ABC News: Blatter etterforskes av FBI

Amerikanske ABC mener å vite grunnen til at Sepp Blatter (79) tirsdag kveld annonserte at han går av som FIFA-president.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

ABC News melder tirsdag kveld at Blatter skal være under etterforskning av FBI og amerikanske påtalemyndigheter. Kanalen skriver at de har vært i kontakt med kilder tett på saken.

Senere samme kveld skriver New York Times at talsmenn for rettsvesenet bekrefter at Blatter er en del av etterforskningen i etterkant av korrupsjonsanklagene.

Den oppsiktsvekkende meldingen om avgangen slapp Blatter selv på en hasteinnkalt pressekonferanse i Zürich tirsdag kveld - kun fire dager etter at han ble gjenvalgt for sin femte periode som FIFAs mektigste mann.

79-åringen har sittet siden 1998 da han ble pekt ut som arvtager av forgjenger Joao Havelange og knuste fredag sin eneste motkandidat i valget, Prins Ali fra Jordan.

Arrestert onsdag

Onsdag 27. mai ble ni fotballtopper arrestert av sveitsisk politi i Zürich i Sveits, hvor de var i forbindelse med FIFA-kongressen.

FARVEL: Blatter på vei ned fra podiet tirsdag kveld. Foto:Fabrice Coffrini,Afp

Jeffrey Webb, Eugenio Figueredo, Jack Warner, Eduardo Li, Julio Rocha, Costas Takkas, Rafael Esquivel, José Maria Marin og Nicolás Leoz er siktet for blant annet korrupsjon, hvitvasking og pengeutpressing – i forbindelse med VM-søknader, markedsavtaler og TV-rettigheter.

I dag kom det frem at Blatters generalsekretær Jerome Valcke kobles til en millionutbetaling rett før VM i Sør-Afrika i 2010. Nå meldes det altså også at Blatter etterforskes.

Takket for seg

– De siste 40 årene av mitt liv har jeg jobbet tett med FIFA og denne flotte idretten som fotballen er. Jeg setter pris på og elsker FIFA mer enn noe annet og vil gjøre det beste for organisasjonen. Da jeg stilte til gjenvalg trodde jeg det var det beste for fotballen. Medlemmene har gitt meg et mandat og valgt meg på ny, men det er ikke støttet av alle i verden når det gjelder både supportere, klubber og spillere. Derfor vil det bli holdt en ekstraordinær kongress, hvor jeg stiller min plass til disposisjon. En ny president vil bli valgt til å følge meg, sa Blatter på pressekonferansen.

Men 79-åringen er ikke helt ferdig med den mektige fotballorganisasjonen. En ekstraordinær kongress, der en ny presidenten velges, blir ikke holdt før mellom desember i år og mars neste år.

Til sveitsisk tv etter valget fredag sa Blatter følgende:

– Hvorfor skulle jeg trekke meg? Det betyr at jeg innrømmer at jeg gjorde alt feil, sa Blatter ifølge The Guardian.

Truls Dæhli kommenterer:Fra trist til absurd

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder