TREKVART MILLIARD: Denne mannen er tidenes dyreste målmann. Kepa Arrizabalaga overtar for Thibaut Courtois i Chelsea.
TREKVART MILLIARD: Denne mannen er tidenes dyreste målmann. Kepa Arrizabalaga overtar for Thibaut Courtois i Chelsea. Foto: MACIEJ GILLERT / AFP

Verdens dyreste keeper flyr høyt og elsker fugler

FOTBALL

Kepa Arrizabalaga heter Chelseas nye keeper, for enkelhets skyld Kepa. Men han er ikke bare en mester på målstreken. Hjemme i Baskerland var han også en mester med fugler.

Betalt innhold
Publisert: Oppdatert: 10.08.18 17:25

Født i Ondarroa viste Kepa tidlig talent, ikke bare for fotball. Han hadde nemlig også en annen hobby. Det var fugler. Sammen med faren jaktet han på en finkeart som de lærte opp til å synge. Kepas fugler hadde navn som Oker, Rocky og Raikkonen. Med dem vant han lokale konkurranser.

– Han hadde et utrolig konkurranseinstinkt allerede som ung. Han var utrolig nøye med alt med fuglene sine, sier Adrián Salado, leder for ornotologiske foreningen Txori Lagunak, der Kepa visstnok fortsatt betaler medlemskontigent.

Kepa var bare ni år da han ble en del av akademiet til Athletic i Bilbao, drøyt seks mil unna Ondarroa. Han var ikke bare målmann, men en gang det var mange skader, spilte han like gjerne ute - og scoret to mål i en kamp i 14-årsklassen.

– Han var liten sammenlignet med de andre barna. Men så så jeg ham hoppe rundt i målet og skjønte at han var en skikkelig keeper. Om alt går som planlagt, blir han en av sin tids beste målvakter, mener hans tidligere trener Luis Llopis.

Etter at Chelseas målvakt Thibaut Courtois bestemte seg for å forlate London, for å dra tilbake til Madrid for å komme nærmere barna sine, åpnet det seg en mulighet for den 23 år gamle baskeren til å bytte klubb. Først var det rykter, så ble det en konkret avtale ut av det.

Ikke alle er like fornøyd med at han nå forsvinner til England. Real Madrid-tro Marca hadde overskriften «Kepa, en feil som vil forfølge Zidane». «Feilen» var at Zinedine Zidane i januar sa et bestemt nei til å hente keeperen. Overgangen var så nær at Kepa til og med hadde gjennomgått den medisinske testen, men Zidane satte foten ned.

- Jeg angrer ikke, jeg ville ikke ha en målmann midt i sesongen, sa Zidane litt senere på våren, før han selv skulle forlate Santiago Bernabéu.

Om Real Madrid hadde sagt ved nyttårstider, hadde prisen trolig bare vært en fjerdedel av det som Chelsea nå betaler: Trekvart milliard kroner.

Den nye overgangssummen skyldes ikke bare den nye kontrakten som Kepa skrev med Athletic Bilbao i januar, men også perspektivene for at han kan bli en av verdens beste målvakter.

Derfor skulle Alisson Becker være verdens dyreste keeper bare i snaut tre uker - da han gikk til Liverpool.

Han debuterte for Athletic Bilbaos farmerlag Basconia i 2012 før han fortsatte til Athletics B-lag. Etter å ha blitt utlånt til Ponferradina og Real Valladolid for å utvikle seg, kom han tilbake til Athletic Bilbao og tok keeperplassen på A-laget i 2016. Han tok over for klubbikonet Gorka Iraizoz.

I sommer har det gått mange rykter om han, men Kepa har hele tiden vært klar på at han ikke stresser.

– At folk snakker bra om deg, er jo en personlig tilfredsstillelse. Men jeg holder samtidig beina på jorda. Du må bare fortsette å bevise hver dag, sa han i sommer.

Kepa bedyret at han tok det pent at det ikke ble noe av den forventede overgangen til Real Madrid.

– Jeg er glad for å bli i det som er mitt hjem. Jeg har vært her siden jeg var ni år. Jeg har vært Athletic-supporter siden jeg var liten, og kommer alltid til å være det.

Kepa var i den spanske troppen til VM sist sommer, og som både Thibaut Cortois og David de Gea kommer han til Premier League som en ung keeper med et godt rykte fra La Liga.

Kilder: The Telegraph, Aftonbladet, athletic-club.eus, The Guardian, Marca, FourFourTwo, sportskeeda.com.

Gi oss tilbakemelding på denne artikkelen.Gi tilbakemelding!Gi tilbakemelding!

Vinn Gull i VG+

Dagens kode: GULL525

Send SMS med koden til 2424. Tjenesten koster 1 kr.

Ved å delta i konkurransen samtykker du til at vi kan kontakte deg på SMS med relevant informasjon om konkurransen «Finn Gull i VG». Les mer om konkurransen her »

Her kan du lese mer om