Kippe: – Har aldri opplevd maken

Moen: - Vi må ikke bli helt tullete

HEVDER DOMMEREN LOT SEG LURE: Dommer Svein Oddvar Moen deler ut rødt kort til Lillestrøms Frode Kippe (ikke i bildet) under eliteseriekampen mellom Lillestrøm og Rosenborg. Marius Amundsen (t.v) og Malaury Martin protesterer. Frode Kippe mener dommer Svein Oddvar Moen ble lurt av Anders Konradsens reaksjon på taklingen. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

LSK hudfletter Norges beste dommer

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Rosenborg 3-4) LSK-spillerne går i strupen på Norges mest meritterte dommer, Svein Oddvar Moen, etter den dramatiske bataljen mot RBK.

 • Morten Stokstad

Artikkelen er over fire år gammel

De nedrykkstruede kanarifuglene følte seg blant annet snytt for et par straffespark, at dommerteamet lot seg lure av overspilling fra Anders Konradsens side – og at de lot seg påvirke av TV-bildene da målet etter en drøy time ble annullert.

Samtidig hevder Erling Knudtzon at dommer Svein Oddvar Moen kom med merkelige uttalelser under Åråsen-dramaet der RBK ledet med fire mål til pause før LSK startet sluttspurten.

Les også: Ivar Hoff lanserer Arne Erlandsen som ny LSK-trener

Knudtzon til angrep på Moen

– Etter at jeg ble tatt soleklart av en Rosenborg-spiller på vei gjennom, det var vel Svensson som løp inn i hælen min, så sier Moen at det var en 50-50 duell. At vi løp inn i hverandre og at det ikke var noen ting. Jeg klager selvfølgelig videre. Så sier han at jeg ikke skal klage fordi Bonke (Innocent) skulle vært utvist tidligere i kampen, sier Erling Knudtzon til VG.

– Hva synes du om den argumentasjonen?

– Når du viser ut Kippe på overtid så faller vel det på sin egen urimelighet. Du skal ikke dømme ut fra det som har skjedd tidligere. Du må gjøre det som er riktig i situasjonen der og da, sier Knudtzon, tydelig oppgitt over dommerteamet som var i aksjon under EM tidligere i sommer.

Les også: Moen skal dømme i EM: – Det er sinnssykt stort

Han er sterkt kritisk til at de først dømte scoring, for så å omgjøre avgjørelsen nærmere ett minutt senere. Dermed ble det alle trodde var 2-4 til 1-4.

– Jeg snudde meg og linjedommer viste ingen antydning til at det var offside. Da blåste han for mål. Og når man blåser for mål, så går jo reprisen på storskjermen. Vi rekker å feire hele gjengen og vi rekker å gå rolig tilbake igjen. Og Rosenborg er klar til å ta avspark. Så løper han plutselig ut for å prate med fjerdedommeren og assistentdommeren.

– Da har reprisen gått to-tre ganger og man har tid til å se den. Etterpå sa han at det var hans egen avgjørelse, men det er ikke det når han løper ut der og snakker med assistentene sine. Det skal ikke ta ett minutt å avgjøre om det er offside eller ikke, påpeker LSK-spissen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

RASENDE: Frode Kippe og Erling Knudtzon var svært misfornøyd med Svein Oddvar Moen og hans dommerteam etter tapet for RBK. Nå går Lillestrøm en tung høst i møte med nedrykksstrid. Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix

Knudtzon føler at det virker som at videodømming ble innført på Åråsen lørdag.

– Det kan tyde på det. Da får det være likt over hele linjen, men jeg synes det var merkelig. Vi kommer tilbake og scorer to mål til etter det, men det hadde hjulpet og fått enda et mål tidligere i kampen, sier Knudtzon, som får støtte av Frode Kippe.

– Linjemannen har jo flagget nede. Så titter han opp på storskjermen og ser situasjonen på nytt. Det er offside, men det er jo ikke sånn du skal dømme. Jeg har aldri opplevd maken, sier Kippe.

Les også: Det norske dommerteamet sendt hjem fra EM

Moen nekter for storskjerm-avgjørelse

Svein Oddvar Moen avviser at dommerteamet lot seg påvirke av reprisene på storskjermen som viste at Simen Kind Mikalsen var i offside da han slo pasningen til Erling Knudtzon.

– Nå er det ingenting som er dømt før avspark er tatt. Når ballen går i mål kan vi ombestemme oss helt til avspark er tatt. Når det er tatt, så er det for sent. Men det er viktig at vi kvalitetsikrer i teamet. Det er viktig for oss fordi vi lever av korrekte avgjørelser. Jeg tror Lillestrøm også ser at det var en riktig avgjørelse, sier Svein Oddvar Moen til VG.

– Ble videodømming innført på Åråsen nå i kveld?

– Nei, vi gjorde ikke det. Når du er ute på banen fokuserer du på det som skjer ute på banen. Det er tusen mann rundt deg. Ingen av oss så på storskjermen. Vi diskuterte hva vi så i headsettet. Avgjørelsen kom fra assistent nummer to som så at ballen ble spilt fra en Lillestrøm-spiller og at målet skal annulleres. Derfor brukte vi tid. Det viktigste for oss er at vi tar den korrekte avgjørelsen, svarer Moen.

Han nekter også for at han ba Erling Knudtzon om ikke å klage med begrunnelse om at Bonke Innocent egentlig skulle vært utvist tidligere i kampen.

– Det blir tull å si. Hva som blir sagt i kampens hete, jeg skal ikke si at jeg ikke sier noe som helst, men jeg tror ikke jeg har sagt det. Hvorfor skulle Bonke vært utvist? Vi må ikke bli tullete. Dialog underveis, ja, det er det. Det er tøffe tak underveis, vi diskuterer og snakker mye, og sånn vil det være, sier Svein Oddvar Moen.

Les også: RBKs Champions League-drøm knust

Kippe mener Konradsen overspilte

Også Frode Kippe mener den norske dommeren med størst internasjonal anseelse hadde en elendig dag på jobben. På overtid fikk han sitt andre gule kort da han taklet Anders Konradsen.

– Jeg synes ikke det er noe som helst. Jeg treffer ballen soleklart. Jeg kommer i fart, men jeg har kontroll. Jeg skjønner ingenting.

– Hva sa dommeren til deg?

– Han sa ingenting. Han så ikke ut til å skulle dømme, men så pratet han med linjemannen og gir meg utrolig nok kort. De dømmer jo på reaksjonen til Konradsen. Han ligger og vrir seg mye og de tror det er styggere enn det er. Det er ikke noe stygg takling i det hele tatt. Han kjenner det knapt, tipper jeg.

– Så du mener han overspiller?

– Ja, ja. Det er det ikke noen tvil om. Hadde han hatt så vondt så hadde han ikke greid og gått på banen. Han haltet ikke mye heller, så jeg tror ikke han hadde så vondt som han skulle ha det til, sier Kippe, som dermed må Kippe stå over den særdeles viktige bortekampen mot Bodø/Glimt neste helg. Det må også Bonke Innocent.

– Jeg synes det var mye rart i dag. Jeg skulle hatt en soleklar straffe da jeg ble holdt i fem sekunder på en corner og vi skulle også hatt en da Mikalsen ble tatt i andre omgang, mener 38-åringen.

Moen mener Kippe fikk som fortjent

Svein Oddvar Moen svarer slik på påstanden om at han viste ut Kippe på bakgrunn av Konradsens reaksjon:

– Nå har Kippe spilt Tippeligaen lengre enn jeg har dømt i Tippeligaen. Men med all respekt så har vi dømt noen kamper i Tippeligaen. Det er et klokkeklart gult kort. Måten han kommer inn på, det er uvesentlig om han treffer ball eller ikke. Det er en hensynsløs takling og gult kort nummer to. Den kan vi ikke diskutere.

– Kippe mener også at Lillestrøm skulle hatt to straffespark?

– Ja, og da blir dette for dumt, vet du. Hvis det skal være straffe på alt.

– Det virker som om du har vært dommeren fra helvete her, ut fra reaksjonene i Lillestrøm-garderoben?

– Vi får se TV-bildene, da. Så får vi oppsummere til slutt. Vi skal analysere oss selv vi, altså, for all del.

– Har du dårlig følelse for noen av avgjørelsene?

– Nei, jeg har egentlig ikke det.

– Skulle Rosenborg kanskje hatt straffe på slutten da Yann-Erik de Lanlay gikk i bakken også?

- Nei, jeg synes ikke det. Lillestrøm-spilleren er først med den venstre foten. Så er han borti han med høyrefoten etterpå. Men han er først på ballen. Og derfor ikke straffespark, svarer Svein Oddvar Moen.

Les også: MAX lukter på mer engelsk fotball

Les også

 1. Hoff lanserer Erlandsen som ny LSK-trener

  LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Rosenborg 3-4) Etter at LSK slapp inn fire mål på en omgang mot RBK mener Ivar Hoff at…
 2. Bursdagsbarnet Sander (19) ble Moldes helt

  MOLDE (VG) (Molde-Bodø/Glimt 3-2) To ganger smalt det fra Bodø/Glimt – først fra Patrick Berg og så fra Trond Olsen.
 3. Wenger: – Penger er ikke noe problem

  STAVANGER (VG) (Viking - Arsenal 0-8) Etter å ha valset over Viking unngikk ikke Arsène Wenger nok en gang å bli spurt…
 4. Møter Austria Wien i playoff: Fornøyd Ingebrigtsen: – Vi har god tro på avansement

  Rosenborg-trener Kåre Ingebrigtsen (50) var lenge skeptisk, men endte opp med et optimistisk smil etter at kun Austria…
 5. Tromsø betaler to millioner for å hente «egen» spiller

  De reiser ut som stortalenter i ung alder. Og de aller fleste kommer hjem til Norge for å spille A-lagsfotball.
 6. Derfor mener Godset-Flo man må heie på norske rivaler i Europa

  Rosenborg kom seg aldri videre i Champions League-kvalifiseringen og må se langt etter 300 millioner kroner.

Mer om

 1. Lillestrøm SK
 2. Rosenborg BK
 3. Tippeligaen

Flere artikler

 1. Konradsen om Kippe-takling: – Jeg ble redd

 2. Hoff lanserer Erlandsen som ny LSK-trener

 3. Stabæk-leder gir Edvartsen full støtte

 4. VGs fotballjournalist mener: Åråsen-episoden åpner for flere interessante diskusjoner

 5. Tidligere toppdommer: – Edvartsen kommer med karakteristikker som er dommerstanden uverdig

Fra andre aviser

 1. Rasende LSK-trener mener RBK fikk hjelp av ulovlig videodømming

  Aftenposten
 2. Gytkjær herjet med Lillestrøm i sjumålsdrama

  Aftenposten
 3. Gytkjær herjet med Lillestrøm i sjumålsdrama

  Fædrelandsvennen
 4. RBK-kapteinen: - Forsvaret var elendig!

  Aftenposten
 5. RBK-kapteinen: - Forsvaret var elendig!

  Bergens Tidende
 6. RBK-kapteinen: - Forsvaret var elendig!

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder