UNIKT SAMARBIED: Direktør Bente Erichsen i Nobels Fredssenter og generalsekretær Kjetil Siem i Norges Fotballforbund inngikk fredag en samarbeidsavtale som varer ut 2016. Foto: Johannes Granseth/Nobels Fredssenter

Vil ha hilseplikt i norsk fotball

Norge kan bli et foregangsland i Fair Play. En samarbeidsavtale mellom Norges Fotballforbund og Nobels Fredssenter skal skape holdnings- og atferdsendringer i fotballen.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det betyr blant annet:

*I forbindelse med kamper skal kapteinene hilse på hverandre og dommeren i midtsirkelen før avspark. Et TV-team vil formidle lyd og bilde inne på banen.

*Kapteinene takker hverandre og dommeren for kampen gjennom «Handshake for Peace» etter kampslutt.

*NFF ønsker - og jobber nå med - at bare kaptein får konferere med dommer under kamp. Gult eller rødt kort er sanksjonsmuligheter og straff for brudd på dette.

Hva mener du om de nye forslagene? Si din mening i kommentarfeltet under saken.

Foregangsland

Generalsekretær i NFF, Kjetil Siem, er hovedarkitekten bak samarbeidsavtalen. Han håper at samarbeidet også skal inspirere internasjonalt.

- «Handshake for Peace» kan gjøre Norge til et foregangsland innen Fair Play. Det skal være en påminnelse, men ikke noe press. Jeg registrerer for øvrig at Franz Beckenbauer akkurat har tatt til orde for mer Fair Play og hyppigere håndtrykk i fotballen, sier Siem til NTB.

Han understreker at landslagskaptein Brede Hangeland og «vikarkaptein» Mohammed «Moa» Abdellaoue uttrykker begeistring for tiltaket og samarbeidet.

1 million

I første omgang setter NFF av 1 million kroner i 2012 til dette prosjektet. Konferanser, utstillinger, «ambassadørlag» og utdanningsprogram vil inngå i prosjektet. Etter hvert vil sponsormidler inngå i finansieringsbiten for «Handshake for Peace».

Prosjektets konkrete tiltak vil i første omgang bli innført i eliteserie, 1. divisjon og kvinnenes toppserie.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder