TILBAKE I MANESJEN: Andersen møtte VG i Fredrikstad-sentrum i går ettermiddag. Foto: Ole-Martin Grav, VG

Morgan Andersen gjør fotball-comeback

FREDRIKSTAD (VG) Etter flere tunge år er Morgan Andersen (48) tilbake i Idretts-Norge. Nå skal den tidligere lederen i NISO, Lyn, FFK og Stjernen utvikle fotballklubbene i Østfold.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det hele skjer gjennom «kvalitetsklubbprosjektet», som er Norges Fotballforbunds storsatsing for å heve utviklingsarbeidet i breddeklubbene.

- Vi mener at Morgan fremdeles har mye å bidra med. Og spesielt morsomt er det at han nå ønsker å gjøre en innsats for breddefotballen, for barn og unge i nærmiljøet. Morgan er god på prosesser. Som en av flere veiledere skal han inspirere klubbene til å jobbe målrettet og iverksette tiltak, sier daglig leder i Østfold fotballkrets, Øyvind Strøm.

Selv forteller Morgan Andersen at han er glad for å bli spurt om å gjøre en innsats for idretten igjen.

To muligheter

STILLE: - Jeg søkte på over 20 jobber og fikk ikke svar på noen, sier Morgan Andersen. Foto: Ole-Martin Grav, VG

- Jeg er selvfølgelig glad for å ha fått denne henvendelsen. Prosjektet er gjennomtenkt og samlende for norsk fotball. Jeg har brent for arbeidet med å lage en enhetlig plan som klubbene kan enes om. Jeg ønsker å bidra til alt som er positivt uten at det skaper en debatt om meg. Men jeg har vært gjennom noen tøffe år, og er veldig usikker på hva jeg kan gjøre uten at det blir oppfattet feil. Hvis det blir fokus på meg, kommer jeg til å trekke meg ut, sier Andersen til VG.

Helt siden han begynte som forbundsleder i idrettsutøvernes organisasjon NISO i 1996, har den tidligere ishockeyspilleren vært vant til at det har stormet friskt rundt ham. I 2008 ble han dømt til et års betinget fengsel for dokumentforfalskning for sin rolle som Lyn-direktør under salget av John Obi Mikel. I 2011 ble han siktet for medvirkning til skatteunndragelse i forbindelse med Raio Piirojas opphold i Fredrikstad.

Etter at saken ble henlagt og siktelsen frafalt tidligere i år, føler Morgan Andersen seg endelig som en fri mann igjen.

- Jeg sa opp jobben min i samsvar med styreformannen i Stjernen da den saken dukket opp i 2011. Etter det har det vært umulig for meg å få jobb. Jeg fikk jobbnekt. Jeg søkte på over 20 jobber og fikk ikke svar på noen. Jeg skylder ikke på noen for det, men det er bare sånn det har vært. Jeg hadde to muligheter: Enten starte for meg selv, eller gå på NAV, forteller Morgan Andersen.

Treningssenter

Han valgte det første, og driver nå et treningssenter i Fredrikstad.

- Det er alltid tøft å starte opp noe nytt, men det fungerer veldig bra, forteller 48-åringen.

Øyvind Strøm i Østfold fotballkrets har så langt ikke fått noen negative tilbakemeldinger på at han har plukket ut Andersen som en av flere veiledere til kvalitetsklubbprosjektet i fylket.

- Navnet til Morgan dukket kjapt opp. Vi gjorde noen vurderinger og veide fram og tilbake, men endte opp med at det var en god idé. Nå skal han på frivillig basis bruke noen timer i måneden på dette prosjektet. Han kan mye og har opplevd mye, og vil bli brukt spesielt inn mot organisasjonsutvikling, sier Øyvind Strøm.

Morgan Andersen håper han blir møtt med et åpent sinn.

- Trist

- Jeg håper å kunne bidra til at hver enkelt klubb blir flinkere til å utdanne unge spillere og ledere. Men hvis min deltagelse skaper støy, kommer jeg ikke til å bli med. Det er avtalen jeg har med kona og barna. Jeg ønsker bare å leve et stille og normalt liv, sier Morgan Andersen.

Strøm mener Andersen er straffet for ting han ikke er dømt for.

- Som mitt bysbarn Henning Kvitnes synger: Evig eies kun et dårlig rykte. Det er på mange måter trist. Det vi alle kan være enige om, er at Morgan aldri har gjort noe for egen vinnings skyld. Familien norsk fotball er ikke så stor, så vi får prøve å ta litt vare på hverandre. Og bruke kunnskapen vi har sammen, sier Strøm.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder