EMs BESTE: Nord-Irland spilte en historisk 8-delsfinale i EM, og hadde resten av kampene blitt avgjort på tribunen, hadde de trolig vunnet turneringen. VG triller toppterningen for de nordirske supporterne som her feirer 2-0-seieren over Ukraina 16. juni. Foto: Pavel Golovkin AP

Her er VGs karakterbok på EM-sluttspillet

PARIS (VG) To uker ut i årets europamesterskap måler VG temperaturen med terningkast på og utenfor banen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Gruppespillet er over, cupspillet venter – og nøyaktig to uker etter fotball-EM startet med Dimitri Payets show og tårer for Frankrike mot Romania er det spilt ytterligere 38 kamper og 11 lag er sendt hjem. Her er en foreløpig oppsummering av best og verst.

NORD-IRLANDs SUPPORTERE

6 av 6

Sangen og dansen til supporterlåten «Will Grigg’s on fire», laget på melodien til 1990-tallsnynnehiten «Freed from desire», har tatt helt av. Wigan-spilleren er trolig blant mesterskapets minst begavede, men er blitt symbolet EMs beste stemning – laget av Nord-Irlands supportere. På tribunen kommer Nord-Irland til finalen, der de trolig ville møtt nabonasjonen de deler øya med – om det var supporterne som avgjorde.

ISLAND

6 av 6

Andre lag hadde nok blitt skjelt ut for å vinne gruppen ved å ha nest lavest ballbesittelse av samtlige 24 lag (29 prosent per kamp), tredje færrest avslutninger og nest færrest vellykkede pasninger på siste tredjedel av banen. Men mesterskapsdebutanten Island ved risiko-minimalist Lars Lagerbäck på trenerbenken er likevel EM sjarmører. De møter til EM-eksamen mot England for å forsvare karakter seks.

SHAQIRIS BRASSESPARK

6 av 6

Sveits er ute av EM etter straffetap mot Polen, men stjernen Xherdan Shaqiri laget samtidig et minne for historiebøkene. Da den kortvokste kraftpluggen steg til værs og brassesparket inn utligningen – fra 16 meter og inn ved stolperoten – scoret han trolig EMs vakreste mål. En scoring som fortjener å bli sett i reprise i timesvis.

STJERNENE

5 av 6

Å plukke ut EMs beste spiller var lett etter to kamper (Andrés Iniesta), men etter tre gruppekamper er det vanskelig å skille dem som har imponert oss mest. Vi ruller 5’eren for Kroatia-duoen Ivan Perisic og Luka Modric, Dimitri Payet (Frankrike), Iniesta (Spania), enmannsshowet Gareth Bale (Wales), Marek Hamsik (Slovakia) og venstrebenet til Balázs Dzsudzsák fra overraskelsen Ungarn.

Kåringen fortsetter under bildet!

POPULÆR HOS ALLE: Italia-keeper Gianluigi Buffon sammen med Thiago Motta (til venstre) og Lorenzo Insigne på trening. Foto: Sylvain Thomas Afp

GIANLUIGI BUFFON

5 av 6

Kuleste fyr i pressesonen. Holder seg meget godt både på og utenfor banen i sitt 39. år, og snakker og synger med EMs mørkeste røst slik at alle lytter. Klemmer og koser alle han kjenner blant de italienske TV-journalistene. Holder buret rent. For Italias nær perfekte forsvar venter landets spanske EM-nemesis i 8-delsfinalen.

TURNERINGSFORMATET

4 av 6

Økningen fra 16 til 24 lag har tilsynelatende ført til at færre lag tar stor risiko i de to første kampene, men i tredje gruppespillrunde eksploderte fotballen. Spenningen rundt veien videre og hvordan lag i større grad pendler mellom de to sluttspilltablåene er velkommen. Men spontaniteten forsvinner. Eksempelvis synes vi synd på Albania, som ventet på hotellet i tre dager i håp om å gå videre – før de ble slått ut på siste dag.

«TEAM MOEN»

3 av 6

Norges eneste innslag i EM – dommer Svein Oddvar Moen og hans assistenter – måtte reise hjem etter to dømte kamper. Kamplederen fra Vestlandet kunne fått hjelp av egen måldommer (Ken Henry Johnsen) til å avsløre en Martin Skrtl-albue i oppgjøret mellom Wales og Slovakia. I kamp to ble det norske teamet også beskyldt for å ha oversett en straffe, selv om Moen mente UEFA ikke påpekte det.

FRANSKMENNs ENGELSKKUNNSKAP

2 av 6

Fortsatt overraskende lav. Man snakker ikke, og ønsker ikke å bli forstått på verdensspråket. Svarer gjerne utfyllende på fransk. Men jo yngre person man spør, jo større en sjansen for svar på anglais. Men hovedproblemet her er EM-reporternes soleklare 1’er i franskkunnskap.

ENGLAND-SUPPORTERNE

2 av 6

Markerte seg negativt ved å havne i trøbbel i Marseille allerede før en ball var sentret i mesterskapet. Det er over 100 år siden imperialismen, men fortsatt er enkelte engelskmenn av den oppfatning at de fortsatt eier verden. Som tidligere landslagskaptein Gary Lineker sa det: «Du kan snakke om politiprovokasjon, at andre supportere lager bråket, men det pleier bare å skje der engelskmennene er. Er riktignok sterke på tribunen når de drar i gang nasjonalsangen under kamp.

Kåringen fortsetter under bildet!

ALLTID MED: Niklas Bodell (til venstre) er pressesjef for Sverige. Her sammen med avtroppende landslagssjef Erik Hamrén og Zlatan Ibrahimovic. Til høyre UEFAs ordstyrer. Foto: Afp

PRESSESJEFENE

2 av 6

Sitter ved siden av trener på alle pressekonferanser. I løpet av alle VG har vært på hittil i mesterskapet – som er over 20 – har ingen trengt å gjøre noe som helst på podiet. Med ett unntak: Da Heimir Halgrimsson ble forsøkt lokket utpå med spørsmål om Ronaldo-kritikken etter avansementet, gestikulerte Islands pressesjef fælt ved siden av ham. Det oppstod spontan latter hos svenske journalister da Nicklas Bodell ble takket for innsatsen på podiet av ordstyrer etter pressekonferansen til Erik Hamrén før Italia-kampen. Best av alle lo den oppgaveløse pressesjefen selv.

EXIT ZLATAN

2 av 6

Superstjernen kunngjorde at Sveriges siste EM-kamp også ble hans siste for Sverige. «Blågult» forsvant ut etter ett mål og ett poeng (dårligste mesterskap siden 1990) og bare fire avslutninger på mål på tre kamper. Zlatan Ibrahimovic scoret aldri og fikk en trist avslutning på sin landslagskarriere. Også landslagssjef Erik Hamrén slutter og tar med seg veteraner som Kim Källström og Andreas Isaksson. Transformasjonen fra Zverige til Sverige våger ingen å spå noe om.

EM-GRESSET

2 av 6

Spillerne glir på enkelte av banene. I Lille legges nytt gress i disse dager. Merkelig midt på sommeren og under et EM-sluttspill. Men også strøkne gressmatter på flere av de fantastiske arenaene.

RUSSLAND

1 av 6

Landet som arrangerer fotball-VM om to år ble sendt hjem i skam: Supportere som spredte utrygghet og kvalme uansett hvor i Frankrike de befant seg, og med en sportslig fangst på ett poeng, rappet i sluttminuttene fra England.

SVEITS-DRAKTENE

1 av 6

Laget Sveits er uten tap og gikk fint videre fra gruppe A bak favoritten Frankrike. Forhåpentligvis kommer de til 8-delsfinalen med bedre utstyr enn de hadde i kampen mot Frankrike: Fire ganger måtte nemlig draktene skiftes i en og samme kamp – fordi de revnet og ble hullete som en sveitserost. – Håper Puma (draktleverandøren) ikke lager kondomer, sa stjernen Xherdan Shaquiri etterpå.

VARDY-DIETTEN

1 av 6

Snus og Red Bull. Det er England-spiss Jamie Vardys suksessoppskrift. Og ingen vekttrening. Leicesters målscorer måtte oppsøke det medisinske apparatet før EM for å sjekke om dietten var innenfor dopingreglementet. Mål mot Wales har det blitt, men imponerer ikke kostholdsekspertene.

KROATIA – PORTUGAL

1 av 6

En historisk kjedelig EM-kamp. Den spanske statistikk-guruen MisterChip skriver på Twitter at kampen mellom Kroatia og Portugal i EMs åttedelsfinale er den første EM- eller VM-kampen uten et eneste skudd på mål i ordinær tid siden 1966. Kampens første skudd på mål kom etter 116 minutter da Cristiano Ronaldo skjøt via keeper og til Ricardo Quaresma, som nikket kampens andre avslutning på mål i nettmaskene.

Les også

 1. Lettet Belgia-stjerne: – Det har vært diskusjoner

  NICE (VG) De kom til Frankrike som favoritter, men snublet i…
 2. Ekspertenes dom: Disse har vært EMs beste så langt

  Gruppespillet i EM er over. VG har fått tre fotballeksperter til å peke ut mesterskapets beste spillere så langt.
 3. Det norske dommerteamet må reise hjem torsdag: Moen til VG: – Vi skulle vært feilen i den første kampen foruten

  Det ble med to kamper i EM for Svein Oddvar Moen (37) og hans dommerteam. I dag reiser de hjem.
 4. Zlatans avskjedstale i natt: – Kom fra lille Rosengård og gjorde Sverige til mitt land

  NICE (VG) Zlatan Ibrahimovic (34) har spilt sin siste landskamp for Sverige.
 5. Her jubler Island-helten med kompis Mathisen i 2002

  ST. DENIS/OSLO (VG) Elmar Bjarnason (29) kom inn og bidro til at Island sikret historisk EM-avansement.
 6. Få oversikt: Disse møtes videre i EM

  Åttedelsfinalene i EM byr på noen virkelige godbiter. Her får du full oversikt over det videre EM-programmet.
 7. Kanskje er det best at han gir seg nå

  NICE (VG) (Sverige – Belgia 0–1) Sverige er ute av EM, Zlatan er ute av Sverige og han så litt preget ut der han gikk…
 8. Matchvinnerhelten senket Italia og sendte Irland videre i EM

  (Italia - Irland 0-1) Med sine 178 centimeter steg Robert Brady (24) til værs og stanget Irland både til himmels og…
 9. NRK-ekspert reagerer på annullering av Zlatan-scoring: – Skandaløst

  NICE (VG) (Sverige - Belgia 0-1) Zlatan Ibrahimovic (34) ble sendt ut i landslagspensjon.
 10. Islands herlige EM-avansement - møter England

  ST. DENIS (VG) (Island - Østerrike 2-1) Lille Island sendte Østerrike ut av EM og seg selv videre etter en thrillerkveld.
 11. Ronaldo ble helten i vanvittig EM-drama: – Han er vår ledestjerne

  (Ungarn – Portugal 3-3) Etter 23 avslutninger uten mål i EM, slapp beistet Cristiano Ronaldo (31) til slutt løs.
 12. VG-rapport fra Bordeaux: En dårlig spansk dag. Og et nytt EM.

  BORDEAUX (VG) Alt lå til rette for en strålende spansk kveld i et uvanlig varmt Bordeaux.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder