FÅR DET TØFT: Hans-Erik Eriksens Follo må ta poeng borte mot Jerv for å ha en mulighet til å redde plassen i 1. divisjon. Foto: Robert S. Eik , VG

VG tipper siste runde i 1. divisjon: Disse lagene rykker ned

Det er klart for siste runde i OBOS-ligaen. Åtte lag kan fortsatt rykke ned, og det er fortsatt kamp om kvalifiseringsplassene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Hønefoss har allerede rykket ned, og i dag må ytterligere tre lag ta den lange veien ned i 2. divisjon.

Mest sannsynlig tar Nest-Sotra følge med Hønefoss, de trenger hjelp i tre av fire kamper, samtidig som de selv vinner borte mot Fredrikstad.

Noe mer åpent er det om de to øvrige plassene, der lagene som vinner trolig beholder plassen – spesielt ettersom Bryne og Bærum møtes i en nedrykksduell på Jæren.

Det er fortsatt åpent om hvem som får de tre øvrige kvalifiseringsplassene – ettersom Kristiansund sikret seg den ene forrige serierunde.

Ranheim får også trolig en kvalifiseringsplass, mens det samme tror vi Jerv gjør. Dermed er spørsmål om hva Hødd får til borte mot Brann og Sandnes Ulf hjemme mot nevnte Ranheim.

Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

RYKKET OPP: Lars Arne Nilsen ledet Brann til opprykk etter at han overtok trenerjobben fra Rikard Norling. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Brann – Hødd U

Brann har nådd sitt store mål for sesongen, og er tilbake i Tippeligaen neste sesong. Hjemme har de kun tapt én kamp denne sesongen – mot Sogndal. Men mot Nest-Sotra sist, viste de at de har fått en utladning etter at opprykket ble sikret.

Hødd kjemper om en kvalifiseringsplass, og har dermed langt mer å spille for enn vertene. Har hatt en liten formdupp, med kun én seier på de siste fem kampene.

Vi tror Brann vil avslutte med stil foran egne fans, og skal hylles for opprykket. Hødd kjemper om kvalifiseringsplass, og kommer ikke til å gjøre det enkelt for bergenserne. Vi prøver et uavgjortspill til 3,50 i odds.

Bryne–Bærum U

Det eneste rene nedrykksoppgjøret denne siste serierunden, og det er Bærum som først og fremst har kniven på strupen.

Vertene har kun vunnet to av sine siste tolv kamper, men hjemme har det ikke vært så galt. Har tapt fem av sine siste seks kamper i serien, men ligger over streken, og unngår man tap er trolig mye gjort.

Bærum må vinne for å unngå nedrykk, og var inne i en god periode før Jerv kom på besøk sist. Gjestene har spilt ni bortekamper uten å vinne, men fire av de fem siste bortekampene har endt uavgjort. Det er et resultat Bryne trolig er greit fornøyd med, og til 3,70 i odds er det spennende.

REDDER PLASSEN: Mye skal gå galt om Arne Erlandsen og Fredrikstad skal rykke ned i den siste serierunden. Foto: Håkon Mosvold Larsen , NTB scanpix

Fredrikstad–Nest-Sotra U

Uavgjort bør være nok for Fredrikstad, mens Nest-Sotra er nødt til å gå all in. Trolig hjelper heller ikke det for Nest-Sotra.

Fredrikstad har spilt uavgjort i hele åtte hjemmekamper denne sesongen. Men mye skal gå galt om man skal rykke ned denne sesongen. Står med fire kamper uten seier.

Gjestene har vunnet tre av sine fire siste kamper, men poengene kommer trolig for sent. Selv med seier, må samtlige fire lag foran på tabellen tape for at det skal gå veien for laget fra Sotra.

Gjestene vil mest, og må i dette oppgjøret. Fredrikstad vil være ganske sikre på å få fornyet kontrakt med uavgjort. 3,35 får man i odds.

Hønefoss–Åsane U

Svært mye skal til for at Åsane rykker ned med uavgjort her, mens sesongen er mer eller mindre over for Hønefoss.

Vertene har vist fin form på eget gress på slutten av sesongen, mens Åsane kun har tapt to av sine tolv siste kamper. En lang sesong er over, og vi tror begge lagene er fornøyde med uavgjort her. 3,10 er oddsen.

Jerv–Follo H

Jerv er solide på hjemmebane, og vil nok ha kvalifiseringsplassen de har kjempet om nesten hele sesongen. Kun to hjemmekamper er tapt denne sesongen, og kun to av de ni siste seriekampene er tapt. Vinner man er man sikret kvalikplass, mens med uavgjort og tap må man ha hjelp fra Brann eller Ranheim.

Ett poeng kan fort være nok til å redde plassen for Follo, og det er nok det beste man kan satse på i dette oppgjøret. Laget fra Ski har ikke vunnet på syv bortekamper. Men her blir det en kamp for å overleve, og man kommer til å gi alt.

Vi tror likevel hjemmelaget vil forlenge sesongen med kvalifisering, og forsøke å få hjemmebanefordel. 1,70 er oddsen for hjemmeseier.

RYKKET OPP: Eirik Bakke har denne sesongen ledet Sogndal tilbake til Tippeligaen. Foto: Alf Vidar Snæland , NTB scanpix

Levanger–Sogndal B

Levanger har funnet formen på slutten mot slutten av sesongen, men står foran en tøff oppgave mot seriemester Sogndal. Vertene har vunnet sine siste tre kamper, og har kun tapt én av de siste fem. Står i fare for å rykke ned om man skulle tape dette oppgjøret.

Sogndal har for lengst sikret opprykket, men har vunnet sine kamper etter at plassen var sikret. Er ligaens beste bortelag, men har variert noe i det siste. Selv om vertene er i bra form og er på desperat poengjakt, skal gjestene være et par hakk hvassere.

Vi tror ikke Sogndal hjelper Levanger mot fornyet kontrakt, og gir de tipset til 2,17 i odds.

SUKSESS: Ola By Rise har gjort en meget god jobb etter at han tok over treneransvaret i Ranheim. Foto: Torstein Bøe , NTB scanpix

Sandnes Ulf–Ranheim B

Vertene har virkelig sviktet formmessig i høst. Ranheim har vært seriens beste lag de siste 19. serierundene. Sandnes Ulf må få med seg poeng fra dette oppgjøret om de skal kunne få med seg en kvalifiseringsplass. Men formen er bekymringsverdig, og mot Ranheim som er i kanonform tror vi de får det tøft.

Ranheim står med seks kamper uten tap, og seier i de fire siste. Sikter inn formen mot kvalifiseringskampene, for selv om det skulle bli tap skal det litt til at man ikke ender på kvalifisering.

Vi synes oddsen til 3,30 for borteseier er meget spennende mot et hjemmelag ute av form.

Strømmen–Kristiansund B

Strømmen har kun vunnet én av sine 11 siste seriekamper, og står med fem strake tap på hjemmebane. Plassen i 1. divisjon skal det en del til for at de mister.

Kristiansund kjempet lenge om opprykk, men tre strake tap gjorde at de måtte fokusere på kvalifisering. Den plassen er sikret, og nå gjelder det å stille inn formen til de kampene som kommer.

Vi tror Strømmen beholder plassen, men at de går på et nytt hjemmetap her. 2,55 er oddsen for borteseier.

Her kan du lese våre vurderinger av dagens øvrige oddsobjekter

Dersom disse tipsene går inn vil Follo, Bærum, Nest-Sotra følge Hønefoss til 2. divisjon, mens Kristiansund, Ranheim, Hødd og Jerv skal kjempe i kvalifiseringen til Tippeligaen.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder