PRESIDENTEN TERJE: Han er en den nye presidenten i NFF, men vil være «folkelige Svendsen» og tiltales Terje. Her er den tidligere RBK-lederen på plass i sitt nye verv på Ullevaal stadion i Oslo. Foto: Fredrik Solstad , VG

Den nye fotballpresidenten: Vil ikke kalles president

ULLEVAAL (VG) Fotballpresident Terje Svendsen (60)  vil ikke tiltales som «president». Han ber om en åpenhet som kan gjøre vondt. Men grensene for hva som deles med offentligheten skal NFF selv definere.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg fikk et veldig klart signal fra fotballtinget om å være folkelig. Min første beslutning er at jeg ikke skal tiltales president. Jeg heter Terje. Tittelen skal sikkert brukes i noen offisielle sammenhenger, men jeg er ikke opptatt av gamle pompøse titler. Dette er viktig for meg. Folket har eierskapet til fotballen, sier Svendsen til VG.

Fullt opprør på tinget: – Uverdig

Han ble valgt av fotballtinget for åtte dager siden. Mandag var den tidligere Rosenborg-lederen tilbake på Ullevaal. Det er ingen tvil om at han mente alvor med uttrykket «nådeløs åpenhet» fra talerstolen.

– Vi må være så åpne at det gjør litt vondt. Regelen må være at vi av og til viser frem mer enn det vi har lyst til. Sett utenifra så ser jeg et behov for at vi er mer åpne enn vi er i dag. Her har vi et forbedringspotensial.

Terje Svendsen hadde tøffe år i det høyeste vervet på Lerkendal mellom 2006 og 2012. Han mener at åpenheten i RBK ofte ble bestemt ut fra hva Adresseavisen mente – og ikke hva klubben sto for.

NFF-drama: Topper beskyldes for å være illojale

– I Rosenborg hadde vi åpenhet og ble filleristet innimellom på grunn at vi selv ikke hadde definert vår åpenhet. Nå må vi passe på at dere ikke får definere hva som er åpenhet i NFF. Vi skal selv fortelle hva vi legger i det. For det er noen hjørner og kroker vi vil ha for oss selv. Det kan gå på både på forretnings- og personrelaterte ting, mener han og fortsetter:

– VG har gravd frem mye bra. Men vi er blitt kastet fra hjørne til hjørne uten å ha en egen policy. Det som skjedde før fotballtinget viser at man definitivt har behov for å gå opp den grensegangen.

Svendsen understreker at han ikke har «snøre på» hvor grensen eksakt går. Det vil han nå gå en runde på med generalsekretær Kjetil Siem & co.

VGs oppfordring om innsyn: Idrettspresidenten ber om forståelse

– Jeg har hatt det første møtet med administrasjonen og har utfordret dem. Nå må de komme med et forslag om hva dette innebærer. Svaret må vi dele med media. Det er ikke sikkert alle vil bli fornøyd og vil at vi skal vise både kropp og sjel og sinn, beskriver han.

Terje Svendsen kan ikke svare på når NFF skal legge frem sine egne reiseregninger etter at det ble avslørt at Siem har reist for bortimot en halv million kroner i 2015.

– Jeg vet at Kjetil (Siem) har tenkt å legge det frem for styret i første styremøte i slutten av mars. Jeg skal ha den første praten med ham om dette tirsdag. Vi har ikke rukket å planlegge noe ennå.

VG har også utfordret Norges Idrettsforbund, sykkel-, ski- og friidrettsforbundet på det samme som fotballforbundet.

– Vi må feie for egen dør og så får andre gjøre det de mener er riktig. Jeg skal ikke være noen vokter over andre, men vi kan bli et eksempel til etterfølgelse, sier presidenten – unnskyld – sier Terje.

– Hvordan er du på karsk, DDE og trøndersk folkelighet?

– Jeg har smakt karsk en gang, jeg kan ikke huske når. Men DDE og Åge? Det «e’ knaill», svarer den nye sjefen for norsk fotball.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder