KAN SLÅ TIL: Daniel Güiza og Bafetimbi Gomis er relativt ukjente før EM, men kan få sitt gjennombrudd i turneringen. Foto: Reuters

Disse kan bli sommerens EM-kometer

Nuno Gomes og Wayne Rooney slo begge ordentlig gjennom i et EM-sluttspill. Når sommerens turnering er over, kan utropstegnet stå bak navn som Daniel Güiza og Bafetimbi Gomis.

 • Kristian Skalland Moen

Artikkelen er over 12 år gammel

Les også:Her er Sveriges nye yndling

Begge spillerne er store i hjemlig liga, men har til gode å slå skikkelig til på den internasjonale arenaen. Daniel Güiza (27) var god allerede da han var i Getafe, men aldri noen storstjerne. Det forandret seg da han gikk til Mallorca i fjor sommer. Denne sesongen har han nemlig scoret 27 mål i spansk La Liga, det er mer enn alle andre spisser i Spania.

- Güiza kan gjøre det bra. Han kjemper bak (Fernando) Torres og (David) Villa, men får sikkert spilletid. Han har hatt en vanvittig sesong, og kan være en mann som kan bli en ordentlig komet, sier tidligere Spania-proff Frode Olsen til VG Nett.

Diskutér hvem som slår til her!

- Morsom å se på

Olsen har vært klar over Güiza lenge, men tror gjennomsnittsnordmannen ikke er helt klar over hvor god han er.

- Han er veldig god; sterk, pågående og arbeidsom. Men det er først i år han har fått ordentlig uttelling for jobbingen i form av masse målsjanser, mener Olsen, som også har stor tro på Valencias Silva (22).

- Silva er en spiller som har noe ekstra i seg. Han kan spille på begge kantene, aller helst til venstre. Han gjør lite mål, men som Joaquin er han fryktelig morsom å se på likevel, påpeker Brynes sportssjef.

På Portugals lag er det Cristiano Ronaldo som er den store stjernen, med sine enorme tekniske ferdigheter. Portos ving Ricardo Quaresma er heller ikke tapt bak den vogn når det gjelder driblinger. I fjor ville Liverpool-manager Rafael Benitez hente Quaresma, men portugiseren ble for dyr. Benitez kan fort bli interessert i gjøre et nytt forsøk denne sommeren.

Bildespesial:EM-feberen på vei opp!

Tror på hardhaus

Italia blir spådd som en av de aller største favorittene til å vinne EM. Laget stiller med store navn som Luca Toni, Gianluigi Buffon og Gennaro Gattuso, men noen er mindre kjente for det allmenne publikum.

Per-Jarle Heggelund er kommentator i Canal Plus, med italiensk fotball som arbeidsområde. Han tror trioen Marco Borriello, Alberto Di Natale og Giogio Chellini kan slå skikkelig fra seg i sommer.

- Marco Boriello scoret 19 mål for Genoa, og fikk sitt store gjennombrudd i serie A. Han kan få en del spilletid. Han er virkelig bra; stor og sterk, sier Heggelund til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

SPISSKOMET: Marco Borriello har scoret masse mål i Serie A i år. Foto: AFP

Di Natale starter trolig på venstrekanten i Italias 4-3-3-formasjon.

- Han får masse tillit av (Roberto) Donadoni, og er en klassisk kantspiller, litt som Marc Overmars. Han er rask, teknisk og målfarlig, forteller Italia-eksperten.

Giorgio Chellini (22) er en knalltøff midtstopper, som har vært god i Juventus-midtforsvaret denne sesongen.

- Han kan ta EM med storm, mener Heggelund, som er bosatt i Sverige. Dermed følger han også svensk fotball på nært hold.

- Hos Sverige er Sebastian Larsson det nærmeste man kan komme en eventuell overraskelse, men nordmenn som følger Premier League blir nok ikke overrasket om han gjør det bra. Ellers er det få unge, ukjente svensker. Andreas Granqvist er ung, men får nok lite spilletid, tror Heggelund.

- Overrasker alltid

Kjetil Rekdal skal jobbe som EM-ekspert for TV 2 i sommer. Rekdal har selv både spilt og vært trener i Tyskland. Han mener det alltid er tysker som overrasker i sluttspillene, og nevner Lukas Podolski (23) og Bastian Schweinsteiger (23) som eksempler på akkurat det. Denne gangen har han mest tro på en Stuttgart-spiller.

- Mario Gomez kan gjøre det bra. Han er en stor og sterk spiss, og bare 22 år, sier Rekdal til VG Nett.

Saken fortsetter under bildet!

SPISSKOMET: Mario Gomez skal score mål for Tyskland under EM-sluttspillet. Foto: AP

Landslagsstopper Erik «Panzer» Hagen følger Russland med argusøyne etter sin tid som spiller i rubel-landet. Russland er på god vei fremover i fotball-europa, noe Hagens gamle klubb Zenit viste da de vant UEFA-cupen for kort tid siden. Panzer tror en av hans tidligere lagkamerater vil bergta EM-publikummet.

- Zenit-spillerne (Andrej) Arsjavin og (Konstantin) Zyrjanov kommer nok til å blende ganske mange i løpet av mesterskapet, mener Hagen.

Rosenborg-speider Stig Torbjørnsen vil ikke være med å synse om eventuell EM-kometer, men røper likevel at han har stor tro på en spiller Rosenborg ville ha, men aldri fikk.

- Sebastian Prödl har vi litt troa på, forteller Torbjørnsen.

Han mener Karim Benzema (20) fort kan bli en EM-hit, men at Lyon-spilleren er altfor kjent til å kunne kalles en overraskelse. Da er han adskillig mer spent på en av Benzemas landsmenn - nemlig spissen som konkurrerte David Trezeguet ut av EM-troppen.

- Jeg er spent på Gomis, sier Torbjørnsen.

Bafetimbi Gomis (22) fra St. Etienne har scoret 16 mål på 34 kamper denne sesongen. På landslaget står han oppført med to mål på to kamper. Blir han Frankrikes EM-joker?

VG Nett har valgt ut én spiller fra hvert land som det kan være verdt å holde øynene åpne for:

Gruppe A:

* Tsjekkia: Martin Fenin (21), Eintracht Frankfurt: Unggutten scoret 6 mål på 17 kamper for Bundesliga-laget Eintracht Frankfurt denne sesongen. Han scoret også tre mål for Tsjekkia under U20-VM i fjor.

* Portugal: Ricardo Quaresma (24), Porto: Driblesterk, rask og god innleggsfot. Var innom Barcelona da han var yngre.

* Sveits: Eren Derdiyok (19), FC Basel: Den høyreiste angriperen (1,90 m) er av tyrkisk opprinnelse, og har så vidt debutert for Sveits. Der har han foreløpig scoret ett mål på to kamper.

* Tyrkia: Arda Turan (21), Galatasaray: Spiller på venstre kant. Har 19 kamper for Tyrkia, og står bokført med ett mål. Newcastle skal etter sigende ha forsøkt å kjøpe ham for rundt 100 millioner kroner tidligere.

Gruppe B:

* Østerrike: Sebastian Prödl (21), Werder Bremen. Rosenborg forsøkte å kjøpe midtstopperen da han spilte for Rapid Wien. Har overraskende scoret to mål på sine tre første landskamper.

* Kroatia: Luca Modric (22), Tottenham: Dinamo Zagreb-spilleren ble nylig kjøpt av Tottenham for over 170 millioner kroner. Er kjent som en playmaker-type.

* Tyskland: Mario Gomez (22), Stuttgart: Ble nummer to på toppscorerlisten i Bundesliga med sine 19 mål. Bare Luca Toni med sine 25 mål var bedre.

* Polen: Jakub Blaszczykowski (22), Borussia Dortmund: Back/ving på høyresiden hos Polen. Kjent for å være driblesterk og rask.

Gruppe C:

* Frankrike: Bafetimbi Gomis (22), St. Etienne: Den franske spissoverraskelsen blir fulgt tett av Newcastle, og kan gjøre seg interessant for flere klubber med godt EM-spill.

* Nederland: Klaas-Jan Huntelaar (24), Ajax. Kan vel knapt kalles ukjent, ettersom både Real Madrid, Manchester United og Juventus har snust på ham. Huntelaar har syv mål på 12 landskamper, men har ikke fått vist seg frem i noe sluttspill.

* Italia: Marco Borriello (22), Genoa: Spissflopp i Milan, men scoret 19 mål i lille Genoa i år. Trolig tilbake til Milan neste sesong.

* Romania: Cipran Marica (22), Stuttgart: Ble Stuttgarts dyreste spiller da han kom fra ukrainske Sjakthtar Donetsk i fjor sommer. Angriperen er kjent for å være rask og driblesterk. Manchester City skal ha vært interessert tidligere.

Gruppe D:

* Hellas: Vasilis Torosidis (22), Olympiakos: Sterk vingback som skal ha blitt fulgt av klubber som Juventus, Monaco, og Atletico Madrid.

* Russland: Pavel Pogrebnyak (24), Zenit: Angriper som har scoret 4 mål på 9 landskamper for Russland. Toppscorer i årets UEFA-cup sammen med Luca Toni. Begge scoret ti mål.

* Spania: Daniel Güiza (27), Mallorca. Kom sent, men godt. Toppscorer i spansk La Liga denne sesongen.

* Sverige: Sebastian Larsson (22), Birmingham: God, hardtarbeidende midtbanespiller med et fantastisk skudd.

(Kilder: Guardian, wikipedia)

Les også

 1. «Vil Zlatan ta frisparket, knuffer jeg ham ikke bort»

  LUGANO (VG Nett) Sveriges nykomling Sebastian Larsson (23 år i dag) er beryktet for sine frispark, men i EM avgjør…

Mer om

 1. Fotball-EM

Flere artikler

 1. Han kan bli hele Europas toppscorer!

 2. «Super-Pippo» vraket i Italias EM-tropp

 3. Ronaldinho-show mot Siena

 4. Riise seirende ut av storkampen

 5. Ingen Totti i Italia-troppen

Fra andre aviser

 1. Del Piero foreløpig inne

  Aftenposten
 2. Ronaldo mot gullskoen

  Aftenposten
 3. Troppene til EM-sluttspillet fotball

  Aftenposten
 4. Totti og Toni vraket til VM-troppen

  Aftenposten
 5. Totti og Toni vraket til VM-troppen

  Bergens Tidende
 6. Totti og Toni vraket til VM-troppen

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder