MYE Å KLAPPE FOR: Åge Hareide var strålende fornøyd med åpningskampen som dansk landslagssjef. Foto: NTB SCANPIX

Hareide: Det beste laget jeg har trent

•  Slik er hans danske «spillerstall»

•  Mener yndling minner om Beckenbauer

HERNING (VG) Danmarks nye landslagssjef Åge Hareide er ikke i tvil: Han har aldri hatt bedre spillere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

VG spurte ham et par dager før skjærtorsdagens 2-1-seier over Island, om dette er de beste spillerne han har trent. Hareide trengte ikke mange tidelene på å svare:

– Ja, definitivt. Det er de mest spennende også, fordi det er så mange unge.

Nå er det jo naturlig at ingen av klubblagene Hareide har hatt, Molde, Brøndby, Helsingborg, Rosenborg, Örgryte, Viking og Malmö, kan konkurrere. Men heller ikke de norske landslagsspillerne holdt samme nivå, mener 62-åringen.

– Hvordan sammenligner du Danmark med det norske laget du hadde?

– Folk som Steffen, Ole Gunnar, John Arne og John Carew var på høyde med de beste her. Men Danmark har flere gode. Og når jeg sier at disse er de beste, så tenker jeg på den totale troppen. Og ikke minst det utviklingspotensialet de har, med tanke på at de er på et så høyt nivå så tidlig.

Her er Hareides nye favoritter:

Leicesters Kasper Schmeichel (29) er det suverene førstevalget i mål, en av Premier Leagues beste denne sesongen. Foran ham har danskene en enorm bredde i midtstopperutvalget. Hareide åpnet med å bruke tre av dem i en 3-5-2-formasjon: Fenerbahces Simon Kjær (27) og Brøndby-veteranen Daniel Agger (31) på sidene og den uhyre spennende 19-åringen Andreas Christensen i midten, hans første landskamp fra start. Det ble en umiddelbar suksess.

NY DANSK HELT: Andreas Christensen (til høyre) fyller 20 år i april. Han har etablert seg i Borussia Mönchengladbachs midtforsvar denne sesongen. Her sammen med Håvard Nordtveit etter 3-1-seieren over Bayern München i desember. Foto: REUTERS

«AC», som han kalles, er eid av Chelsea og leid ut i to år til Borussia Mönchengladbach. Han var på benken da Gladbach åpnet sesongen katastrofalt, men kom raskt inn og har spilt nesten samtlige minutter resten av sesongen. Nå mumles det om at Chelsea vil kjøpe ham ut fra den andre utlånssesongen, og i spanske og tyske aviser kobles Christensen til både Barcelona og Bayern München.

Sett denne? Hareides danske «stake»-variant

Han er 1,88 høy og leser spillet bedre enn de fleste. – Han minner meg om Franz Beckenbauer. Han kunne spilt i jakkesæt (dress), sa Hareide etter Island-seieren.

Andre midtstoppere som er langt fremme i køen er Werder Bremens Jannik Vestergaard (23), Celtics Erik Sviatchenko (24), Aston Villas Jores Okore (23) og Brentfords (nå kneskadede) Andreas Bjelland (27).

Som backer/flankespillere er ikke utvalget like godt. I 3-5-2 er dette kanskje den aller tyngste jobben, og de som fikk den fra start mot Island var debutanten Henrik Dalsgaard (26) fra belgiske Zulte Waregem (var god) på høyresiden og Riza Durmisi (22) fra Brøndby til venstre.

De fleste trodde Daniel Wass (26), som spiller fast for sterke Celta Vigo, skulle bli Hareides førstevalg til høyre. Han kommer nok ganske sikkert til å få sjansen i tirsdagens møte med Skottland. På motsatt side er Ipswich' Jonas Knudsen (23) det beste alternativet foreløpig, men fra neste sesong kommer Nicolai Boilesen (24) for fullt. Han var Ajax-kaptein mot slutten av fjorårssesongen, men etter at han nektet å forlenge kontrakten med i fjor sommer har han ikke spilt en kamp, kun trent med U21-laget i klubben.

ÅPNET PÅ BENKEN: Daniel Wass spiller fast for den spanske tabellfemmeren Celta Vigo, men åpnet på benken for Åge Hareides Danmark. Her i duell med Real Madrids Toni Kroos. Foto: AP

20 år gamle Pierre-Emil Højbjerg gikk til Bayern München som 16-åring, og har fått sine sjanser der, uten å ta helt vare på dem. Som 18-åring startet og var han med på å vinne cupfinalen mot Borussia Dortmund i 2014. For å få mer kamptrening ble han leid ut til Augsburg for et drøyt år siden og til Schalke i fjor sommer. Han har vært inn og ut av laget, spilt mye i det siste, men fremdeles er ikke potensialet forløst.

Hylles av stjerner: – Hareides energi er viktig

Højbjerg tilhører likevel Hareides danske fremtidslag. Mot Island var det han og Thomas Delaney (24) som hadde de to krevende indreløperposisjonene. Delaney er kaptein for Ståle Solbakkens FC København, men det spørs hvor lenge klubben klarer å holde på ham. En ballsikker kriger som virker klar for større oppgaver.

Mellom de to fikk Tottenhams Christian Eriksen (24) gjøre litt som han ville, og han var så god som danskene lenge har etterlyst at han bør være for Danmark.

Det er sterke kort i bakgrunnen på midten også: Ajax' Lasse Schöne (29) og FCKs William Qvist (31) kan begge innta sliterroller (Schöne er mest lysten på en kreativ posisjon). Så gjenstår det å se hva Hareide gjør med Sevillas finurlige Michael Krohn-Dehli (32). Veteranen er skadet nå, uten at så mange virker å bry seg så veldig. For Krohn-Dehli har vært ganske svak på landslaget lenge, og i et 3-5-2-system er det litt kinkig å se hvor han skal passe inn. Da vil fort han og Christian Eriksen bli litt for like. Men selvsagt må Hareide prøve å få det beste ut av en toppspiller i Spania også.

STORT TALENT: En 18 år gammel Pierre-Emile Højbjerg sammen med Pep Guardiola foran cupfinalen mot Borussia Dortmund i 2014. Højbjerg spilte nesten hele kampen da Bayern vant 2-0 etter ekstraomganger. Men han har ennå ikke slått helt gjennom, og vært leid ut til Augsburg og nå Schalke. Foto: GETTY IMAGES

Danmark er svakest på spissplassene, der var nok Hareides norske spillerstall sterkere. Det er ingen stjerner som skiller seg ut. Eller; Nicklas Bendtner (28) gjør jo det, men danskene er lei av å se Bendtner alene på topp, ofte med ryggen mot mål, stadig sjeldnere som målscorer. På ti EM-kval-kamper (inkludert playoff mot Sverige) scoret han to ganger (begge i samme kamp mot Serbia).

Bendtner meldte seg selv ut av diskusjonen denne gangen, han har spilt lite i det siste og hadde neppe blitt tatt ut. Og i dette energiske landslaget kan han rett og slett komme til å slite med å finne sin plass. Hareides spillestil vil kreve en voldsom glød og oppofrelse, og det er ikke dét man i første rekke forbinder med Nicklas Bendtner.

Alternativene er gode, men ikke fantastiske: Yussuf Poulsen (21) spiller i 2. Bundesliga (riktignok på vei opp med Leipzig), Martin Braithwaite (24) er på vei ned med Toulouse, Lasse Vibe (29) er på nest høyeste nivå i engelske Brentford og Nicolai Jørgensen (25) er hjemme i FC København. Poulsen og Jørgensen startet mot Island, og det gledet selvsagt den norske treneren ekstra at Jørgensen scoret to mål, begge etter at spisspartner Poulsen sto bak forarbeidet, med god hjelp av Christian Eriksen ved 2-0-målet.

I bakgrunnen har Hareide spennende folk som Viktor Fischer (21) i Ajax, som er ute av form, Emil Berggreen (22) i Mainz, som er skadet.

(Saken fortsetter under bildet.)

FIKSET DRØMMESTART: Nicolai Jørgensen scoret begge målene i åpningskampen mot Island. Foto: NTB SCANPIX

Men det er på den siste tredjedelen av banen Danmark har de største utfordringene. Det er derfor Hareide og hans assistent Jon Dahl Tomasson kommer til å kreve enormt av midtbanespillerne i 3-5-2, og av backer og midtbanespillere i 4-4-2. Danmark skal raskere i angrep, ballen skal spilles oftere fremover, flere folk skal være med i angrep, det skal komme flere innlegg og flere spillere skal være der målene som oftest scores, inne i 16-meteren.

Det betyr at Hareides Danmark vil være sårbare bakover, de kan lett havne i undertall, den defensive balansen vil ikke alltid være like god – og kontringene imot kan bli skumle. Men den risikoen mener Åge Hareide at de ofte må og skal ta, selv om de sikkert ikke kommer til å være like dristige hver gang.

Så gjenstår det å se om hans beste lag også gir ham den beste opplevelsen som trener, et verdensmesterskap. Med Norge var han et playoff-tap for Tsjekkia unna 2006-VM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder