KJENNER HVERANDRE: Marco Van Basten og Guus Hiddink er gamle kjenninger. I kveld leder de hvert sitt lag i EM. Foto: AFP

Hiddink er redd for Nederland

...men ønsker seg forræderstempel i hjemlandet

Guus Hiddink (61) leder Russland mot hjemlandet Nederland i kveld, og innrømmer at han er redd. Men han har formelen mot nettopp den redselen.

Kristian Skalland Moen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

VG Nett LIVE:Følg Nederland-Russland fra kl. 20.45

På sin siste pressekonferanse før kvartfinalen mot Nederland, fikk Hiddink en rekke muligheter til å tulle med det merkelige faktum at han kan bidra til å sende hjemlandet på hodet ut av EM.

Men den russiske landslagstreneren har ikke noe i mot å bli hatet i hjemlandet.

- Jeg vil bli en forræder med stor F i Nederland etter kampen, sier Guus Hiddink, uten å bry seg om akkurat det.

- For om jeg lykkes er jeg en helt annen mann i Russland, legger han til, ifølge svenske TV 4.

VG Nett-leser:«Alt Hiddink tar i blir til gull. Og utgangspunktet er stort sett gråstein.» (Diskutér)

Nasjonalt sangdillemma

Hiddink ledet selv Nederland til bronsekamp i VM 1998, og har vært sjef for flere av spillerne både i landslaget og i klubblaget PSV. Og selv om han nå vil forræde sitt eget land, så vil han gjøre det med stil. Landslagssjefen har nemlig planer om å fremføre begge nasjonenes nasjonalsanger.

- Jeg kan synge den nederlandske, men ettersom jeg ikke kan ordene i den russiske, så blir det vanskelig. Men jeg liker melodien, og kommer til å nynne med. For når jeg er en forræder, så vil jeg være en bra forræder, sier Hiddink, som har innført en nederlandsk-lignende spillestil i Russland, hvor angrep er det beste forsvar.

- Holland liker å angripe. Vi har også forsøkt å innføre et underholdende spill i Russland, for det er jo Nederlands varemerke. Så får vi se hva som skjer.

- Har svakheter

Hiddink innrømmer at han er redd for hva han kan vente seg av Nederland.

- Ja, jeg er redd, og derfor må vi angripe. Man kan bare angripe når man er redd, for hvis man bare rygger, så blir man reddere og reddere, mener Hiddink.

Taktikeren vet trolig godt hva han kan vente seg av Nederland.

- Alle lag har svakheter, og siden handler det om å skjule disse for motstanderne. Men det blir vanskelig å være smartere enn dem, sier Hiddink.

20 års jubileum

Lørdagens motstander Marco Van Basten (43) vet godt hva Hiddink er god for som landslagssjef.

- Jeg er ordentlig glad på Guus sine vegne, sier Van Basten ifølge Sportinglife.

- Etter en vanskelig start på turneringen har Russland begynt å spille bra. Det er et angrepsvillig lag, med teknisk gode spillere, påpeker Nederlands landslagssjef.

Det er for øvrig nøyaktig 20 år siden Nederland sist hadde suksess i EM. Laget vant 2-0 over Sovjetunionen (som Russland var en del av) i finalen. Marco Van Basten scoret 2-0-målet på en fantastisk volley. Det var et flott år for nederlandsk fotball. En måned tidligere hadde PSV vunnet europacupen - under ledelse av nettopp Guus Hiddink.

Bare én kan lykkes i år.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder