ELDST OG YNGST: Rosenborg hadde Eliteseriens eldste ellever i annen serierunde. Stabæk var yngst. Foto: Bjørn S. Delebekk

RBK får «gamlis»-kritikk: – Snittalderen vår må ned

BEKKESTUA (VG) Rosenborg har for øyeblikket Eliteseriens eldste ellever og får kritikk for å ha gjort en for dårlig jobb på overgangsmarkedet.

Søndagens motstander er pur unge Stabæk, som hadde en snittalder på 22,9 år i elleveren mot Molde i forrige serierunde. Rosenborgs utvalgte mot Odd var 28,5 år i snitt, og siden mandagens Lerkendal-nedtur har Tore Reginiussen fylt 33 år (gratulerer, forresten!).

– 28,5 i snittalder er høyt, og det må ned. Men jeg sier ikke at de vi har ikke er sultne. Det er en grunn til at de er her. De har mye erfaring og det handler også om kontinuitet. Skal man få et balansert bilde av situasjonen, kreves det at man tegner et mye større bilde. Rosenborgs ambisjoner og forutsetninger handler om å rekruttere ferdigheter for å prestere, sier Rosenborgs sportslige leder Stig Inge Bjørnebye til VG.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

les også

Rosenborg snudde – holder evaluering for seg selv

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay og Eurosport Player

TV 2 presenterte tidligere i uken en oversikt over snittalderen til alle lagene i Eliteseriens annen runde. Kanalens ekspert Jesper Mathisen var kritisk til RBK.

– Flere spillere i elleveren har hatt sine beste år og er på vei ned. Nå ser vi også resultatene av en dårlig jobb på overgangsmarkedet de siste årene, sier Mathisen til egen TV-kanal.

VIL HA FLERE TRØNDERE: Stig Inge Bjørnebye før Rosenborg-Stabæk på Lerkendal Stadion Foto: Wold, Ole Martin / NTB scanpix

– Målt på resultater

Bjørnebye, som jobber med spillerkjøp- og salg i RBK, mener det blir for enkelt «å sitte et sted å fable om høy snittalder».

– En spillertropp skal gjenskape resultater og det er det vi blir målt på. Men vi må bli flinkere til å få frem egne, lokale talenter. Det jobbes det med, sier Bjørnebye og legger til at endringer må skje gradvis.

Han peker også på Rosenborgs uttelling de fire siste årene: Fire seriemesterskap, tre cupmesterskap og tre deltagelser i Europa League.

les også

Koteng om RBK-nedturen: - Tar tid å heve nivået

Adresseavisen presenterte denne måneden en oversikt over 30 spillerkjøp og 21 salg siden Bjørnebye tiltrådte som sportslig leder i mars 2015. Bjørnebye pekte da på at RBK har tjent 30 millioner på spillerlogistikk siden 2015.

– Malmö, AIK, FC Midtjylland og FC København henter fra en annen hylle enn Rosenborg for tiden. Dessuten blir troppsverdien i RBK lavere og lavere sammenlignet med de klubbene de ønsker å konkurrere med. RBK må gå en runde og se på hva er det man ønsker, sa ekspert Joacim Jonsson til Adressa.

Ola Brynhildsen, én av tre 19-åringer som startet forrige kamp for Stabæk, tror det kan være gunstig å møte et Rosenborg-lag som har fått en trøblete sesongstart.

– De er stresset og må bevise noe, og da kan vi dra nytte av det, sier Brynhildsen, som mener aldersforskjellen mellom lagene har lite å bety. Samlet har RBK-elleveren rundt 60 år mer erfaring enn Stabæk-gjengen.

– Rutine betyr mer enn alder, og de fleste av oss spilte mye i fjor og har fått litt av den rutinen. Det er ikke det som skal bli avgjørende på søndag, sier Brynhildsen, som har spilt sammen med Emil Bohinen, Hugo Vetlesen og Tobias Børkeeiet siden 14-årsalderen.

– Det er strategien vår: Å få frem unge spillere, la dem spille førstelagsfotball og utvikle dem gjennom et A-lag. De har mye erfaring allerede. Gjennom Stabæk-akademiet spiller de 40-50 internasjonale kamper før de når et A-lag. Samtidig som de flest er på ungdomslandslag på Norge. Selv med lav snittalder, så er det masse erfaring på disse gutta, sier sportslig leder Inge André Olsen.

les også

Bendtner om sin egen form: – Jeg føler meg bra

FAKTA:

Rosenborgs ellever mot Odd:
Hansen 29
Hedenstad 27
Reginiussen 32
Hovland 30
Meling 24
Jensen 31
Konradsen 28
De Lanlay 26
Helland 29
Åsen 27
Søderlund 31
Snittalder: 28,5

Stabæks ellever mot Molde:
Sandberg 28
Hernandez 21
Strømnes 32
Hanche-Olsen 22
Vihmann 23
Kassi 24
Børkeeiet 19
Vetlesen 19
Bohinen 20
Brynhildsen 19
Boli 25
Snitt: 22,9

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Molde24165354233153
2Bodø/Glimt24146454342048
3Odd24136538281045
4Rosenborg2411763729840
5Viking2410774133837
  • Champions League-kvalifisering
  • Europaliga-kvalifisering
  • Nedrykkskvalifisering
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder