CUP-SEIER: LSK-kvinnene juber etter seieren i cupfinalen mot Avaldsnes i fjor. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Styreleder i LSK Kvinner slår diskrimineringsalarm

Styreleder i LSK Kvinner Per Berg (71) mener det fortsett
er «noen som sliter med gamle holdninger om at jenter ikke kan spille fotball».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg kan ikke unngå å se et lite diskrimineringselement. Det er farlig å begynne å gråte om det, men det er vanskelig ikke å tenke på det, sier Per Berg til VG.

Han mener holdningene oppstår i et mannsdominert miljø.

– Ja, jeg mener det. Det ligger litt diskriminering her, og det er noen som sliter litt med de gamle holdningene om at jenter ikke skal spille fotball. Fotball er liksom en gutteidrett, virker det som om mange mener, sier han.

Berg gikk inn som sponsor og styreleder i LSK Kvinner i 2011. Han hadde store ambisjoner, hevet budsjettet til i underkant av ti millioner kroner – og hadde langsiktig mål om å vinne Champions League.

Nå er han i ferd med å miste motet.

– Vi har justert budsjettet. Forhåpentligvis vil det ikke gå utover sporten, men før eller siden må vi gjøre ytterligere tiltak, forteller han.

71-åringen mener ambisjonene i den nye handlingsplanen (2016-2019) ikke står i stil med midlene som overføres til kvinnefotballen.

Sett denne? Derfor satser Per Berg på fotballkvinner

– For små midler

Mens 295 millioner kroner gikk til «toppfotballen herrer», gikk 28,1 millioner kroner til «toppfotball kvinner» i 2015. I 2016 er det budsjettert med en økning på 13,8 millioner for herrene, mens jentene står på stedet hvil.

VIL HA MER: Per Berg liker ikke at det ikke satses mer på kvinnefotball. Foto: Trond Solberg , VG

Les også: Professor om kvinneandelen i NFF: - Veldig dystert

Målsetningen er at landslaget for kvinner skal være blant de åtte beste på FIFA-rankingen. Norge er for øyeblikket nummer ti.

– Midlene som tilføres er for små til at det er mulig. Du kan ha flaks ett år eller to, men det er ikke mulig med de inntektene og pengene som ligger i kvinnefotballen, sier Berg.

– Man kommer ikke utenom pengene for å heve nivået. Spillerne må ha muligheten til å trene og restituere seg. Nå er det bare LSK og Avaldsnes som kjøper fri spillere slik at de kan trene deler av uka på dagtid, sier Berg – og påpeker at fotball er landets desidert største jenteidrett.

– NFF burde tilføre kvinnefotballen midler som en investering. Jeg tror det kunne vært en bra investering.

Stabæk-styremedlem Mimi Berdal etterlyser også en større satsing.

– Man er veldig opptatt av å gjøre noe for kvinnefotballen, men når jeg ser på tallene i regnskap og budsjett, så ser jeg ikke den intensjonen reflektert, sier hun – og peker på at ikke alle de 28 millionene går til sportslig satsning.

16,4 millioner kroner er overføringer/tilskudd til Toppserien og 1. divisjon.

Les også: 1 av 2 har «lederansvar» sentralt i NFF

– Nå har norsk fotball råd til å investere i kvinnefotball. Det må gå på bekostning av enkelte andre ting, men det vil lønne seg over tid. Det vil også skape flere kvinnelige fotballedere, sier hun.

Berdal synes ikke Berg treffer helt når han snakker om et diskrimineringselement.

– Det er litt feil ord. Dette er en bærekraftdiskusjon og større enn likestillingsproblematikk, sier hun.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem er forelagt Per Bergs uttalelse om diskriminering, samt Mimi Berdals synspunkter, per epost uten å respondere spesifikt på det.

VG har tidligere omtalt at 30 av 34 ansettelser i NFF i årene 2013-2015 var menn.

– Det er kombinasjon av hvem som søker stillingene og den bevisstheten vi må ha knyttet til det. Vi er for dårlige på antall kvinner, og vi er for dårlige på integreringsantallet.Vi gikk veldig langt i å si at «nå skal vi ansatte jenter». Det er veldig mange flinke jenter, og det må vi prøve å rekruttere, sier Siem.Men det er helt riktig at vi må jobbe mer med det. Vi hadde det oppe på forrige styremøte. Men det er nå en gang sånn at fotball fortsatt er en mannsdominert industri. Det er lettere å rekruttere menn, og interessen er ofte større blant menn. Det betyr ikke at det ikke går an, uttalte Siem i den anledning.

Professor Gerd von der Lippe (73) mener fotballtoppene ikke har likestillingskampen «i hjertet».

– Jeg tenker at hvis de vil ha forandring, så må de gå inn for det – ikke bare gjøre det i likestillingens navn. Det virker som de gjør det fordi de må. De har det ikke i hjertet, for det er ikke så viktig for dem. Det som er viktig, det får man til, sier Gerd von der Lippe, professor i idrettssosiologi ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

NFFs generalsekretær Kjetil Siem mener derimot at det finnes reell vilje til å rekruttere kvinner.

– Et eksempel er styreoppnevnelse av ulike utvalg. Her er styret meget bevisst på kjønnsbalansen, og har også sendt innstillinger tilbake til administrasjonen. I enkelte tilfeller må likevel innstillingen stå fordi vi ikke har klart å få forespurte kvinner til å si ja, påpeker han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder