Sükür scoret tidenes raskeste

(Tyrkia - Sør-Korea 3-2) Tyrkias Hakan Sükür scoret tidenes raskeste mål i et VM-sluttspill etter 11 sekunder i lørdagens bronsekamp mot Sør-Korea.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER 17 ÅR GAMMEL

Hakan Sükür var målløs og temmelig håpløs i sine 500 første VM-minutter. I bronsekampen våknet «Oksen fra Bosporus» med tidenes raskeste VM-mål. 11 sekunder var spilt da Hakan sendte ballen i Sør-Koreas mål.

I resten av kampen var han sitt gamle jeg, og leverte to målgivende pasninger da han sammen med spissmakker Ilhan Mansiz (to mål, en målgivende) og superkeeperen Rüstü Recber (flere kjemperedninger) bar laget til 3-2-seier.

Forsvarstabbe

- Det tok tid før målet kom, men i dag lyktes jeg. Vårt folk fortjener gleden vi ga dem i dag, og vi viste at vi ville vunnet finalen om vi hadde kommet dit, sa Hakan, som var rørt til tårer etter kampen.

Tyrkias landslagssjef Senol Günes hadde satt lagets bestemann i VM, Hasan Sas, på benken. I stedet lot han tyskfødte Ilhan være Hakans spissmakker, og de fant tonen med en gang.

Sør-Korea tok avspark, men ble presset til å spille bakover av de to tyrkerne. Yoo Sang-chul spilte tversover til lagkaptein Hong Myung-bo, som fikk Ilhan over seg og mistet ballen. Ilhan spilte til Hakan, som scoret alene med keeper.

Dermed ble det stille på tribunene, som det var da lagene før avspark minnet de fire som døde da en sørkoreansk marinebåt tidligere på dagen ble beskutt av et nordkoreansk skip.

Supermål

De rødkledde supporterne som bar VM-vertene til semifinale fant likevel snart stemmene igjen, og allerede i det 9. minutt fikk de juble for scoring.

Sør-Korea fikk frispark like utenfor 16-meteren, og Lee Eul-yong, en av fem stykk «Mr. Lee» i startoppstillingen, skrudde ballen stolpe-inn i krysset. Gleden varte ikke lenge.

Etter 12 minutter og noen sekunder tok Tyrkia ledelsen igjen, og denne gang for godt. Tyrkerne utnyttet igjen svakt sørkoreansk forsvarsspill med en rask kontring. Ilhan ble spilt fram, Hakan overlappet og fikk ballen, trakk på seg keeper og Hong, og spilte inn i midten til Ilhan som hardt presset lurte ballen i mål.

Sør-Koreas stjerne Ahn Jung-hwan tvang Rüstü til en strålende redning i det 21. minutt, før Tyrkias spisspar scoret igjen. Et langt utspill fra Rüstü ble vunnet av Ilhan, som la igjen til Hakan. Veggpasningen kom kontant tilbake, og Ilhan vippet over keeper Lee Woon-jae.

Fem minutter før pause hadde Ahn ballen i nettet, men scoringen ble annullert for offside på to andre sørkoreanske spillere.

Forbrødring

Etter pause fant trøtte sørkoreanere uante krefter til et stormløp for redusering. De skapte store sjanser, men Rüstü lot seg ikke lure før to minutter på overtid, da Song Chong-gug reduserte til 2-3.

Sør-Korea presset desperat for å vinne tilbake ballen, men klarte ikke å skape noe før dommeren blåste av. Og da fikk vi se en av VMs aller hyggeligste scener.

Hakan tok initiativet til at begge lags spillere arm i arm løp rundt på banen og takket publikum for støtten. Sørkoreanere som lå utstrakt på gresset ble plukket opp og trøstet av tyrkere som er sitt lands første VM-medaljevinnere noensinne.

- Tyrkias folk elsker laget mitt, og spillerne elsker det tyrkiske folk. I morgen møtes to elskende når laget kommer hjem, sa Günes, som ikke kunne få fullrost publikum for rammen rundt kampen.

For Sør-Korea og trener Guus Hiddink fikk ikke VM-eventyret den ønskede slutt. Akkurat som med Nederland i 1998 tapte han både semifinale og bronsekamp, men han beholder nok heltestatusen likevel.

Og for Hakan Sükür, Tyrkias største spiller noensinne, fikk eventyret den lykkeligste slutt. Det eneste spørsmål er hvordan det ville gått om han hadde spilt sammen med Ilhan, og funnet seg selv, en kamp tidligere.

P.S. Hakan Sükürs scoring er ikke tidenes raskeste hvis man regner med VM-kvalifisering. I 1993 laget San Marino (!) mål mot England etter fattige ni sekunder i gruppen der også Norge var med. Davide Gualtieri utnyttet et svakt tilbakespill fra Stuart Pearce og skrev seg inn i fotball-historien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder