Dommer Moen: - Gamst Pedersen skulle hatt rødt kort

Dagen etter Morten Gamst Pedersens (32) skrekktakling av Odds Fredrik Oldrup Jensen (20) er dommer Svein Oddvar Moen (35) klar i sin tale: RBK-profilen skulle vært utvist.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Når man ser reprisen, skulle jeg gitt rødt kort. Han har høy fart og intensitet, og han utsetter motstanderen for fare, sier Moen til VG.

Episoden toppdommeren snakker om skjedde tidlig i andre omgang i søndagens kamp mellom Rosenborg og Odd. Pedersen kastet seg inn i en duell med Jensen, og traff ham midt på leggen med knottene først.

Da hjeper det, ifølge dommer Moen, lite at RBK-spilleren var borti ballen først.

- Det er ikke en formildende omstendighet. Man kan ikke spille ball og så brekke et bein på en spiller. Dette handler om måten og intensiteten man kommer inn i taklingen med, og sikkerheten til spillerne, sier Moen.

VGTV: Se Gamstens skrekktakling her

Ga gult

Da taklingen fant sted i går ettermiddag, valgte Moen å trekke fram det gule kortet fra brystlomma. I dag forklarer han hvorfor.

- Jeg ser at han treffer ballen, selv om det ikke skal være en formildende omstendighet. Men jeg ser ikke treffpunktet ett hundre prosent, og da blir jeg usikker på om det er direkte rødt. Av TV-bildene er det lett å se at det skulle vært det, sier han.

Dommeren fikk sett situasjonen om igjen før han forlot Trondheim og Værnes med fly mandag formiddag.

GA GULT: Svein Oddvar Moen ga Morten Gamst Pedersen gult kort for taklingen i går. Her er de to i diskusjon etter en annen situasjon i samme kamp. Foto: NTB Scanpix

Han er rask med å innrømme at han gjorde en feilvurdering da han lot Pedersen slippe unna med gult. Og han mener det er viktig som fotballdommer å stå for sine feil.

- Det vil alltid være ting man kunne gjort annerledes som fotballdommer, men jeg dømmer ut fra min opplevelse på banen. Samtidig må man bare erkjenne feil, sier han.

VGTV: Se målene og høydepunktene fra Rosenborg - Odd

Kan ikke endres

Kommunikasjonsdirektør Svein Graff i Norges Fotballforbund opplyser til VG at forbundet ikke har anledning til å endre noe i ettertid, tross dommer Moens feilinnrømmelse.

Det fordi dommeren har vurdert hendelsen til gult kort. Da blir det stående.

Etter kampslutt søndag viste VG fram et bilde av selve taklingen til Morten Gamst Pedersen. Han mente taklingen ikke kvalifiserte til utvisning.

- Jeg har truffet ballen først her, så det er jo greit. Jeg er ikke ute etter å skade noen, det har jeg aldri vært som spiller. Og jeg vet jeg treffer han hardt, men jeg treffer
jo ballen først. Det er en del av gamet. Det er sånn som skjer. Det gikk bra med ham. Det var en tøff takling og ferdig med det.

Ikke sikre

Men Fredrik Oldrup Jensen forlot Lerkendal på krykker, var ikke ekspertene helt enige om Pedersen fortjente rødt eller ei. I VGTVs fotballsending var Tom Nordlie og Arild Stavrum litt uenige i alvorlighetsgraden i taklingen.

- Det er soleklart rødt kort, han bommer totalt i taklingen, sa Stavrum.

Nordlie var noe mer tilbakeholden.

- Det er oransje. Jeg tror ikke han prøver på beinet her, uttalte han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder