VM-helten Mbappé brøt ut i latter av VG-spørsmål: – Nei, nei, nei

KAZAN (VG) (Frankrike – Argentina 4–3) Han var ikke født da Frankrike vant VM-gull på hjemmebane i 1998. 20 år senere viser Kylian Mbappé (19) vei mot en ny triumf.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Etter to mål og en prestasjon til 10 på børsen gjorde unggutten en uventet og lynrask opptreden i pressekonferanserommet på Kazan Arena. Han satte seg ned og svarte kun på tre spørsmål. Det ene var det VG som fikk stille, og lød som følger:

– Du er født samme år som da Frankrike sist vant VM, på hjemmebane i 1998. Kan vi kalle deg Frankrikes andre 1998-gull?

les også

Maradona-venn til VG: – Håper noen passer godt på ham

Mbappé bryter ut i latter og ser VGs reporter i øynene.

– Nei, nei, nei. Jeg tror nok at folk husker VM-gullet bedre enn fødselen min, sier han og fortsetter å le.

– Og det er helt normalt. Det er jo den eneste gangen vi har blitt verdensmestere. Det er ingen debatt, gliser han etter å ha sendt Messi ut av VM.

– Enveiskjørt

«Kjedelige Frankrike» fra gruppespillet er brått byttet ut med offensive, underholdende, spinnville, grenseløse, spennende Frankrike. Ledestjernen er den mest spennende av dem alle: Mbappé, som i gruppespillet ble tidenes yngste målscorer for Frankrike i et mesterskap, risset sitt eget navn enda litt dypere inn i fransk fotballhistorie med en dominerende prestasjon da det gjaldt som mest.

Han scoret to flotte mål, men ikke bare dét. Han skaffet en straffe, et svært farlig frispark, tre argentinske gulkort og en hel del hodebry for et kaotisk argentinsk forsvar.

Mbappé ødela dermed det som kanskje var Lionel Messis siste sjanse til å vinne et VM-gull.

les også

Argentina-sjefens prat med Messi skapte ryktestorm: – Det er privat

– Vi slår Lionel Messis Argentina, det er ikke hva som helst! Vi har grunn til å feire. Det var en enveiskjørt kamp. Vi feiret det som fortjent i garderoben, sier den unge matchvinneren.

Monsterløp

Men det var argentinerne som vant kampen på tribunen. Frankrike-fansen var under 5000 og kun synlige på et liten del av den ene kortsiden, mens argentinerne – nesten alle i lyseblå og hvit drakt – var over 25.000 og ga inntrykk av at kampen ble spilt i Buenos Aires.

Stjernespekkede Frankrike, som fikk mye kritikk for defensiv og lite underholdende fotball i gruppespillet, var imidlertid det beste laget på banen fra start. Plutselig så «Les Bleus» ut som laget de – på papiret – burde være.

Elleve minutter var gått da Mbappé satte på turboen fra midtbanen og ga seg ut på et ellevilt raid som endte i straffespark samt fartsbot og gult kort til Marcos Rojo. Forsvarsspillet var klønete og helten fra Argentinas forrige kamp var nå synderen.

– Mbappé hadde en utrolig kveld, erkjenner Argentina-trener Jorge Sampaoli foran et kritisk argentinsk pressekorps.

Den utskjelte Antoine Griezmann, som fra før hadde skutt et frispark i tverrliggeren, scoret sitt andre straffespark i mesterskapet.

les også

Frankrike-stjernen får huden full: – Han har blitt et PR-udyr

Den storslagne Frankrike-starten satte en støkk i det argentinske publikummet, men de våknet plutselig da Ángel Di María – ut av intet – utlignet med en kanonkule fra distanse som tok Hugo Lloris helt på sengen. Dermed var det, litt imot spillets gang, 1–1 til pause.

PRINSENS PARK: 19 år gamle Kylian Mbappé spiller til daglig på Parc des Princes i Paris. Lørdag gjorde den franske fotballprinsen Kazan Arena til sin lekestue. Foto: FRANCK FIFE / AFP

les også

TV-profil fikk sjokk av Messis gest: – Kan ikke beskrive det jeg følte da han gjorde det

Uventet volley

Like etter pause dukket Lionel Messi omsider opp. Mannen som nesten alt har handlet om før denne kampen, fant et lite rom i Frankrike feltet og avsluttet mot mål. I utgangspunktet var det ufarlig, men forsvarsspilleren Gabriel Mercado – av alle – fikk et touch på ballen og sendte den i mål.

Tydeligvis var det ettermiddagen for uventede målscorere, for da Frankrike slo tilbake, var det 22 år gamle Benjamin Pavard som sto for scoringen. Høyrebacken, som opprinnelig er midtstopper i tyske Stuttgart, er utvilsomt troppens minst kjente spiller. Med et volleyskudd fra oven, skrudd rett i krysset, utlignet han for de mørkeblå.

Resten er historie, og den handler om Kylian Mbappé Lottin, tenåringen fra en forstad i Paris som ikke engang var født da Frankrike vant VM på hjemmebane for 20 år siden.

Først scoret han fra skrått hold etter en iskald skuddfinte, så økte han til 4–2 med en velplassert avslutning etter flott fremspill av Olivier Giroud.

Mbappé har ofte blitt sammenlignet med Lionel Messi. Det er selvfølgelig altfor tidlig å sette 19-åringen og 31-åringen opp mot hverandre. Men denne ettermiddagen i Kazan var det franskmannen – ikke argentineren – som så ut til å være fra en annen planet.

Det var lite Sergio Agüeros redusering på overtid kunne gjøre med det.

Snipp, snapp, snute, Messi er ute, og Frankrike? De er i rute.

VG I RUSSLAND: Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder