEN (VG) (SIF-KIL 1-2) Ikke rart Kongsvinger jubler som gale. For første gang er klubben og Hedmark fylke i en cupfinale. Ørjan Røyrane sendte Obos-klubben opp i øverste etasje av cuplykke. Trener Luis Pimenta gråt av glede.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Unnskyld, men jeg har ikke stemme lenger, sier Pimenta til NRK når han blir intervjuet etter kampslutt.

– Jeg er så stolt av gutta. De har jobbet så hardt, hver dag. Vi har tro på det, vi tror vi kan slå alle. For en drøm! For en drøm! Det er helt utrolig, følger han opp.

KIL misset fire semifinaler i storhetstiden mens HamKam har feilet hele seks ganger på det siste steget før finalefesten på Ullevaal. Men i det 11. forsøket lyktes Kongsvinger med å sende Hedmark til finalen.

Strømsgodset sto med syv strake semifinaleseire på hjemmebane siden 1969, men må innse at det er askeladden KIL som nå skal møte storfavoritten Rosenborg i finalen 20. november.

– Dette er en stor skuffelse. Det startet bra, men vi greide ikke skape nok sjanser. Vi mangler trøkk innenfor sekstenmeteren, og slipper inn billige mål. Totalt sett er jeg veldig skuffet. Dette er tungt å svelge, sier Godset-trener Tor Ole Skullerud til NRK.

VG+: Kongsvingers utrolige snuoperasjon

Matchvinneren

KIL-spiss Ørjan Røyrane ble matchvinner for klubben som opplevde både seriesølv og bronse i storhetsperioden på 1980- og 1990-tallet.

Han satte ballen i mål for Espen Bugge Pettersen etter to touch midt inne i et paralysert Strømsgodset-forsvar 18 minutter før slutt. Den avgjørende ballen kom fra midtstopper Adrian Ovlien etter et frispark.

– Jeg husker ikke så mye av målet, sier en glisende Røyrane.

Frisparket ble skaffet da høyreback og målscorer Fredrik Pålerud dundret frem på kanten for andre gang på 18 minutter. Jonathan Parr sendte ham i bakken ved hjelp av et klart gult kort.

Høyreback Pålerud kom på sitt første «dødsløp» fra Kongsvingers bakre regioner 10 minutter etter pause. Det ga hjemmepublikum på Marienlyst et aldri så lite sjokk. Harald Holters langpasning satte ut hele Strømsgodset-forsvaret før Pålerud, som er fra Sør-Odal som Tyrkia-proffen Martin Linnes, kunne lure ballen inn mellom beina på Espen Bugge Pettersen til 1–0.

Før kampen: Toro og «BP» sammen igjen

Pålerud løp rett opp ved det røde banneret «HEDMARKS STOLTHET» og feiret med den elleville KIL-fansen.

Tokstad tente håpet

Godset brukte åtte minutter på å komme seg – og utligne. Kristoffer Tokstad fikk to sjanser. Det første skuddet ble blokkert. Det andre smalt i nettmaskene bak en sjanseløs Otto Fredrikson i KIL-buret.

Dermed 1–1 og full fyr i semifinaleteltet. Bare minuttet senere strøk et skudd fra Adem Güven tverrliggeren og gikk i nettaket. Kongsvinger hadde tydeligvis mer å by på.

Strømsgodset åpnet best før pause. Backene Jonathan Parr og Lars-Christopher Vilsvik kom frem på begge kantene mot et Kongsvinger som konsentrerte alle 11 spillerne sentralt i banen fra 30 meter og inn.

Dermed klarte ikke Strømsgodset å skape mer enn to sjanser på alle innleggene. Men hverken Bismark Boateng eller Marcus Pedersen fikk kontroll på avslutningene.

Bare Adem Güven var på besøk oppe i Strømsgodsets straffefelt de første 28 minuttene. Det ga en resultatløs corner. Men så skiftet kampen karakter. Ørjan Røyrane skjøt Jacob Glenes i brystet og ropte på hands hos Godset-stopperen.

FULL FYR: Kongsvinger-trener Luis Pimenta hisset opp eget lag i 1. omgang. Her slår han etter Harald Holter etter en opphetet situasjon ved benken. Foto: Bjorn S. Delebekk VG

Det var det ikke. Men det gikk bare sekunder før Glesnes igjen var i trøbbel. Han sleivet ballen i egen nettvegg og Kongsvinger var nærmere en cupfinale enn de noen gang har vært.

De to episodene løftet KIL og senket Strømsgodset. Hjemmelaget ble mer unøyaktige og mistet mye av besluttsomheten. Kongsvingers aggressivitet økte og ble forsterket av en aktiv Luis Pimenta på sidelinjen. Han slo etter sin egen spiller – Harald Holter – etter en fartsfylt situasjon rett før pause.

Dramatiske sluttminutter til tross, Godset greide aldri å slå tilbake. Nå venter Rosenborg i cupfinalen for Kongsvinger.

– Vi skal ta dem også vi, gliser matchvinner Røyrane.

Les også

 1. Godset spiller for sin åttende cupfinale, har aldri tapt en semifinale...: «Toro» og «BP» sammen igjen – 24 år etter nesten-opprykket med Grue

  DRAMMEN (VG) De spilte sammen i Grue for 24 år siden. Nå er Bjørn Petter Ingebretsen (49) veldig glad for at det er…
 2. Den tidligere Godset-treneren har urinsyregikt: «BP» plages stadig med anfall

  DRAMMEN (VG) Bjørn Petter Ingebretsen (49) er helt bra av hjerteinfarktet i sommer, men til slutt måtte han gi seg som…
 3. Drømmer om ny cupfinale: Slik jobber Skullerud i sin nye klubb

  SOGNDAL (VG) Strømsgodsets nye trener Tor Ole Skullerud (45) har gått til jobben med en rolig tilnærming.
 4. Vinnermålet scoret fra cornerflagget – sikret drømmestart for Skullerud

  SOGNDAL (VG) (Sogndal - Strømsgodset 0-1) Eirik Ulland Andersen skrudde ballen rett i mål fra cornerflagget i det 89.
 5. Skullerud overtar Strømsgodset

  Tor Ole Skullerud (45) overtar som trener for Strømsgodset. Hans første oppgave blir å stoppe en 11 kamper lang rekke…
 6. Wibe-Lund: – Kan bli tidenes kortest sittende hovedtrener

  MARIENLYST (VG) (Strømsgodset - Viking 1-1) Håkon Wibe-Lund fikk en drømmestart som hovedtrener for Strømsgodset, men…
 7. Uten seier siden midten av juli: Godsets skrekkrekke fortsetter - Viking reddet uavgjort

  MARIENLYST (VG) (Strømsgodset - Viking 1-1) Strømsgodset er inne i sin verste rekke uten seier på 22 år.
 8. Ingebretsen gir seg som hovedtrener i Godset: - Helsa må gå foran

  Bjørn Petter Ingebretsen gir seg som hovedtrener i Strømsgodset av medisinske årsaker. Han er sykmeldt ut året.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder