TAKKET FANSEN: Åge Hareide takket de danske supporterne for støtten etter den hjerteskjærende VM-exiten mot Kroatia. Foto: DARREN STAPLES / Reuters

Hareide forsvarer straffevalg med «norsk forskning»: – Som i en krigssone

NIZJNIJ NOVGOROD (VG) Danmark har ikke hatt organisert trening på straffespark. Mot Kroatia endte straffekonkurransen i totalfiasko og VM-exit.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Fra krittmerket bommet Christian Eriksen, Nicolai Jørgensen og Lasse Schöne, og da holdt det ikke at keeper Kasper Schmeichel reddet to.

les også

Hareide etter blytung VM-exit: – Det er fotballens brutalitet

Spørsmålet om forberedelser til eventuelle straffespark ble tatt opp allerede i november da Danmark møtte Irland til VM-playoff. «Ingenting», svarte Åge Hareide den gangen på Politikens spørsmål om hvor lang tid de hadde brukt på å trene straffer.

les også

Hareide har slåss mot danske demoner

VG stilte nordmannen samme spørsmål etter straffefadesen mot Kroatia, som vant 3–2 på straffespark etter 1–1 i ordinær tid.

– Vi hadde tidlig de fem skytterne på plass. Men de har bare trent på egenhånd frem til Kroatia-kampen. Vi har ikke laget noen «shoot-out» på trening. Det har bare vært stille og rolig, de har lagt ballen ned og skutt, sier Hareide.

– Uten puls

Han påpeker at de tre som brente sine straffer mot Kroatia, er rutinerte fra elleve meter: Schöne og Jørgensen er faste skyttere for henholdsvis Ajax og Feyenoord, mens Eriksen er landslagets straffetager.

les også

England har drillet straffer i flere måneder

Hareide viser til vitenskapen for å forklare hvorfor han ikke har troen på at man kan trene seg til å score på straffe i pressede situasjoner.

– På trening er du totalt upresset og uten puls i det hele tatt. Norsk forskning viser faktisk at når man tar et straffespark i en så stor kamp som i kveld, så har du samme puls og adrenalin som i en krigssone. Det finnes norsk forskning på det. Det viser hvor stort presset er. Keeperen har alt å vinne, sier Hareide til VG.

TRØST ETTER BOM: Lasse Schöne får en klem av Åge Hareide etter å ha bommet på straffe. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

England-sjef Gareth Southgate har en helt annen tilnærming enn Hareide. Engelskmennene har terpet straffer i flere måneder etter at landslagstreneren satte det i system i mars.

Eriksen: – Tror ikke det går an

Men de danske spillerne støtter sjefens mening om at det ikke nytter å trene på straffer.

– Jeg tror ikke det går an å trene på en straffe med det presset en slik kamp medfører. På trening er det for moro skyld, men i kveld var det alvor, sier Christian Eriksen til VG.

– Det presset kan du ikke gjenskape på trening, så det er vanskelig. Du kan trene på selve sparket, men det er en annen keeper som står der når det er kamp, sier Lasse Schöne.

– Du kan aldri trene på det i de riktige omstendighetene. Presset gjør noe med folk. Det er naturlig. Det er lett å score på en straffe på treningsfeltet når ingen ser på, sier Kasper Schmeichel.

VG I RUSSLAND: Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder