Fredriksen vil ut av VIF

Har gitt styret beskjed om å finne nye eiere

Storinvestoren John Fredriksen har gang på gang reddet Vålerenga økonomisk de siste årene. Nå ønsker han å overlate roret til andre.

  • Morten Stokstad

Artikkelen er over 16 år gammel

- Det er bedre at klubben får noen eiere som har tid, lyst og penger til å drive med dette mer eller mindre på full tid, sier Trøim.

Sandefjord-mannen leder ikke bare verdens største tankrederi - han har også hatt «ansvaret» for Vålerenga-engasjementet. Det ble både dyrere og langt mer tidkrevende enn han hadde drømt om.

Har ikke tid

Etter det VG erfarer, har Vålerenga kostet Fredriksen-gruppen rundt 60-70 millioner kroner. Det vil være en overdrivelse å si at de har fått så mye igjen for det - bortsett fra fjorårets cupgull.

Nå står klubben igjen i fare for å rykke ned i 1.-divisjon.

- Vi er ikke noen som rømmer skuta. Det kan godt hende vi blir med videre. Men for å styre klubben videre trenger man noen med vesentlig grad av engasjement og glød for dette. Noen som er genuint interessert, og har tid. Det har ikke vi, forklarer Trøim.

Fredriksen har ikke avvist at han kan bli med videre i en eller annen form, men mener det er viktig at personer med full dedikasjon kan styre butikken innad og utad.

- Dette kommer ikke som en følge av manglende resultater i år. Styret har vært orientert om dette helt siden sesongavslutningen i fjor. Det er hovedsakelig et resultat av stor og uønsket mediefokusering rundt investeringen. Og stort arbeidspress for andre sentrale deler av Fredriksen-virksomheten, forklarer Tor Olav Trøim.

Snakker med investorer

Allerede i fjor gikk han ut av styret nettopp fordi det krevde for mye arbeid. Da ble også Vålerenga-styret informert om at Fredriksen ønsket å overlate eierskapet til andre.

Nå har klubben kommet så langt at man er i konkrete samtaler med nye investorer med tanke på å dra lasset videre. Men det vil langt på vei avhenge av at Kjetil Rekdal & Co. klarer å redde plassen i eliteserien.

Et nytt år i 1.-divisjon - med opprettholdt sportslig satsing - vil bli dyrt, og er ikke god lokkemat for nye investorer. Alternativet er å kutte budsjettene drastisk, satse på egne talenter og bygge opp klubben møysommelig på nytt.

Trøim håper at den nye eiergruppen kan være på plass i løpet av høsten.

- Dette handler ikke om penger. Vi har sagt oss villig til å gå inn med kapital for å få inn spillere som Daniel Braathen (Skeid) og Ole Martin Årst, men det har ikke resultert i noe, påpeker han.

Sportslig har det gått galt i år, men Trøim understreker at det finnes et administrativt lyspunkt i klubben, som tidligere var kjent for å føre regnskapene på pølsepapir. Nå føres de slik de skal.

Æren gir han til regnskapsansvarlig Kirsti Brekkan - som ble hentet (uten overgangssum!) fra Rosenborg før sesongen. En av de få suksessfulle Vålerenga-forsterkningene de siste årene ...

- Selv om tallene ikke er så gode, så vet vi i hvert fall hva de er nå, melder Trøim - som mener det er gjort en god jobb for å redusere kostnadssiden denne sesongen.

Spetalen avventer

Det er også høyst tvilsomt om den tidligere så aktive investoren Øystein Stray Spetalen ønsker å bruke mer tid og penger på Vålerenga.

- Det kan jeg ikke svare på nå. Men jeg sitter ikke i styret lenger. Jeg er på tribunen, og jeg blir på tribunen, sier Spetalen.

Han føler seg langt fra sikker på at Vålerenga klarer å kjempe seg bort fra kvalikplassen og opp på trygg grunn.

- Det blir beintøft. Jeg tror Aalesund og Bryne rykker ned, så må Tromsø og Vålerenga slåss for å unngå kvalik, tror Spetalen.

Tor Olav Trøim er litt mer optimistisk:

- Jeg er overbevist om at vi ikke rykker ned. Vi har full tillit til at spillere og trenere klarer jobben. Greier de det, skal vi nok klare å få satt sammen en investorgruppe. Det økonomiske utgangspunktet er i alle fall vesentlig bedre enn det var for to-tre år siden, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder