FINSK HELT: Teemu Pukki feiret torsdag en ny scoring og seier for Finland. Foto: MAURI RATILAINEN / COMPIC

Teemu Pukki og Finland kan gjøre Norges EM-vei antatt enklere

Teemu Pukki øser ikke bare inn mål i Premier League, men også for Finland. Finnenes suksess i EM-kvalifiseringen kan potensielt gjøre Norges vei enklere om landslaget må gjennom bakveien til EM. Den går gjennom play off i Nations League til våren.

Norwich-spissen satte inn det avgjørende straffesparket da finnene torsdag slo Hellas 1–0 i Tampere. Hans fjerde mål i EM-kvaliken. I Premier League har den finske spissen satt inn fem. Bare Manchester Citys Sergio Agüero har flere.

Søndag kommer Italia på besøk til noe som er en liten gruppefinale. Veldig mye handler om Pukki for finnene som opp gjennom kvalik-historien har møtt italienerne fem ganger uten å score et eneste mål. Sist i 2–0-tapet i mars.

les også

Teemu Pukki sendte Finland et nytt steg mot EM

Finnene vant som Norge sin gruppe i fjorårets Nations League og har muligheten for å sikre seg EM-billetten gjennom sluttspillet i Nations League i mars. Med fem poengs margin ned til Bosnia-Hercegovina ligger formsterke Finland (57 på FIFA-rankingen) veldig godt an til å kvalifisere seg direkte fra gruppe J.

Dermed kommer Norges-kjenningen Bulgaria (60 på FIFA-rankingen) på vei inn i play off. De har gjort en tilsvarende dårlig start på EM-kvalifisering.

Akkurat nå ligger det an til Norge-Serbia og Skottland-Bulgaria i semifinalene som avgjøres på bare én kamp. Norge er rangert høyere enn Serbia og får hjemmekamp på Ullevaal. Selve play off-finalen om EM-plassen spilles tre dager senere. Kampsted trekkes.

Norge spiller søndag skjebnekamp mot Sverige i Stockholm. Med tap vil det bli vanskelig å sikre seg EM-billett i den ordinære kvalifiseringen, med uavgjort lever muligheten videre, seier vil sette Norge i en god posisjon i gruppe F.

les også

«Ikea-King» før nabofeiden: – Jeg frykter ingen fra Sverige

Serbia røk i juni hele 5–0 for Ukraina og ligger usikkert an som nummer tre i en gruppe der mye er uavklart. Regjerende europamester Portugal har fått en dårlig start i gruppe B og møter lørdag serberne i Beograd.

Skottland har fått en ganske dårlig start på EM-kvalifiseringen og ligger på 4. plass i gruppe I der Belgia og Russland er klare favoritter til å ta de to EM-plassene. Skottland møter russerne hjemme fredag kveld i en svært viktig kamp.

Bulgaria er første reservenasjon i semifinalene. Bulgarerne både slo og tapte for Norge i fjor høst, men har fått en dårlig start på EM-kvalikens gruppe A. Hjemmetapet mot Kosovo i juni var smertelig. Det er grunn til å vente et nytt tap mot England på Wembley lørdag.

Den videre rangeringen for lag som potensielt kan komme inn i play off: Israel, Ungarn, Romania.

Martin Ødegaard om sin svenske kompis i Real Sociedad:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder