Kommentar

VG-rapport fra Sverige: Nye yndlinger, iskaldt håndtrykk og en stjerne som reiste

Av Trond Johannessen

UTE AV TROPPEN: Emil Forsberg skal ha forlatt den svenske leiren etter seieren over Romania. Foto: Christine Olsson/TT / TT NEWS AGENCY

STOCKHOLM (VG) Nils Johan Semb dro til Friends Arena som Lars Lagerbäcks spion, men som han sa til VG før Sveriges møte med Romania: «Lars kan jo egentlig alt om svenskene».

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Vel, vel, kanskje var det greit med en svipptur likevel, foran tirsdagens stormøte på Ullevaal.

Med Manchester Uniteds Victor Lindelöf og Sampdorias Albin Ekdal blant spillerne på forfallslisten, var det nye fjes som rappet showet.

NOK Å TENKE PÅ: Landslagssjef Janne Andersson. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Et par-tre timer senere overtok en gammel kjenning hovedrollen igjen. Aftonbladet meldte at Emil Forsberg var så skuffet over å bli byttet ut at han forlot den svenske leiren i protest, Expressen fulgte opp med at det skyldes en skade.

Søndag morgen ble det først hevdet fra landslagsledelsen at Leipzig-spilleren ikke har reist, men nå er han på vei tilbake til Tyskland og forklaringen er «kjenning av en gammel skade».

les også

Full forvirring om svensk stjerne − skal ha forlatt troppen før Norge-møtet

Forsberg blir altså ikke med mot Norge, og problemene tiltar for landslagssjef Janne Andersson. Forsberg var innblandet i begge målene i den svenske 2–1-seieren over Romania.

Men da bortelaget reduserte og trykket på etter pause, måtte Andersson ta grep: Inn med grovarbeideren Gustav Svensson, ut med Forsberg.

Forholdet mellom Andersson og Forsberg har vært omtalt som kjølig, håndtrykket mellom dem da han gikk av banen var iskaldt og etterpå så Forsberg også i en annen retning da pressen ville snakke med ham.

NYE SVERIGE: Robin Quaison (til venstre) har sendt Sverige i ledelsen, Kristoffer Olsson (i midten) startet angrepet og Ludwig Augustinsson slo innlegget. Quaison og Olsson imponerte da Sverige slo Romania 2–1. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP

Forsberg var det store svenske navnet før VM i fjor sommer, men har hatt en vanskelig og delvis skadeplaget sesong i Tyskland. Han har kanskje ikke den samme posisjonen i landslaget som før, men er fremdeles blant de aller største stjernene.

Dersom Aftonbladets versjon hadde endt opp som den offisielt riktige, ville vi snakket om en skandale av historiske dimensjoner. Og fremdeles henger det mørke skyer over Forsbergs Tyskland-retur. Hvor misfornøyd var han? Hvor skadet er han?

Kanskje var det et tegn på at det svenske landslaget er inne i en liten retningsforandiring da landslagssjefen tok ut Forsberg istedenfor ferske Kristoffer Olsson (23).

Olsson er definitivt blant de navnene som har strek under seg i rapporten Nils Johan Semb leverer til Lars Lagerbäck, det har også Robin Quaison (25) og Filip Helander (25). Til sammen sto trioen med 17 landskamper, det kommer til å bli mange flere.

les også

Svensk seier i generalprøven for Norge-møte

Olsson, fersk i russiske Krasnodar, lekte seg som Myggen på midten, klok og driblesterk snirklet han seg gjennom de rumenske forsvarslinjene. Han var rett og slett en liten åpenbaring før pause, er sjelden svensk fotballvare, selv om han ble tatt bort i første halvdel av andre omgang.

Quaison, syv mål på 24 kamper for Mainz denne sesongen, var et overraskende spissvalg ved siden av Marcus Berg. Uredd, sterk i kroppen og god med ballen var Quaison skarp fra start, og på rett plass da ballen falt ned i beina hans etter en drøy halvtime.

START-ELLEVEREN: Disse EM-kval-åpnet for Sverige. Bak fra venstre Robin Olsen, Marcus Berg, Andreas Granqvist, Filip Helander, Robin Quaison og Kristoffer Olsson. Foran fra venstre Mikael Lustig, Viktor Claesson, Ludwig Augustinsson, Sebastian Larsson og Emil Forsberg. Foto: Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Quaison var også nest siste svenske på ballen da Viktor Claesson bredsideskjøt inn 2–0 før pause, og suksessen er ekstra kjærkommen for svenskene siden veteranen Marcus Berg fremdeles kløner foran mål og nå har scoret én gang på sine 18 siste landskamper.

1,92 høye Filip Helander erstattet Uniteds Lindelöf (og skadede Pontus Jansson) ved siden av kapteinveteranen Andreas Granqvist. Bologna-stopperen er rolig med ballen og god i luften, men her har Semb gode ting å fortelle hjem. Det er ikke veldig stor fart i det svenske midtforsvaret, her er det rom for Joshua King.

les også

Nils Johan Sembs nye rolle: Lagerbäcks spion i Sverige

Romania var nær utligning i sluttsekundene og den svenske 2–1-seieren høres kanskje ikke så skremmende ut. Men så det er understreket:

Romania er nummer 25 på FIFA-rankingen, 23 plasser foran Norge og laget var ubeseiret i 2018 (ti kamper), inkludert seire over Sverige (1–0) og Chile (3–2), og to ganger uavgjort mot Serbia i Nations League.

I STOCKHOLM: Trond Johannessen.

I løpet av 90 minutter på Friends Arena rakk rumenerne å vise at den antatte kampen om annenplassen bak Spania på ingen måte må sees på som en skandinavisk duell.

les også

Sverige-kapteinen: – Vi er kanskje det beste LAGET i verden

«Vi er verdens beste lag», antydet den svenskeste av dem alle, Andreas Granqvist, før kampen, med trykk på lag. Det er vel å ta i, men i et par tiår har i hvert fall Sverige vært blant de aller seigeste når det er tid for kvalifisering. Siden 2000 har Sverige vært i tre av fem VM og samtlige fem EM.

Derfor er det i utgangspunktet et lag med trygghet og selvtillit som kommer til Ullevaal. Sverige har det i seg å gå videre til sluttspill, det er helt naturlig å klare det, mens det er ganske unaturlig for Norge. Våre naboer kan disse kampene, får liksom alltid med seg de viktige poengene, denne gangen også.

Det var ikke så spektakulært. Det var bare veldig svensk.

Helt til idyllen ble brutt.

Mer om

 1. Sveriges herrelandslag fotball

Flere artikler

 1. King og Larsson i ordkrig etter at seieren glapp for Norge: – Da har de røyka

 2. Svenske journalister om landslagskaoset: – En utrolig rar situasjon

 3. VGs vurdering: Sverige er stor favoritt

 4. Sverige-seier røk på overtid: – Brutalt tungt

 5. Svensk seier i generalprøven for Norge-møte

Fra andre aviser

 1. Sverige preget av uro før Norge-kampen. Nå rettes søkelyset mot superagenten.

  Aftenposten
 2. Svensk midtbanestjerne spiller ikke mot Norge

  Bergens Tidende
 3. Sverige preget av uro før Norge-kampen. Nå rettes søkelyset mot superagenten.

  Fædrelandsvennen
 4. «Det er ikke så lett å elske svensk fotball»

  Aftenposten
 5. «Det er ikke så lett å elske svensk fotball»

  Bergens Tidende
 6. «Det er ikke så lett å elske svensk fotball»

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder