HOVLAND-DEBUT: Even Hovland (i hvitt) var tilbake på Fosshaugene i 0-1-tapet mot Haugesund søndag kveld. Foto: Christian Blom NTB scanpix

Vraket Gytkjær avgjorde

SOGNDAL (VG) (Sogndal - Haugesund 0-1) En vraket Frederik Gytkjær (24) brukte ett minutt på banen til å avgjøre kampen mot Sogndal.

 • Jørn-Arne Tomasgard

Artikkelen er over to år gammel

Gytkjær var vraket til kampen etter å ha slitt med måltørke i serien siden 6. april.

Så brukte han et minutt på å score målet som sendte Sogndal rett ned i nedrykksgjørmen.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Gytkjær kom på banen i 67. minutt og scoret seiersmålet i 68.

– Det var en hektisk kamp å komme inn i. Vi håpet på en overgang og fikk det. Kristoffer Haraldseid la en fantastisk ball fra høyresiden som jeg bredsidet i mål med venstre. Deilig! Jeg har har hatt en litt vanskelig periode, sier Gytkjær. Han slet med skade i to måneder i vår.

– Jeg følte jeg var på gang før denne kampen. Nå handler det om å finne rytmen, så tror jeg det kan komme flere scoringer i de siste kampene.

– Gjorde treneren rett i å sette deg på benken?

– Det viste seg vel det!

Valgte Ibrahims duellstyrke

Trener Eirik Horneland begrunner vrakingen med at han følte Shuaibu Ibrahim kunne gjøre en bedre jobb mot Sogndals fysiske midtstoppere.

– Ibrahim skulle ta den tøffe fighten. Vurderingen var at han hadde mer å stå imot med mot de tre tøffe stopperne. Så skulle Gytkjær få muligheten etter hvert. Og den muligheten tok han vare på. Han kom jo inn og avgjorde!

– Dere har heng på medaljekampen etter denne seieren. Hvordan vurderer du muligheten?

– Vi har en hengekamp, og har mulighet til å komme opp og gjøre det ubehagelig for dem. Med samme moral som vi viste i dag kan vi klare å stresse dem, sier Horneland til VG.

Sogndal ned på kvalikplassen

For Sogndals del ble det en nitrist kveld. I Even Hovlands comeback dumpet laget ned på kvalikplassen etter at Kristiansund smatt forbi og opp på sikker plass med 0-0 mot Lillestrøm på Åråsen. Tromsøs storseier mot Sarpsborg gjør at direkte nedrykksplass bare er to poeng unna. Tromsø har også en kamp mindre spilt.

Spill i divisjonen under var ikke det Hovland så for seg da han nylig signerte treårskontrakt med Sogndal. Den tidligere Nürnberg-spilleren var tilbake i gamleklubben han forlot i 2011.

Les også: Hovland returnerer til Sogndal

Hovland fikk kapteinsbindet

Hovland gikk rett inn i førsteoppstillingen og dannet trebackslinje sammen med Kjetil Wæhler og engelskmannen Reiss Greenidge. Ikke bare var den hjemvendte utenlandsproffen tilbake fra start for Sogndal, han fikk også kapteinsbindet i sin retur til klubben.

Les også: Bakke slår alarm om hype

Hovland sier til VG at han ikke har nedrykksklausul i kontrakten.

– Nei, dette er slik det er i Sogndal. Vi ligger der klubben bruker å ligge. Det er selvsagt bittert å tape på denne måten i min første kamp. Men vi kan ikke gjøre slike individuelle feil på dette nivået uten å bli straffet, sier Hovland til VG.

Nwakali-tabbe

Haugesunds seiersmål kom etter at Chidiebere Nwakali mistet ballen 25 meter fra Haugesunds mål da Sogndal angrep. Haugesund kontret og scoret.

– Vi stod høyt oppe med laget og rakk ikke å komme oss tilbake, konkluderer Hovland.

Midtstopperen fra Vadheim har langt fra gitt opp, og lover å gjøre det han kan for at Sogndal skal spille i Eliteserien også neste år.

–Vi skal ta nok poeng til å holde plassen. Jeg har erfaring med dette fra sist jeg var her. Nå skal jeg bruke den i tillegg til den erfaringen jeg har fått etterpå, og bidra til å snu dette. Det handler om å backe opp dem som ikke har den samme erfaringen. Nå må vi ha fokus på oss selv og det vi selv skal gjøre. Vi kan slå alle, mener Hovland.

Den konklusjonen støtter Sogndal-trener Eirik Bakke:

– Det er selvsagt bittert at vi tapte denne kampen, for det var en kamp vi så for oss å kunne ta poeng i, på hjemmebane mot et lag vi har hatt godt tak på.

Sogndal best før pause

Sogndal var klart best før pause og skapte tre kvalifiserte målsjanser, mens de pakket godt igjen bakover med sitt nykomponerte forsvar. Fremover var Martin Ramsland et konstant uromoment for Haugesund-forsvaret.

Nærmest var Sogndal da halvtimen var spilt. Gilbert Koomon kom alene gjennom, nølte litt for lenge slik at Haugesund fikk organisert seg, slo så ut til Eirik Bergum Skaasheim som brente til. Men Per Kristian Bråtveit leverte en meget god redning da han fikk fingrene på ballen og slo til hjørnespark.

– En av forsvarerne dekket det andre hjørnet. Så jeg tok sjansen. Å være keeper handler om intuisjon, sier Bråttveit til VG.

Les også: Haugesund spilte uavgjort mot LSK

Ramsland nær på overtid

Etter pause skuffet Sogndal stort og klarte ikke sette press på gjestene. De løp seg tomme, og da kampen stod og vippet, var det Haugesund som til slutt stakk av med poengene.

Mot slutten kastet Sogndal frem de de hadde av mannskap, og var nære på utlikning da Ramsland brente til like utenfor på overtid.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt12111043152834
2Molde1291234132128
3Odd127142014622
4Vålerenga126421615122
5Kristiansund124622316718
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Sogndal Fotball
 3. FK Haugesund

Flere artikler

 1. Sogndal sikret kvalik i nervedrama: –Enorm lettelse

 2. Dette ble resultatet av Nwakalis knalltøffe prioritering

 3. Strand-perle sikret Molde uavgjort

 4. Eirik Bakke om Sogndals store problem: – Noe vi må finne ut av

 5. Landslagsstopper Hovland klar for Sogndal: – En av landets beste

Fra andre aviser

 1. Sogndal tapte på hjemmebane - nå er nedrykksfaren stor

  Aftenposten
 2. Molde slo tilbake etter marerittstart

  Aftenposten
 3. Nest-Sotra var nær ny cupbombe, men på overtid glapp det for keeperen

  Aftenposten
 4. «Molde-spillerne gjorde feilene som Solskjær advarte mot»

  Aftenposten
 5. Rosenborg klare for Europa etter å ha sendt Ranheim ned

  Aftenposten
 6. Drømmestart for Rosenborg-vikaren etter komisk seiersmål

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder