DE TO STORE: Didier Drogba har prøvd en rekke ganger, men ikke greid å lede Elfenbenskysten til noen stor triumf. Nå er han borte, og Yaya Touré (til høyre) er den nye ledestjernen. Her er de to under kvartfinalen mot Nigeria i Afrikamesterskapet i 2013, der Nigeria vant 2-1.

DE TO STORE: Didier Drogba har prøvd en rekke ganger, men ikke greid å lede Elfenbenskysten til noen stor triumf. Nå er han borte, og Yaya Touré (til høyre) er den nye ledestjernen. Her er de to under kvartfinalen mot Nigeria i Afrikamesterskapet i 2013, der Nigeria vant 2-1. Foto:Armando Franca,Ap

Drogba ut, Touré inn - og nytt gullhåp

Mens Manchester City sakker akterut i kampen om ligagullet, skal Yaya Touré forsøke å lede sitt Elfenbenskysten til seier i Afrikamesterskapet.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

De er blant favorittene gang på gang, men det er det samme hver gang: Det vil seg liksom ikke. Den 30. utgaven av Afrikamesterskapet startet lørdag, Elfenbenskysten åpner mot Guinea i dag.

De fem siste mesterskapene har endt slik for Didier Drogbas gyldne generasjon: To kvartfinaletap, et semifinaletap og to finaletap. I begge finalene, mot Egypt i 2006 og Zambia i 2012, røk Elfenbenskysten etter straffesparkkonkurranse.

STATSMANNSTRØST: Kaptein Didier Drogba, en betydelig personlighet i Elfenbenskysten, fikk trøst av statsminister Guillaume Soro og president Alassane Outtara (til høyre) på Felix Houphouet-flyplassen i Abidjan i februar 2012. Drogba og laget kom tilbake fra Afrikamesterskapet etter overraskende å ha tapt finalen mot Zambia. Foto:Sia Kambou,Afp

I de tre siste VM-ene har det vært snakket høyt og fint om landet på forhånd. Anført av spillere som Drogba, Yaya og Kolo Touré, Salomon Kalou, Gervinho, Didier Zokora, Artur Boka, Cheick Tioté og den nyinnkjøpte Manchester City-spissen Wilfried Bony har Elfenbenskysten alltid vært en spennende nasjon på forhånd.

Men i hvert eneste VM-sluttspill har det gått galt. I 2006 og 2010 var trekningen tøff, det skal sies. I Brasil i fjor sommer lå imidlertid alt til rette for at Elfenbenskysten endelig skulle lykkes.

Og Drogba & co. var så godt som klar for 8-delsfinale (mot Costa Rica). I den siste gruppekampen mot Hellas ville de greid seg med uavgjort. Langt inn i overtiden sto det 1-1, men Elfenbenskysten fortsatte med å gå ukritisk i angrep. Det åpnet opp store rom bakover, og i det 93. minutt endte det med at Hellas fikk straffe. Samaras scoret - og «morna Elfenbenskysten» igjen.

Didier Drogba har vært en naturlig lederskikkelse og kaptein i en årrekke. Nå har Chelsea-spissen gitt seg på landslaget, etter 104 kamper og 65 mål. Dermed er Yaya Touré (31) den åpenbare etterfølgeren med bindet rundt armen, og, uten å ta noe fra Drogba, kanskje kan lederskiftet gi landslaget en ny glød. Trener er franske Hervé Renard (46), som tok over etter Brasil-VM, og som var mannen bak Zambias sensasjonelle triumf i 2012.

REGJERENDE MESTER: Slik så det ut da Nigeria feiret seieren for to år siden. Nigerianerne greide ikke å kvalifisere seg denne gangen. Foto:Issouf Sanogo,Afp

Historisk sett er ikke Elfenbenskysten noen gigant i afrikansk sammenheng. Kun én triumf har blitt i Afrikamesterskapet, faktisk etter straffer det også, tilbake i 1992. Egypt er suverent best med syv seire, mens Ghana og Kamerun har vunnet fire ganger hver.

Egypt, vinner i tre av de fem siste mesterskapene, kom seg ikke gjennom kvalifiseringen denne gangen. Det gjorde heller ikke regjerende mester Nigeria.

Høyest på FIFA-rankingen er Algerie (som presset verdensmester Tyskland til ekstraomganger i 8-delsfinalen sist sommer) på 18. plass, nærmest fulgt av Tunisia (22) og Elfenbenskysten (28).

Slik har turneringen åpnet:

Gruppe A:

Vertsnasjonen Ekvatorial-Guinea, i utgangspunktet det klart svakeste laget, greide 1-1 mot Kongo, mens Borussia Dortmund Pierre-Emerick Aubameyang scoret ett av målene da Gabon slo Burkina Faso 2-0.

Gruppe B:

Begge åpningskampene i denne gruppen endte 1-1: Zambia mot Den demokratiske republikken Kongo og Tunisia mot Kapp Verde.

Gruppe C:

En utrolig tøff gruppe. Ghana tok ledelsen mot Senegal, men senegalesernesnudde kampen etter pause - og Moussa Sow ble matchvinner på overtid. I den andre kampen tok Sør-Afrika overraskende ledelsen mot Algerie, men også det oppgjøret ble snudd på hodet etter pause: 3-1 til Algerie.

Gruppe D:

I dag: Elfenbenskysten - Guinea, Mali - Kamerun.

** De to beste i hver gruppe går til kvartfinalen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder