Glimt mot historisk medalje – uten én seier på gress

LILLESTRØM (VG) (Lillestrøm – Bodø/Glimt 0–0) De greide ikke å vinne på naturgress denne gangen heller, men Bodø/Glimt kan skrive historie ved å ta medalje i Eliteserien.

Nordlendingene kan nemlig bli det første laget noensinne som tar medalje i toppdivisjonen uten en eneste seier på naturgress i løpet av sesongen.

Etter 0–0 på Åråsen søndag kveld gjenstår Brann og Rosenborg på underlaget der Kjetil Knutsens mannskap ikke har vunnet på to år i seriesammenheng.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

Men med 48 poeng og seks matcher igjen, med åtte poengs forsprang på seriefirer Rosenborg og tre på Odd (nummer tre), er det ikke sikkert de trenger triumfer der heller for å bli topp tre, noe som blir klubbens femte seriemedalje i historien (sølv 1977, sølv 1993, bronse 1995 og sølv 2003).

– Vi prates

Kjetil Knutsen går ikke med på at det er en plett ved hans ellers svært underholdende, hurtiggående og relasjonssterke fotballag.

– Da får vi opprettholde statistikken. Vi går inn i hver kamp, ser bare muligheter. Vi får prates etter sesongen. Jeg avventer, sier Kjetil Knutsen til VG om «bragden» Glimt kan sikre i løpet av høsten.

Klubben har ingen naturgressfasiliteter og trener utelukkende fotball på plastunderlag. Det speiler kanskje resultatene; 22. oktober 2017 var forrige trepoenger for Glimt på vanlig gress, og det var mot Jerv i Obosligaen. I Eliteserien er det over fire år siden sist (Haugesund i august 2015).

– Bare et tidsspørsmål før det skjedde, i og med at det blir så få gressbaner igjen. Når de er et så godt hjemmelag i tillegg, er det forståelig. Men jeg skulle gjerne hatt flere gresskamper. Jeg mener norske lag hadde vært tjent med å spille mer på gress, sier Lillestrøm-veteranen Frode Kippe.

– Det sier litt om at det er vanskelig for oss å etablere på naturgress. Men jeg håper det ikke forblir sånn. Vi får se mot Rosenborg og Brann. Jeg skal gi maks for å få ødelagt den statistikken, så det ikke er noe man trenger å bry seg om, sier Bodø/Glimt-profilen Håkon Evjen – som fra nyttår flytter til AZ og den nederlanske toppligaen, der kunstgress er blitt forbudt fra 2020.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

På Åråsen kunne Glimt med litt mer dyktighet og hell plassert sin svake statistikk «under torva», men uansett fikk publikum se en relativt morsom 0–0-kamp der begge lagene skapte ålreit med sjanser (5–4 til Glimt på VGs telling).

Nærmest for gjestene i 2. omgang var Philip Zinkernagel da dansken klemte til fra litt skrått hold inne i 16-meteren, men LSK-keeper Marko Maric spratt opp og parerte.

les også

Bakke etter første borteseier: – Vant Tromsø 5-0? I helvete

Smárason-bom

12 minutter i forveien kunne derimot Lillestrøm ta ledelsen ved Arnor Smárason. Men den vanligvis sikre islendingen satte ballen på feil side av stolpen da han løftet avslutningen alene med Friedrich etter et fint gjennomspill av Simen Rafn.

– En intensiv og tempofylt kamp. Bodø/Glimt er et bra lag. Hvis man gjør feil, er de «blixtsnabba» i sine kontringer. Mot slutten blir det litt som håndballkamp, siden begge lagene vil vinne. Det var greit med ett poeng, og vi trenger ikke skjemmes for denne prestasjonen, oppsummerer Lillestrøm-trener Jörgen Lennartsson.

Til pause var det heller ikke innholdsløst: Begge lagene hadde to sjanser hver og Glimt åpnet best. Flere ganger vant de ballen og satte fart, som da Erlend Dahl Reitan og Håkon Evjen i fellesskap satte opp Ulrik Saltnes på blank goal etter åtte minutter.

Men indreløperens førstetouch var ikke like god som bevegelsen hans i forkant, og Joonas Tamm våknet opp fra Lillestrøms forsvarsdvale og fikk ryddet unna.

les også

Imponerende Tromsø-seier i nedrykksstriden

Zinckernagel prøvde seg også på en frisparksuser (utenfor), mens Glimt-keeper Ricardo Friedrich stoppet hjemmelagets største sjanse da Thomas Lehne Olsen kom i for ham perfekt posisjon ved å luke bort oppasser Brede Moe med en fin tunneldragning og avsluttet med venstrefoten.

Men Friedrichs benparade avverget situasjonen Kjetil Knutsen mente burde vært avblåst for offside.

REDNING: Thomas Lehne Olsen (til høyre) har driblet bort Bodø/Glimts Brede Moe, men keeper Ricardo Friedrich stopper avslutningen. Foto: Fredrik Hagen

Fredrik Krogstad, tilbake i favorittrollen på sentral midtbane prøvde seg også med en suser fra 16-meterstreken. Den gikk utenfor.

– Jeg pleier å sette dem på trening. Den skal i mål, sier Krogstad, som har åtte mål i Eliteserien. Null av dem er satt på Åråsen.

Ingen andre Lillestrøm-spillere greide heller å lure Bodø/Glimt, som holdt nullen for andre seriekamp på rad. Det har ikke skjedd før denne sesongen.

– Det er blitt for mye mål imot. Vi er offensive, vi slipper opp med mye folk, og det gjør at du blir straffet noen ganger. Men det er læring. Vi mener måten å bli bedre defensivt er å bli enda bedre offensivt, sier trener Kjetil Knutsen.

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde30215472314168
2Bodø/Glimt30159664442054
3Rosenborg301410653411252
4Odd3015784540552
5Viking30138955421347
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder