IKKE ØNSKET: En forgreining av Stabæks supportere sier klart i fra at de ikke ønsker hverken Jan Thomas, Erling Lae eller Arve Juritzen på lagets hjemmekamper. Foto: Scanpix/VG

Stabæk-supportere beklager homo-advarsel

(VG Nett) Stabæk Inferno ba flere kjente homofile holde seg unna tribunene. Nå beklager de.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Jan Thomas og Arve Juritzen var blant flere profilerte, norske homofile Stabæk Inferno ba om å holde seg unna Stabæks tribuner.

Det er nettstedet Gaysir som skriver at fotballbladet Fanzinen «Alltid, Uansett» har satt opp en liste over kjente, norske homofile de aldri vil se på en Infernotribune. Supportermagasinet utgis av Stabæk Inferno, en uavhengig gruppering blant Stabæk-fansen.

Blant personene på listen er Jan Thomas, Erling Lae, Finn Schjøll og Arve Juritzen.

Nå beklager Henrik Harboe i Stabæk Inferno.

- Vi beklager selvfølgelig sterkt om noen føler seg støtt av dette. Men samtidig føler jeg dette er å koke suppe på en ganske tynn spiker, sier Harboe til VG Nett.

Han ønsker ikke å uttale seg ytterligere, men viser i stedet til en uttalelse på supportergrupperingens forum.

Motsvar

Der skriver han at listen de har laget er et motsvar til en liste over farlige personer rundt Stabæk Inferno, som stadionvakter ble bedt om å se opp for:

HOMOFILE UØNSKET: Her er forsiden og første siden av listen som er trykket i supportermagasinet til Stabæk Inferno. Foto: Faksimile

«...Vi har aldri lagt skjul på hvor dumt og urettferdig vi mente dette var. Derfor ble det skrevet en artikkel som inneholdt en liste vi mente var så usaklig og dum at enhver leser måtte forstå at dette var tull fra ende til annen, der fellestrekket for de nevnte var en homofil legning eller antatt homofil legning. Dette for å harselere med den opprinnelige listen som ble laget over oss!

Det er mulig at dette ble vel internt, men vi hadde allikevel trodd at de fleste ville skjønne at dette var ironi. Vi er allikevel naturligvis svært lei oss for at noen har blitt støtt av dette. Vi har mange homofile venner, og ønsker selvfølgelig alle hjertelig velkomne til Telenor Arena!»

Personene på listen reagerer på forskjellige måter.

- Jeg synes først og fremst synd på Stabæk fotballklubb som må slite med slike supportere som dette, sier Oslos byrådsleder Lae til Gaysir.

- Vis baller!

- Det som likevel gjør at dette ikke bare kan fleipes vekk, er jo at vi vet at fotballen er et macho-miljø der homohets florerer. Samtidig forventer jeg at Stabæk fotballklubb må vise baller og si seg frabedt en slik støtte som denne aktuelle supportergruppen her viser, sier Lae.

- Dette er jo bare banal dumskap. Lite morsomt og dumt. Og det er rart at dette kommer fra fotballmiljøet. Det er vel ingen steder det er så feminine, fjollete og jålete menn som i fotballen, sier Arve Juritzen til Dagbladet.no.

- Steg tilbake

Thomas Berling, den eneste toppfotballspilleren som til nå har stått frem som homofil i Norge, er skuffet.

- Det er jo utrolig at vi ikke er ferdig med homovitsing i 2009. Dette er et steg tilbake i forhold til det vi har fått til når det kommer til bekjempelse av homofobi og homohets i fotballen, sier han til Gaysir.

- Jeg må spørre hvordan Stabæk fotballklubb hadde reagert hvis dette hadde vært en liste over kjente norske menn med innvandrerbakgrunn som ble fremstilt som uønsket på deres tribune. Da tror jeg de ville reagert på et langt tidligere stadium i tillegg til at hele presse-Norge ville kastet seg over dette.

Ber Stabæk reagere

Visepresident i Norges Fotballforbund, Eirin Sund, reagerer sterkt på innholdet i Fanzinen.

- Dette gjør meg rett og slett forbanna. Jeg forventer at Stabæk fotballklubb reagerer overfor denne supportergruppen umiddelbart, sier hun til Gaysir.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder