JACKPOT: Ole Gunnar Solskjær, som her kikker bort på Mohamed Elyounoussi da de jobbet sammen i Molde i 2016, kan glede seg over store inntekter ved et videresalg til Southampton eller Wolfsburg. Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Millionene regner over Molde ved «Moi»-salg

Mens Mohamed «Moi» Elyounoussi (23) nærmer seg tidenes største norske overgang, sitter noen norske klubber og gnir seg i hendene.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Spesielt for Molde vil den nært forestående overgangen – Elyounoussis agent forhandler, etter det VG får opplyst, i skrivende stund om de personlige betingelsene med Southampton – være ekstremt lukrativ. VG får nemlig opplyst at klubben sikret seg en videresalgsklausul på 15 prosent da de solgte Elyounoussi til Basel.

les også

Kilder til VG: «Moi» mot rekordovergang

Det betyr, dersom «Moi» selges for rundt 190 millioner kroner slik det meste tyder på, at Molde vil tjene i underkant av 30 millioner kroner når overgangen går i orden. Inkluderer man solidaritetsmidler (mer om dette senere) vil summen trolig passere 30 millioner.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Det er en sum i samme klasse som den de opprinnelig solgte «Moi» til Basel for.

les også

Moldes stjerneskudd lå flere uker på sykehus før sesongstart

– Vi sitter på en andel av videresalget, det er korrekt. Det har vært en bra deal for oss å selge ham til Basel, og skulle han gå videre til for eksempel Premier League, så blir den dealen enda bedre. Men vi ønsker prinsipielt ikke å kommentere størrelse, sier administrerende direktør Øystein Neerland i Molde FK til VG.

Elyounoussi forventes å reise til England for å gjennomføre den medisinske testen for Southampton enten onsdag kveld eller torsdag.

Senere onsdag kom også nyheten om at Southampton-angriperen Dusan Tadic går til Ajax etter VM. Det kan bety at det åpner seg gode muligheter for «Moi» om han havner på den engelske sørkysten.

Sarpsborg «har en bra deal»

Molde er ikke den eneste norske klubben som vil nyte godt av en rekordovergang. Sarpsborg 08, som solgte «Moi» til Molde i 2014, er også i god posisjon, skal man tro sportssjef Thomas Berntsen.

– Vi har en ekstremt god forhandlingsperson i nestleder Bjørge Øiestad. Han har vært ekstremt flink til å forhandle, så vi sitter ganske ålreit i det når «Moi» blir solgt nå. Han har gjort en ekstremt god jobb med denne avtalen, sier Berntsen til VG.

les også

Sarpsborg sikret gylne klausuler: Slik kan Diatta bli en pengemaskin

Han ønsker ikke å kommentere nøyaktig hvor mye Sarpsborg 08 kan tjene på en overgang.

– Vi har en bra deal. Noe mer enn det vil jeg ikke si, sier Berntsen.

Slik fordeles solidaritetsmidlene

Grunnen til at Sarpsborg har en «bra deal», er trolig at de sitter på en stor andel av solidaritetsmidlene som følger med et videresalg. Totalt fem prosent av overgangssummen skal, ifølge NFFs regelverk, «tilbakeføres til de klubbene som har bidratt til spillerens trening og utdanning fra og med den sesongen spilleren fyller 12 år t.o.m. den sesongen spilleren fyller 23 år».

Det betyr at fire klubber har rett på en del av solidaritetsmidlene: Sarpsborg FK, Sarpsborg 08, Molde FK og FC Basel. Fem prosent av en eventuell overgang til 190 millioner kroner vil tilsvare i underkant av 10 millioner kroner.

les også

Rekdal roser Sarpsborgs millionfest: – Voldsomme tall

Disse vil, i henhold til NFFs fordelingsskjema, bli delt ut slik:

  • 4 millioner kroner til Sarpsborg 08.
  • 2,5 millioner kroner til Molde FK.
  • 2 millioner kroner til Sarpsborg FK.
  • 1,5 millioner kroner til FC Basel.

Dette er ikke nødvendigvis de eksakte summene som vil bli utbetalt til klubbene, ettersom det er mulig for hver enkelt klubb å gjøre avtaler på fordelingen av solidaritetsmidler.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder