VM-KLAR: De norske landslagskvinnene jubler etter at de sikret seg VM-plassen ved å slå Nederland i Oslo. Nå kan det hende de får bedre økonomiske betingelser under neste års mesterskap. Foto: Bjørn S. Delebekk

Nå vil FIFA åpne lommeboken for kvinnefotballen

Nå skal FIFA sørge for at det blir mer penger i potten foran kvinnenes fotball-VM i Frankrike.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

På en konferanse i Sveits torsdag fortalte Emily Shaw i FIFA om noen av endringene som er på trappene.

Under forrige kvinne-VM i Canada i 2015 var premiepengene totalt rundt 170 millioner kroner som ble fordelt mellom de 24 nasjonene som deltok. Denne summen skal økes, og den skal økes mye, ifølge Shaw.

Hvor mye blir kjent når FIFA Council møtes i Rwanda i neste måned.

De har litt å gå på om de ønsker å justere forskjellene mellom fotballsparkende menn og kvinner. Sommerens verdensmester Frankrike fikk utbetalt 310 millioner kroner fra FIFA etter triumfen i Russland.

les også

Riise ber NFF sørge for at det kommer mer penger til klubbene

Da USA vant forrige kvinne-VM fikk de 16 millioner kroner - det tilsvarer snaut fem prosent av premiepengene til Frankrike.

Ifølge nyhetsbyrået AP ønsker FIFA også å kompensere klubber som avgir spillere til landslag. Så langt er det bare på herresiden at store beløp har gått tilbake til klubbene.

Tidligere denne uken brakte VG nyheten om at Obos tar jobben som FIFA ikke løst og vil betale VM-kompensasjon til norske og svenske klubber som har spillere på de to VM-klare landslagene.

Får fly på første klasse

Når herrene spiller VM skjer det ikke at motstandere bor på samme hotell under mesterskapet. Slik har det ikke vært på kvinnesiden. I Canada bodde Norge på samme hotell som flere av sine motstandere. Dette vil også FIFA endre på.

Landslagene som deltok i sommerens VM i Russland, fløy på første klasse og på FIFAs regning. Den muligheten får også kvinnene - dog bare dersom reisetiden er lengre enn fire timer.

FIFA vil også betale utgifter de ulike landslagene har for å gjennomføre sine forberedelser til sommerens verdensmesterskap.

– Hvis signalene stemmer er det sent men godt fra FIFAs side. Vi i Obos står fortsatt ved vårt løfte. Da blir FIFA-pengene bare en bonus, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj til VG.

Selskapet vil utbetale rundt tre millioner kroner til norske og svenske klubber som avgir spillere til Frankrike-VM.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder