Ada Hegerberg ble historisk – tidenes første kvinnelige Ballon d’Or-vinner

PARIS (VG) Navnet til Ada Martine Stolsmo Hegerberg (23) fra Sunndalsøra vil for alltid bli stående med gullskrift i fotballens historiebøker – som tidenes første kvinnelige Ballon d’Or-vinner.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Kledd i gullkjole mottok hun mandag kveld den historiske prisen i storslåtte Grand Palais midt i sentrum av Paris, med hele familien til stede: Pappa Stein Erik, mamma Gerd, søsteren Andrine og broren Silas.

– Det er fantastisk. Jeg har ikke ord. Det er utrolig. Det er et stort øyeblikk for meg, sier Ada Hegerberg, som mottok prisen av den tidligere franske fotballspilleren David Ginola.

les også

Hegerberg reagerer på «årets lag»-vraking: – Veldig merkelig

Hegerberg takket – på fransk – lagkameratene sine i Lyon og klubbpresident Jean-Michel Aulas før hun slo om til engelsk før hun takket sin forlovede Thomas Rogne og familien.

– Jeg elsker dere så mye, sa Hegerberg oppe på balkongen i Paris-palasset.

Hegerberg møtte norsk presse

– Det er et historisk øyeblikk for kvinner. Og kanskje norsk historie og. Det er en blanding av alt. Jeg er utrolig stolt, sier Hegerberg til VG og fortsetter:

– Jeg er målløs og veldig rørt.

Videre kom hun med en oppfordring til unge jenter over hele verden.

– Tro på dere selv, lød rådet fra den tidligere Kolbotn- og Stabæk-spilleren, som ble bydd til dans av DJ og programleder-sidekick Martin Solveig.

PSG-spiller og verdensmester med Frankrike Kylian Mbappé (19) fikk også pris.

– Jeg kjenner godt til Ada. Hun er en fantastisk målmaskin, sier Mbappé til VG.

Ballon d’Or, Gullballen på norsk, gis ut av det franske magasinet France Football og har siden 1956 utviklet seg til å bli en prestisjefull bemerkelse i herrefotballen. Først i år har prisen gjort sitt inntog på kvinnesiden.

– Jeg synes det er rett og rimelig. Fotball er fotball, enten det spilles av menn eller kvinner. For meg er det en naturlig utvikling, sa PSGs italienske keeperlegende Gianluigi Buffon til VG før prisutdelingen.

les også

Interne dokumenter viser: Hegerberg skapte FIFA-kaos

23 år gamle Hegerberg var den yngste av de 15 nominerte. I 2018 har hun vunnet både den franske ligaen og Champions League med Lyon – og endt som toppscorer i begge turneringene med henholdsvis 31 og 15 mål (CL-rekord). Hun scoret blant annet i finalen, som du kan se her:

I kalenderåret 2018 har hun totalt scoret 32 mål på bare 30 kamper.

PS! PSG og Frankrikes vidunderbarn Kylian Mbappé (19) stakk av med den nyopprettede Raymond Kopa-prisen som belønner verdens beste spiller under 21 år.

Saken oppdateres!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder