POLSK BOSS: Robert Lewandowski er kaptein og den overlegent største stjernen. Her feires EM-plassen etter 2-1 over Irland i siste kamp. Gjett hvem som ble matchvinner... Foto: REUTERS

Han var sint på Klopp

... men nå takker Lewandowski gamlesjefen

Som 21-åring ble scoringsmaskinen Robert Lewandowski hentet av Borussia Dortmund og Jürgen Klopp. Da stoppet utviklingen plutselig opp.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det var i hvert fall det Lewandowski trodde.

Han hadde scoret 41 mål på 82 kamper for Lech Poznan, og var åpenbart et angrepstalent av de helt sjeldne.

Men i den første sesongen i Dortmund (2010/11) ble det bare ni mål på 43 kamper, til tross for at det ble et suverent seriegull, syv poeng foran Bayer Leverkusen og ti foran Bayern München.

– Jeg var ganske sint, sier Lewandowski til magasinet FourFourTwo.

Grunn: Dortmund-trener Jürgen Klopp brukte ham i en mer tilbaketrukket 10’er-rolle. Lewandowski ønsket å spille ren spiss, han ville fortsette å øse inn mål.

Stor VG-kåring: Lewandowski «topp fem» i verden

Men etter hvert innså han at Klopp hadde gjort ham en stor tjeneste, at man i en stor liga måtte kunne mer enn å avslutte på den første berøringen, som han allerede var suveren til.

– Det var ikke før året etter jeg forsto hvor mye jeg hadde lært i min første sesong. Jeg sa til meg selv; du har blitt en bedre spiller. Da forsto jeg hvorfor treneren ville ha meg som en «nummer 10». Han gjorde meg til en mer komplett spiller, sier Lewandowski, som fikk et strålende forhold til nåværende Liverpool-manager Klopp. Selv da han forlot Dortmund og reiste til Bayern München var det bare respekt å høre mellom de to.

Artikkelen fortsetter under bildet

BLE NÆRE: Robert Lewandowski og daværende Dortmund-trener Jürgen Klopp etter en dramatisk seier over Malaga i Champions League-kvartfinalen i 2013. Foto: John Macdougall Afp

Nå er «Lewa» 27 år og en av Europas toppspisser. Han står med respektable 34 mål på 75 landskamper og var toppscorer i EM-kvalifiseringen med 13 mål, men det er selvsagt mulig å henge på et «nota bene» om at seks av målene kom mot ferske og sjanseløse Gibraltar og ytterligere tre mot Georgia.

Husker du?: Målmaskinen Lewandowski stanget Polen til direkte EM-plass

POLSK DYNAMITT: Sevillas utrettelige midtbanespiller Grzegorz Krychowiak blir en viktig mann for Polen under EM. Foto: Czarek Sokolowski Ap

Men Lewandowskis betydning som kaptein og anfører kan neppe overvurderes. I gruppe med Tyskland (som i kvaliken, der det ble én seier og ett tap), Ukraina og Nord-Irland er det mulig å se for seg at polakkene blir nummer to. I så fall venter nummer to i gruppe A (Frankrike, Albania, Romania og Sveits). Da er det også mulig å se for seg at Polen møter Sveits – og vinner.

Sjekk denne: Her er alle EM-troppene

Det er litt vanskelig å se for seg Polen lenger enn en kvartfinale, men med Lewandowski på topp kan det meste skje, og det er flere markante navn her; som midtbanekjempen Grzegorz Krychowiak fra Sevilla, Dortmund-back Lukasz Piszczek, Torino-kaptein Kamil Glik (midtstopper) og angriper Arkadiusz Milik i Ajax.

Trener siden høsten 2013 har vært Adam Nawalka (58), som aldri har vunnet noe stort som klubbtrener – men som har stor suksess som landslagstrener.

Polakkene ble nummer tre i VM både i 1974 og 1982. Kazimierz Deyna og Grzegorz Lato var de store stjernene i ’74, Zbigniew Boniek den dominerende i ’82 (Lato var fortsatt med) og denne trioen er fortsatt de største legendene i polsk fotballhistorie.

Men Robert Lewandowski er ikke ferdig.

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips og se hele Polens tropp.

Kjendistipset: KAMIL STOCH

PATRIOT: Kamil Stoch heier på Polen uansett om det er volleyball, håndball eller fotball. Han tror på polsk EM-suksess i sommer. Foto: Janek Skarzynski Afp

• Dobbelt olympisk mester i hopp fra Polen

–Hva tror du om Polens sjanser?

­– Selvsagt tror jeg på polsk EM-suksess. Jeg er både idrettsmann og supporter, og når jeg tror på noe, så tror jeg suksess. Det spiller ingen rolle hvilken idrett det dreier seg om; volleyball, håndball eller fotball.

– Hvilken nasjon vinner EM og hvordan skal du følge mesterskapet?

– ­Igjen; jeg tror. Og jeg tror på Polen. Jeg skal prøve å få med meg alle våre kamper på TV.

– Norge har ikke vært i et mesterskap siden 2000. Hva tenker du om det?

­– Det har jeg ikke nok kunnskap om.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder