Kroatisk journalist: Derfor skapte fansen skandalen

Gatevold og fotballpøbler har stjålet EM-overskrifter, men det er ikke sikkert at tilskuerne bak gårsdagens skandale var akkurat det. Her forklarer en kroatisk journalist det betente forholdet mellom forbundet og deler av supporterne.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Det finnes tre typer kroatiske fans som kommer til å reise til EM i Frankrike. Én: de som bare vil kose seg med landslaget og ikke bryr seg om det som skjer utenfor banen. To: de nasjonalistiske som ofte er rasistiske og som ikke bryr seg om de skader laget mens de holder på, og tre: de som ønsker å sabotere for eget lag fordi de ønsker en endring i forbundet.

Det sier den kroatiske journalisten Aleksandar Holiga, som skriver om sitt hjemlands landslag for blant andre The Guardian og FourFourTwo. Holiga uttalte dette i en podcast allerede før EM startet.

Hater kroatisk fotball

Følg EM med VG: Alt om mesterskapet her!

Han tror tilhengerne bak fredagens tribuneskandale tilhører gruppe nummer tre.

– Disse tilhengerne gjør det ikke fordi de hater Kroatia. Men de hater hva kroatisk fotball har blitt, og de hater det så mye at de ikke bryr seg lenger, skriver han på Twitter fredag kveld, samtidig som han understreker at han fordømmer måten de oppførte seg på.

Også Expressen-journalist Anel Avdic rapporterer om noe lignende.

– Bad Blue Boys (Dinamo Zagreb-supportere) lover krig mot den kroatiske forbundspampen Zdravko Mamic. Ifølge kroatiske aviser kommer de til å avbryte kampen mot Tsjekkia, skriver han på Twitter.

Les også: Ble advart om skandalen

Som sagt, så gjort. Det var helt i sluttminuttene av kampen mot Tsjekkia at deler av den kroatiske fansen kastet bluss og knallskudd inn på banen. Kampen ble midlertidig stoppet, og da den ble satt i gang igjen gikk det fra vondt til verre for Kroatia. Tsjekkia utlignet til 2-2 på overtid, og etter kamp ble det klart at det kroatiske forbundet risikerer straff.

Dersom Kroatia straffes, vil deler av supporterne, ifølge Holiga, bare kanskje oppnå akkurat det de vil; en endring i forbundet. Men hva er det som er så ille med kroatisk fotball?

Anklaget for underslag

Landet produserer midtbanestjerne på midtbanestjerne og har tradisjon for å ta seg til sluttspill. Det er imidlertid ikke det sportslige deler av tilhengerne er oppgitt over - det er hvordan fotballen styres, skal vi tro den anerkjente journalisten.

KONTROVERSIELL: Zdravko Mamic Foto: - Afp

– Mange mener at mannen som styrer det hele, Zdravko Mamic, bruker landslaget til egen vinning, sier Holiga i podcasten fra før EM.

Han nevner at Mamic, som i tillegg til å være blant lederne i det kroatiske fotballforbundet også har vært president i Dinamo Zagreb (nå har han en rådgiver-rolle), er under etterforskning anklaget for underslag i forbindelse med overganger.

To ganger har han blitt arrestert, uten at det har påvirket hans posisjon i fotballverdenen. Og ifølge Holiga er han ikke bare leder; han trekker i trådene.

Lovren-disputten

– Det var Mamic som ansatte Ante Cacic (nåværende Kroatia-trener), og mange mener at Mamic bruker ham som en nikkedukke, blant annet til å vise frem sine Zagreb-spiller på landslaget, sier Holiga.

– Det er også mange som mener at Cacic ikke har erfaringen som kreves for å være landslagstrener. Det kom kanskje tydeligst frem under en treningskamp der Cacic ba Lovren varme opp i 30 minutter, uten å bruke ham, fortsetter den kroatiske journalisten.

Den disputten endte til slutt med at Lovren kritiserte manageren og sa at han «ikke ble med til Frankrike for å være innbytter». Lovren fikk til slutt ikke lov til å reise til EM.

Les også: Tårene trillet hos Kroatia-kapteinen før avspark

– Det er nå en større gruppe tilhengere som ønsker en endring i forbundet, mener Holiga, og tror at de som sto bak swaztika-skandalen under EM-kvalifiseringen var en del av disse, og ikke lagde hakekorset på grunn av trosretning.

Han beskylder også forbundet for ikke å slå ned på rasistiske fans.

Bilic på banen

– Å skyte budbringeren kunne like greit vært en nasjonalsport i Kroatia. Som Zoran Stevanovic, som jobber mot rasisme med UEFA i Kroatia fikk erfare, virker det å være en aksept for at rasisme i Kroatia ikke er så ille så lenge det ikke når utlandet, skrev han for The Guardian etter tilskuerskandalen under EM-kvalifiseringen mot Italia.

Etter kvalifiseringskampen mot Norge ble Kroatia også straffet på grunn av tilskuernes oppførsel.

Fredag skjedde det igjen. På ny skapte Kroatias egne fans trøbbel for landslaget, og da tok Holiga til Twitter for ytterligere å forklare situasjonen. Nok en gang lot han spesielt én mann få gjennomgå, Zdravko Mamic.

– Kroatisk fotball drives av en kriminell, Zdravko Mamic, og hans nikkedukker, tordner Holiga på Twitter, men legger til:

– Ikke noe av dette er en unnskyldning for hva disse såkalte «supporterne» gjør, men man må spørre seg selv: Hvordan kom det til dette?

West Ham-trener og tidligere Kroatia-trener, Slaven Bilic, forteller også om uenighet mellom forbundet og fansen, men en litt annen versjon.

– De synes det kroatiske forbundet for sjelden spiller i Split, de mener det er feil at landslaget bare spiller i Zagreb. Dette er et et oppgjør mellom nord og sør i Kroatia, sier han til ITV.

Kroatia-trener Ante Cacic er uansett klokkeklar på hva han mener om bråkmakerne.

– Disse folkene er sportsterrorister, ikke fans. Det er trolig snakk om seks til ti personer som ødelegger alt, sa Kroatia-trener Ante Cacic.

Les også: NRK-journalist hudflettet etter Ronaldo-spørsmål

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder