Kommentar

NFF legger press på seg selv

Av Leif Welhaven

Norges Fotballforbund har formelt vedtatt en ambisiøs målsetting for landslagene de kommende årene. Foto: Stian Lysberg Solum

ULLEVAAL (VG) Ofte opererer norsk idrett med luftige og lite målbare ambisjoner. Heldigvis våger Norges Fotballforbund nå å være konkrete om landslagenes mål.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Rekk opp hånden dersom du vet hva «Idrettspolitisk dokument» (IPD) er, og hva som står i det. Det er det fremste styringsverktøyet for hva landets største folkebevegelse vil oppnå med norsk idrett.

Ingenting er å utsette på visjoner som «idrettsglede for alle», eller et ønske om å dyrke mestringsglede, speile mangfold, inkludering og utvikling. Problemet er imidlertid at mye er så vanskelig å etterprøve.

les også

Malin (24) skriver fotballhistorie på kvinnedagen

Når det gjelder toppidrettens del, er det imidlertid enklere å dokumentere om man lykkes eller ei. Men ikke alltid er det like enkelt her heller.

Her har det for eksempel variert litt fra Olympiatoppens side hvor spesifikke man har ønsket å være i forkant av OL.

Stor oversikt: Disse idrettsarrangementene er påvirket av coronaviruset

Selvsagt er det fare for en smekk om man viser seg å feile, men fordelen er at uttalte mål kan være skjerpende.

Generalsekretær Pål Bjerketvedt og president Terje Svendsen har nylig avsluttet årets fotballting. Foto: Ole Kristian Strøm / VG

Nå har Norges Fotballforbund avsluttet fotballtinget, og et av de sentrale temaene handlet om det som kalles «Strategiplan 2020-2023». Her er det befriende å lese at organisasjonen våger å sette press på seg selv hva gjelder flaggskipene.

Dette vil gjøre det mulig å sammenligne mål og utfall, slik at vi lettere kan målbære suksess eller fiasko på en faktabasert måte:

For kvinnelandslaget handler det om å kvalifisere seg til EM 2021, VM 2023 – og ta medalje i minst ett av dem, i tillegg til at OL-plass i 2024 skal sikres.

Herrene skal kvalifisere seg til EM i 2020 og VM to år senere, og i tillegg sikre opprykk til A-nivå i Nations League. Også for aldersbestemte landslag og toppklubber av begge kjønn har fotballtinget våget å vedta noe som er konkret.

les også

Kampen mot fotballvolden: Berget fra blunder

Det åpner selvsagt både for potensielle skuffelser og sleivspark, men uansett er det riktig og viktig å legge lista på en måte man kan komme over eller rive.

Så får vi leve med at det sikkert også i fremtiden vil være «halvfullt eller halvtomt glass»-temaer å ta opp. For hvor stor er for eksempel prestasjonen dersom Lars Lagerbäck skulle ende opp med å ta Norge til sommerens europamesterskap?

les også

Ber Kjøll ta kvinnekamp i idretten: – Noe er galt med hele systemet

Halvfullt snakker vi da om det første mesterskapet på 20 år, med noen av de mest lovende spillerne i norsk fotballhistorie, noe som kan bli usannsynlig entusiasmeskapende.

Samtidig er det en kjensgjerning at Norges snublet igjen i den ordinære kvaliken, at en eventuell billett kommer via en nyopprettet bakvei – og at en økning i antall deltagende nasjoner selvsagt bør øke Norges mesterskapsfrekvens.

Her kan vi diskutere oss blå. Heldigvis.

Mer om

 1. Idrett
 2. Lars Lagerbäck
 3. Nations League

Flere artikler

 1. Kampen mot fotballvolden: Berget fra blunder

 2. NFF-styret presset til å ha jenter som eget satsingsområde

 3. Corona-naiviteten uten ende: Nå må NFF våkne

 4. Oslo-ordføreren reagerer på ny NFF-forsikring: – Prisene må ned

 5. Ulvang tør der andre tier

Fra andre aviser

 1. TV 2 sikret rettigheter til håndball og ishockey de neste ti årene

  Aftenposten
 2. NFFs alternativer for fotballsesongen: Kan bli seriestart i september

  Aftenposten
 3. Er Øystein Olsen landets største tidsoptimist?

  Aftenposten
 4. Er Øystein Olsen landets største tidsoptimist?

  Bergens Tidende
 5. DNB Markets tror koronabunnen i økonomien er nådd

  Aftenposten
 6. Idrettsforbundet vil bruke toppfotballen som «prøvekanin». Dette er ønsket startdato for Eliteserien.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no