FORKLARER Martin Andresen forklarer hvordan ståa er i Vålerenga for tiden. Her er han i møte med VG Nett på La Manga. Foto: Marius Vik

Andresen om spillersalgene: - Bra for Vålerenga

VIF fikk 14 millioner for Strandeberg og Mos

LA MANGA (VG Nett) Martin Andresen lover at Vålerenga skal slåss i toppen, og mener ting sjelden har vært så bra som det de er på østkanten nå.

Marius Vik
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Først forsvant sportsdirektøren. Så kom beskjeden om at styrelederen går av. Lederen av sportslig utvalg forsvinner også. Og, kanskje mest bekymringsfullt for supporterne, to av klubbens mest spennende spillere, Mustafa Abdellaoue og Stefan Strandberg, har blitt solgt i løpet av et par uker.

- Det var en «no brainer», sier Martin Andresen, uten å blunke. Han skal få begrunne litt senere.

Den gamle landslagskapteinen har tatt med seg A-laget til den spanske østkysten, og registrerer at det blåser kraftigere rundt Vålerenga enn selv den sureste La Manga-vinden.

Han er likevel ikke enig i kritikken som har kommet, og har tatt med seg VG Nett på kafé for å fortelle hvorfor. En halvliter cola kastes ned raskere enn Håvard Nielsen løper 40-meteren, før han skal forsøke å overbevise omverdenen om at ståa på Oslo Øst ikke er så gal. Snarere tvert imot.

Fornøyd med spillersalgene

- Klubben har sjelden hatt så god kontroll som nå, sier Andresen, og begrunner:

- Akademiet er det god struktur på, vi har utviklet en rekke spillere som har gått til andre Tippeliga-klubber, samtidig som vi har Singh, Fellah, Anene og Nielsen inne på A-laget. Vi har videreutviklet en rekke spillere, som Mos, Moa og Strandberg, fra distriktsklubbene, mens det også er god kontinuitet i trenerteam og administrasjon gjennom Breen, Kaz, Loberto, Østby og meg selv.

Les også: Klanen varsler opprør etter mannefall

AKSJON Her er Martin Andresen på sidelinjen i kampen mellom Brann og Vålerenga i fjor høst. Foto: Marit Hommedal / Scanpix

Andresen vil heller ikke gå med på at klubben har kvittet seg med noe av arvesølvet da de solgte Abdellaoue og Strandberg.

- Nei, vi fikk 14 millioner for dem. Spillere med videresalgspotensial skal ikke bli Bosman-spillere hos oss. Disse salgene er bra for Vålerenga.

- Mos fikk tilbud fra den største klubben i Norden, og jeg forstår at han ville dit. Vålerenga har aldri står i veien for spillere som ønsker seg videre - det er derfor at vi er attraktive blant unge spillere.

Måtte firedoblet Strandberg-lønna

Med Strandberg var situasjonen annerledes, sier Andresen.

- Vi var i dialog om en forlengelse av kontrakten, samtidig som Rosenborg var interesserte. Stefan forventet nesten en firdobling av lønna, og da Rosenborg var villige til å betale fem millioner for ham så ble totalregnskapet enkelt for oss.

- Det er grunnen til at vi slapp ham, og vi har altså fått 14 millioner kroner i frisk kapital som følge av disse to salgene. Det betyr at vi kan hente flere nye og gode spillere, understreker Andresen.

Les også: Strandberg hetset etter RBK-overgang

I media har det blitt antydet at Andresens lederstil har vært en av årsakene til at duoen forsvant. Selv avfeier Vålerenga-treneren påstanden, og sier at grunnen er så enkel som at dette var det riktige for østkantlaget.

- Ni millioner for Mos var en god pris for oss - det samme var fem millioner for Strandberg.

- Dette handler om «squad management» («behandling av spillertropp»), og ikke om spillernes relasjon til meg. Klubben som forening går foran spillerme. Spillerne er den viktigste beholdningen til en klubb, men ikke den enkelte spilleren. Når noen forsvinner, kommer andre inn.

Skal ha fire erstattere

For Vålerenga-sjefen - få ganger har uttrykket stemt bedre enn akkurat nå - lover at erstattere vil hentes, og at Vålerenga anno 2012 vil være bedre enn Vålerenga anno 2011.

- Ja, helt klart, det vil komme nye spillere som er gode og som vil begeistre - snart.

Han vil ikke si når, eller hvem, men forteller at man ser både i inn- og utland. Fire spillere skal på plass - helst en god stund før serien er i gang, uten at han kan love det.

- Ideelt sett bør de ikke komme rett før serien starter, men uansett skal vi ha inn to forsvarere og to fremover på banen.

IKKE FREDET Vålerenga-direktør Pål Breen freder ikke Martin Andresen. Les hele saken i dagens VG. Foto: faksimile

Administrerende direktør Pål Breen sa i torsdagens VG at «Martin (Andresen) ikke er fredet». Akkurat det er hovedpersonen godt klar over - han vet at han lever av resultater. 35-åringen er likevel trygg på at de kommer.

- Vi ser gode ut nå, og vil være helt i toppen i år, lover Vålerenga-treneren.

- Du legger hodet ditt på et fat med et slikt løfte?

- Jeg legger alltid hodet mitt på et fat, så får vi se etter 2012-sesongen om jeg har rett eller ikke. Men: Jeg sa før 2008-sesongen at vi skulle være et topplag om tre år, og spille annerledes og underholdende fotball. Det gjorde vi. Jeg sa også at vi skulle utvikle spillere fra akademiet, og at vi skulle ha bærekraftig drift, og det har vi også vi også klart - i min tid i Vålerenga har vi faktisk gått nesten 40 millioner i pluss på overgangsfronten. I februar i fjor sa jeg at vi ville være dårlige frem til ferien, men at vi ville kommer utover høsten, og fikk rett da også.

- Hvorfor skal folk tvile når jeg sier det jeg sier nå?

Martin Andresen løfter tekoppen og smiler sikkert før han tusler ut i solnedgangen - vel vitende om at han må gjøre det samme hjemme i Norge om han ikke treffer med spådommen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder