FOTBALLFEST: Neymar, Lionel Messi, Ole Gunnar Solskjær og Cristiano Ronaldo skal alle ut i et nytt turneringsspill i Europa denne uken. Foto: NTB Scanpix

Slik blir turboversjonen av Europa-sluttspillene – nye regler og nøytral bane

Både Champions League og Europa League har fått et nytt turneringssystem når de beste lagene i verden møtes for å avslutte sesongen. Nå venter flere uker med fotballfest.

 • Jonathan Simchai Hansen

Denne uken starter endelig Champions League og Europa League opp igjen, i et litt annet format enn vanlig.

Coronaviruset har tvunget Det europeiske fotballforbundet (UEFA) til å gjøre endringer på turneringene, og over de neste ukene er det duket for et helt spesielt sluttspill for de gjenværende lagene.

Onsdag 5. august begynner fotballfesten, og derfra og ut går det virkelig unna. Helt frem til Champions League-finalen setter punktum den 23. august skal de ypperste fotballklubbene i Europa spille kamper nesten hver eneste dag.

På veien er det duket for klassiske storoppgjør med giganter som Real Madrid, Barcelona og Bayern München, i tillegg til en norsk duell.

Nytt turneringssystem

Allerede i den første helgen er det duket for et storkamp når Real Madrid møter Manchester City til returoppgjøret i 8-delsfinalen.

Etter at den, og de gjenstående 8-delsfinalene spilles ferdig denne helgen, reiser alle kvartfinalistene i Champions League-lagene til Lisboa i Portugal, hvor det er skal spilles utslagsrunder i et nytt turneringssystem.

I motsetning til tradisjonen, hvor lagene spiller to kamper mot hverandre, vil både kvartfinalene og semifinalene spilles som et enkelt oppgjør på nøytral bane. Dermed er det vinn eller forsvinn helt inn til finalen.

På veien dit kan man få servert godbiter som Cristiano Ronaldos Juventus mot gamle lagkamerater i Real Madrid, og klassikeren Bayern München mot Barcelona.

Se oppsettet her:

Norsk duell

Europa League har også gått for samme modell. De gjenstående returoppgjørene i 8-delsfinalene spilles på planlagt bane, mens de to kampene som ikke rakk å spilles før fotballen ble stoppet gjennomføres med kun ett oppgjør på nøytral bane. Det gjelder Inter mot Getafe og Sevilla mot Roma.

Så setter alle lagene seg på et fly til Tyskland, hvor sluttspillet gjennomføres i fire byer: Duisburg, Köln, Düsseldorf og Gelsenkirchen.

Dit forventer Ole Gunnar Solskjær å reise. Manchester United vant 5–0 i første oppgjør mot LASK, og de bør ta seg komfortabelt videre til sluttspillet.

Den andre utslagsrunden garanterer en norsk duell.

– Etter 5–0-seieren bør vi gå videre. Det er spennende for meg, for enten møter vi min tidligere spiller i Molde, Fredrik Guldbrandsen, eller så møter vi min venn Ståle Solbakken og FC København. Det er spennende, sier Solskjær til UEFA.

Istanbul Basaksehir tok første stikk i oppgjøret, da de vant 1–0 på hjemmebane, men det er fortsatt vidåpent før returoppgjøret i København.

Den siste nordmannen som er involvert er Norge- og Olympiakos-kaptein Omar Elabdellaoui, som opplevde sin største kveld på fotballbanen da den greske klubben slo ut Arsenal i 16-delsfinalen av Europa League. Han møter ny Premier League-motstand i 8-delsfinalen, og skulle det lykkes å slå ut Wolverhampton blir det ny, tøff motstand i runden etter (se faktaboks).

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Ole Gunnar Solskjær
 2. Europa League
 3. Champions League
 4. Manchester City
 5. Manchester United
 6. Bayern München
 7. Paris Saint-Germain

Flere artikler

 1. Norsk duell venter for Solskjær i Europa League

 2. Norge møter Serbia 8. oktober - og i august returnerer Champions League

 3. Elabdellaoui og Olympiakos ute av Europa League

 4. Sevilla til semifinale – Solskjær slapp «marerittmotstanderen»

 5. Solbakkens oppsiktsvekkende lovnad før United-kampen

Fra andre aviser

 1. Drømmetrekning i Europlaliga: Solskjær kan møte Solbakken i kvartfinalen

  Bergens Tidende
 2. PSGs drøm knust igjen: Franskmann sikret Champions League-tittelen for Bayern München

  Aftenposten
 3. Syv kamper. Tolv dager. Her er vår vurdering av Champions League-sluttspillet.

  Aftenposten
 4. Messi-magi sendte skadeskutt Barcelona videre i Champions League

  Bergens Tidende
 5. Syv kamper. Tolv dager. Her er vår vurdering av Champions League-sluttspillet.

  Bergens Tidende
 6. PSGs drøm knust igjen: Franskmann sikret Champions League-tittelen for Bayern München

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no