NORGE-RETUR: Trener Uwe Rösler og Malmö er på plass i Østfold før torsdagens Europa League-møtet med Sarpsborg. Her fra kampen mot Genk i september. Foto: Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN

Rösler med kunstgress-stikk før Sarpsborg-møte: – Jeg er tradisjonalist

SARPSBORG (VG) Mot europeisk motstand på hjemmebane har Sarpsborg vunnet fire av fem kamper og fortsatt ikke tapt. Malmö-trener Uwe Rösler (49) smilte godt og tok en lang pause da kunstgress ble tema på onsdagens pressekonferanse.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Før det skandinaviske møtet mellom Sarpsborg og Malmö i Europa League spurte VG den tidligere Lillestrøm-, Viking- og Molde-treneren om han tror kunstgresslag som eks-klubben Molde (vant sin Europa League-gruppe i 2015), svenske Östersund (16-delsfinale forrige sesong) og torsdagsmotstander Sarpsborg hadde oppnådd de samme resultatene i Europa også uten plastunderlag på hjemmebanen.

– Godt spørsmål, svarer Rösler etter hvert – og drøyer litt også før han byr på fortsettelsen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

les også

Forrige kamp: Berge mener Sarpsborg 08 har kunstgress-fordel

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Mental utfordring

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

– Det viktigste for meg er hvordan vi adresserer kampen mentalt. Vi er vant med kunstgress og har vel hatt syv kamper på kunstgress i vår liga. Det viktigste er at vi mentalt forstår at det er 11 mot 11 på banen. Det er mye på spill og mye å vinne for oss. Vi må ta muligheten med begge hender. Å snakke om alt det andre rundt, kan ta unødvendig energi.

– Synes du det er greit at UEFA tillater kunstgressbaner i de to store europeiske klubbturneringene?

– Jeg er tradisjonalist. Det sier alt, sier Rösler til VG.

Hans stjernespiss Markus Rosenberg (36) har vært enda mer fordømmende i omtalen av kunstgress, en debatt som kanskje er enda mer tilspisset i Sverige enn Norge.

Enkelte utenlandsproffer har truet med at de ikke vil flytte hjem på grunn av kunstgressmatchene, mens de tre store tradisjonsklubbene – serieleder AIK, IFK Göteborg og Malmö – har stått på barrikadene for naturgress.

Samme som i Norge

I 2018 spiller 10 av 16 lag i Allsvenskan hjemmekampene på kunstgress, nøyaktig samme fordeling som i Eliteserien i Norge.

– Det er katastrofe for svensk fotball, fastslo Rosenberg overfor Expressen før seriestart.

Den tidligere Ajax-, Werder Bremen- og West Bromwich-proffen tror svenske spillere taper anseelse i Europa på å spille på det han mener er feil underlag, som altså blir arbeidsplassen i Østfold torsdag kveld.

– Hadde jeg vært sportssjef for et lag ute i Europa, hadde jeg ikke sett på spillere som spiller med de forutsetningene uke ut og uke inn, sa Malmö-angriperen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder