SKADET: Erling Braut Haaland måtte gå av banen i andre omgang mot Bayern München. Her i duell med Bayerns jevnaldrende kanadiske vidunderbarn Alphonso Davies. Foto: FEDERICO GAMBARINI / POOL / DPA POOL

Avviser sjansespill med Haaland: – Ikke rovdrift

Erling Braut Haaland (19) haltet av banen i toppkampen mot Bayern München. Hans tidligere trener Alf-Ingve Berntsen mener Dortmund-spissens robuste fysikk gjør ham godt rustet for en snarlig retur til fotballbanen.

 • Magnus Gamlem

Gullkampen ble trolig avgjort i Bayern Münchens favør tirsdag kveld, og Braut Haalands skade kan skape ytterligere bekymringer for Borussia Dortmund.

Før skaden oppsto mente mange av nordmannen ble frarøvet en scoring:

19-åringen har spilt tre kamper på ti dager siden Bundesliga startet opp igjen 16. mai, etter over to måneders pause. Haaland spilte 90 minutter i de to første kampene, selv om Dortmund kontrollerte inn to komfortable seire (4–0 og 2–0). Drøyt 70 minutter ut i den tredje, mot Bayern, måtte han ut.

– Det kan være at han hatt fått mye belastning, men han er godt trent og skal tåle en del, sier Alf-Ingve Berntsen. Han kjenner Haalands fotballfortid bedre enn de fleste.

Berntsen trente Haaland fra seksårsalderen og helt opp til Brynes A-lag. Han mener ikke at Dortmund har drevet et sjansespill med nordmannens helse.

– Jeg tror de måler det meste i Dortmund, og jeg tror ikke de har drevet noen rovdrift på ham. De største klubbene pleier å være forsiktige, sier han og tror Haaland raskt kan være tilbake på fotballbanen.

– Trenger mer restitusjon

Erling Braut Haaland strekker seg 1,94 meter over bakken og veier nesten 90 kilo. Spissen har et enormt fysisk nærvær på banen, men høyden og musklene kan også gjøre spilleren mer utsatt.

– Han har en stor kropp som krever mye energi og bruker mer krefter. Han er stor og rask, og trenger mer tid på restitusjon enn en tregere spiller. Men han er veldig godt trent fysisk og på kapasitet, mener Berntsen.

Det norske vidunderbarnet holdt seg til kneet da han haltet av banen 20 minutter før full tid. Kort tid i forveien kolliderte nordmannen med dommeren, og ifølge Jan Åge Fjørtoft, som har snakket med kilder i Dortmund, skal sammenstøtet ha vært årsaken til skaden. Det meldte sunnmøringen i Viasats studio.

Dette er Haalands første skade siden overgangen fra Salzburg i januar. Dortmund har foreløpig ikke sagt noe om skadens alvorlighetsgrad. Spissens skadehistorikk gir imidlertid håp om at avbrekket vil være kortvarig.

– Han har ikke hatt mange skader gjennom årene. Han vokste mye i en periode, men da trente han forsiktig. Han har hatt noen små avbrekk, men aldri vært ute lenge, forteller Berntsen.

Spesielt etter overgangen til Molde i 2017 utviklet Haalands fysikk seg i et voldsomt tempo. Bare på ett år vokste han 20 centimeter og klubben var nøye med å matche unggutten forsiktig.

VG har tidligere snakket med idrettslege Lars Engebretsen om Haalands fysiske utvikling, og faren mye trening og kamper kan ha for ham.

– Jeg tviler ikke på at de har kontroll på det. Men det største ansvaret ligger hos spilleren selv. Den tekniske treningen er jo den samme, forskjellen er spurtene, at han skal hoppe høyere, bli kjappere på 20 meter, på fem-ti meter. Det er en annen type og mer krevende trening. Men han har jo greid det bra i mange år, og det virker som han har fornuftige folk rundt seg, sa Engebretsen før jul.

Erling Braut Haaland vokste opp og spilte fotball på Bryne. I Jærhallen rett ved Bryne stadion ble han trent av Alf-Ingve Berntsen (54) i ti år. Foto: Tommy Ellingsen

Roser Haaland

Allerede førstkommende søndag skal Dortmund i aksjon igjen. Da venter bortekamp mot Paderborn. Hvorvidt Haaland blir å se på banen da, er foreløpig usikkert.

Seriegull eller ikke – Alf-Ingve Berntsen er imponert over det hans tidligere elev har fått til i Bundesliga så langt, også mot Bayern.

– Folk glemmer at han bare er 19 år gammel. Han var ikke helt på hugget forrige kamp (mot Wolfsburg), men jeg synes han gjorde mye bra mot Bayern og han burde hatt en straffe. Han er en trussel og du ser at Bayern har respekt for ham.

Les også

 1. Hegerberg hyller Haaland:–Dødelig

  Internasjonal toppfotball har lenge hatt en norsk målmaskin på kvinnesiden.
 2. Mario Götzes fall:–Høye forventninger, skader og gale avgjørelser

  Mario Götze (nå 27) avgjorde VM-finalen og fikk Lionel Messi til å gråte. Siden har pilen pekt nedover.

Mer om

 1. Erling Braut Haaland
 2. Bundesliga
 3. Bayern München
 4. Borussia Dortmund
 5. Lucien Favre
 6. Fotball

Flere artikler

 1. Trippelsmell for Haaland: Skadet da Bayern festet grepet om ligagullet

 2. Pekes på som nøkkelmann mot Bayern: – Hele Tyskland gleder seg

 3. Tyske medier: Haaland må stå over neste kamp

 4. Haaland-sjefen spås sparken: – Kapitulasjonen

 5. Bayern München sikret sitt åttende strake seriegull

Fra andre aviser

 1. Spissgigantene møtes i kveld: Derfor kan Haaland bli verdens beste

  Aftenposten
 2. TV-kommentatorene reagerte kraftig etter storkampen: Mente Haaland ble snytt

  Aftenposten
 3. Tysklands største avis: Haaland kan bli gjenforent med gamlesjefen

  Aftenposten
 4. Hevder Haaland mister helgens kamp med knetrøbbel

  Aftenposten
 5. Bundesliga direkte: Haalands Dortmund jakter på viktig utligning

  Aftenposten
 6. TV-kommentatorene reagerte kraftig etter storkampen: Mente Haaland ble snytt

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no