Jubileum-Jarstein hyller treneren som forvandler Hertha: – Veldig streng

(Hertha Berlin – Union Berlin 4–0) Det tyske hovedstadsderbyet bød på norsk jubileum, brasiliansk driblekunst og en bosnisk «bestefar». Det gjorde kvelden til Per Ciljan Skjelbred (32) og Rune Almenning Jarstein (35) perfekt.

 • Jens Friberg
 • Øyvind Herrebrøden

Den norske landslagskeeperen feiret sin 150. Bundesliga-kamp med å holde nullen – mens Skjelbred rundet 200 seriekamper i Tyskland ved å gjøre en velspilt arbeidsøkt sentralt på midtbanen da 4–0-seieren forsterket lillebrorstempelet til byrival Union Berlin.

– Det føles veldig godt. Vi har trent utrolig mye og knallhardt. Det får vi betalt for nå. Det er skikkelig gøy om dagen, sier Rune Almenning Jarstein til VG på vei hjem fra et «Haupstadtderby» han vil huske en god stund.

Etter en turbulent Hertha Berlin-sesong med fire forskjellige hovedtrenere, virker sistemann inn – Bruno Labbadia (54) – å ha fått orden på rekkene på Olympiastadion. Etter Bundesliga restartet etter coronaavbrekket står Hertha med 7–0, seks poeng og plutselig god klaring til nedrykksstreken.

I slutten av november lå de tredje sist. Og så sent som 9. april ble Labbadia ansatt som Alexander Nouris erstatter. Men den drøye måneden er blitt brukt godt i Berlin. Jarstein tror det er det hardeste treningsregimet han har opplevd siden han kom til Bundesliga for seks år og 150 seriekamper siden.

– Han er en type med stor autoritet. Veldig opptatt av detaljer, cornere og innkast. Og veldig streng, samtidig som han er flink til å prate med spillerne. Jeg er veldig imponert, beskriver Jarstein – som neppe ble veldig overrasket da midtstopper Dedryck Boyata skallet inn 4–0 snaue kvarteret før slutt.

For cornerinnsvingeren fra venstreback Marvin Plattenhardt har han sett gjentatte ganger på treningsfeltet den siste tiden.

– Senest i går. Det var godt å se den gå inn, sier den norske keeperen.

«Tor Opa» i toppslag

Han fikk tidlig beskjed av Labbadia om at han var førstevalg da Bundesliga skulle restartes. Trenerens sans for erfaring i elleveren har heller ikke vist seg negativt for Per Ciljan Skjelbred (32) – eller målsniken Vedad Ibisevic (35).

Spissen viste hvorfor avisen Bild har døpt ham «Tor Opa» – som vi oversetter til scoringsbestefaren – da han stanget inn 1–0 på første stolpe etter nok et perfekt innlegg fra Plattenhardt. Da var Hertha-spillerne dessuten påpasselige med å feire på coronavennlig vis – i motsetning til jubelen som vakte oppsikt forrige runde:

Hertha hugde til umiddelbart fra avspark etter ledermålet. Skjelbred viderebefordret ballen til Ibisevic, som skiftet til servitørklærne og spilte gjennom Dodi Lukebakio. Belgieren rundet Unions målvakt og trillet inn det andre bare 70 sekunder senere.

Deretter driblet brasilianeren Matheus Cunha frem total Union-oppløsning i gjesteforsvaret og banket ballen i mål etter en kombinasjon med Ibisevic. Cunha kom på lån fra RB Leipzig i vinter og presenterte seg med en lekker soloscoring mot Hoffenheim i forrige runde.

– En fantastisk god spiller. Jeg visste ingenting om ham. En av de beste spillerne jeg har sett med ball, sier Jarstein.

– Godt likt

Skjelbred rundet altså 200 kamper i den tyske toppdivisjonen og rekker i høyden syv til før den planlagte returen til Rosenborg. Ved flere anledninger viste trønderen med trøye 3 at nivået er inne.

– Per Ciljan har hatt en flott Hertha-karriere, er godt likt og en god ambassadør for Norge i Berlin, skriver tidligere Hertha-general Kjetil Rekdal i en SMS til VG.

PS! Lyngdal-gutten Julian Ryerson kom inn for Union Berlin på stillingen 3–0 til Hertha. Han rakk ikke sette sitt preg på kampen.

Les også

 1. Hertha Berlin-spiller beklager: – Det var ikke et kyss

  Bildet av Hertha Berlin-duoen Dedryck Boyata og Marko Grujic med tett kontakt vekket oppsikt da fotballen ble sparket i…

Mer om

 1. Bundesliga
 2. Hertha Berlin
 3. FC Union Berlin
 4. Per Ciljan Skjelbred
 5. Rune Almenning Jarstein

Flere artikler

 1. Hertha Berlin-spillerne feiret tett: – Kan ikke skje uten konsekvenser

 2. Monstertabbe av Jarstein: – Jeg vet ikke hva som skjedde

 3. Jarstein har fått gladmelding i Hertha: – Jeg vet at jeg er førstevalget

 4. Jarstein vraket da cupbomben smalt for Hertha

 5. Haaland kan rekke Norge-duellen mot Hertha

Fra andre aviser

 1. Elleville minutter avgjorde da Skjelbred og Jarsteins Hertha Berlin herjet med byrivalen

  Bergens Tidende
 2. Opptur for Jarstein og Ciljan i fotballcomebacket

  Bergens Tidende
 3. Her kysser han lagkameraten. Det skaper rabalder i Tyskland.

  Bergens Tidende
 4. Jarstein og Skjelbred får ny trener for fjerde gang denne sesongen

  Bergens Tidende
 5. Opptur for Jarstein og Ciljan i fotballcomebacket

  Aftenposten
 6. Jarstein og Skjelbred får ny trener for fjerde gang denne sesongen

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no