LØPSMASKIN: Aleksandr Golovin, her under tirsdagens kamp mot Egypt, løp mest av alle på banen i åpningskampen mot Saudi-Arabia: 12,7 kilometer! Foto: Efrem Lukatsky / AP

Russlands VM-løping vekker oppsikt: – Synd for spillerne

Russland har fått en drømmestart på sitt VM. Nøkkelen til suksess ligger kanskje i lagets massive løpskapasitet.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Russerne er nemlig det laget som har løpt desidert mest så langt i VM. 118 kilometer i den første kampen mot Saudi-Arabia, og 115 kilometer mot Egypt tirsdag, er så langt mesterskapets to høyeste noteringer. Langt over neste lag, Egypt på 112 kilometer, og over en mil høyere enn snittet (105 kilometer).

– Disse tallene er oppsiktsvekkende, og underbygger betydningen av fysisk kapasitet og stamina, også i en teknisk idrett som fotball. Det er åpenbart at det russiske laget fremstår godt trent, noe som vil komme godt med i et langt mesterskap, sier VG-sportens kommentator Leif Welhaven.

les også

Russland-trener nektet å svare på dopingspørsmål

Med hele 69 sprinter i åpningskampen mot Saudi-Arabia topper russeren Aleksandr Golovin statistikken for hele VM.

– For å gjennomføre så mange gjentagende eksplosive akselerasjoner, må du være i kjempeform. Russerne er ekstra motiverte på hjemmebane, men i lys av at antidopingarbeidet i Russland ligger nede for brukket rygg, er det greit å være klar over at det er viktig med testing i fotball. Det er en meget fysisk krevende idrett, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Ikke til å unngå

På sosiale medier er det mange som stiller kritiske spørsmål ved de russiske løpstallene, og setter disse i sammenheng med avsløringene om statsautorisert doping i russisk idrett. «Et eller annet sted sitter Grigorij Rodtsjenkov (russisk dopingvarsler og tidligere laboratorium-direktør) og er alt annet enn overrasket», skriver statistikk-entusiast Jan Tore Guggedal på Twitter.

For bare to dager sendte tyske ARD, som tidligere har avslørt statsautorisert dopingbruk i russisk idrett, en film med nye påstander om dopingbruk i russisk fotball.

les også

EM-hooligan til VG: – Urettferdig at jeg ikke får komme inn på VM-tribunene

Etter to seirer på to kamper og 8–1 i målforskjell i VM fikk Russland-trener Stanislav Tsjersjeov spørsmål av VG om han hadde en melding til verden om det russiske landslagets holdning til ARDs påstander. Svaret lød, etter mye om og men, som følger: «Dette er en pressekonferanse om kampen. Dette har ikke noe med kampen å gjøre. Jeg svarer med glede på spørsmål om kampen.»

– Bakteppet i russisk idrett er som det er, og da vil en statistikk som denne (løpingen) automatisk medføre at det stilles noen spørsmål, sier Leif Welhaven.

– Det er på ingen måte dekning for å hevde at det ligger noe ulovlig bak dette lagets prestasjoner, men i en tid der det er avslørt institusjonalisert doping i Russland, og der de nekter å etterkomme Wadas helt rimelige krav, er det ikke til å unngå at spørsmålene kommer. Og det kloke hadde vært å svare på dem åpent og ærlig, og ikke tro at man kan diktere det offentlige ordskiftet, sier han.

– Ikke utøvernes skyld

Kaggestad mener Russlands nylige dopinghistorikk «svekker troverdigheten» til lagets oppsiktsvekkende fysiske prestasjoner i de to første VM-kampene.

– Det er synd for spillerne og for sporten at man må leve med usikkerheten. Det er ikke utøvernes skyld, men lederne og systemets skyld, sier dopingeksperten og understreker:

– Jeg sier ikke at russerne er dopet. Selvfølgelig er de kjempemotivert til å spille på hjemmebane. Men jeg sier bare at det fysiske har kjempestor effekt i fotball, så det er viktig å ta antidopingarbeid på alvor. Og når det gjelder Russland, så er ikke antidopingarbeidet deres WADA-godkjent.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder