VIDEO KILLED THE REFEREE STAR? Spanske Mateu Lahoz foretar en såkalt «on field review» av en situasjon under La Liga-kampen mellom Sevilla og Getafe. Foto: Chema Moya / EFE

NFF utsetter VAR-planer: – Det er for tidlig

NFF-toppene Nils Fisketjønn og Terje Hauge hadde håpet å teste videoassistert dømming i cupen allerede denne sesongen, men erkjenner nå at det blir for prematurt.

 • Jens Friberg

Artikkelen er over ett år gammel

– Nei, det kommer ikke til å komme VAR i Eliteserien fra 2020, det er for tidlig. Danskene har kommet hakket lenger enn oss, de har kostnadsberegnet og bereder et prøveprosjekt fra sommeren 2020. Vi følger med på det som skjer der, og skal i et møte med representanter fra andre mindre ligaer i starten av juli, sier direktør for konkurranseavdelingen i Norges Fotballforbund (NFF), Nils Fisketjønn.

Dermed heller han kaldt vann i blodet på dem som hadde håpet å få videodømming i Eliteserien allerede fra kommende sesong, slik dommersjef Terje Hauge hadde et håp om forrige høst. Så sent som i april uttalte Hauge til Aftenposten at de håpet å teste videodømming i cupens semifinaler i inneværende sesong, men nå sier han at heller ikke det kommer til å skje.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

Spillerne ønsker VAR

Også flertallet av Eliteserie-spillere ønsker VAR i den norske toppdivisjonen fra 2020. Det kommer frem i den årlige undersøkelsen VG har gjort i samarbeid med spillerorganisasjon NISO. I undersøkelsen svarer hele 66,7 prosent av de 93 respondentene at de ønsker VAR-systemet i Eliteserien fra kommende sesong.

Husker du VAR-dramaet da Solskjær og Manchester United slo ut PSG?

Kun 10,8 prosent svarer at de ikke ønsker VAR fra neste vår, mens de resterende 22,6 prosent svarer at de er usikre. Usikker er ikke dommersjef i NFF, Terje Hauge.

– Alle er positive, og ser at dette er fremtiden. Dommerne er klare, og vi hadde vært i gang om vi hadde fått en bestilling fra Norsk Toppfotball (NTF) og NFF. I tillegg blir utdannelsen av dommere hemmet av manglende ressurser og kapasitet, svarer Hauge på spørsmål om hvorfor de ikke er i gang.

Les også: Slik endret VAR fotball-VM

For det er økonomien som så langt har gjort at VAR ikke brukes i Eliteserien. NFF har selv kostnadsberegnet innføringen av systemet til rundt 20 millioner kroner, basert på kostnadene i Tyskland og Polen. Men danskene har beregnet at det vil koste mellom syv og ti millioner å innføre systemet, og NFF-toppene mener at dansk fotball trolig er det beste sammenligningsgrunnlaget for norsk del.

Det er ikke avgjort hvem som skal ta regningen for videogildet, men Fisketjønn ser for seg et spleiselag mellom forbundet og de ulike klubbene, litt som i dag: Klubbene betaler dommerhonorar til de ulike kampene, mens forbundet betaler lønn og opplæring.

– Det er et tidsspørsmål før VAR kommer også til Norge, for det er kommet for å bli internasjonalt. Men det er en streng protokoll fra FIFA som må oppfylles før vi kan ta det i bruk i konkurransesituasjon, både når det gjelder bruk av teknisk utstyr, antall kameraer og opplæring for dommerne som skal bruke det, forklarer han.

Bommet før

Hauge legger til at Norges FIFA-dommere har startet opplæring ettersom systemet brukes internasjonalt. For dommersjef Hauges vedkommende, legger han vekt på hvor viktig det er for den norske dommerstanden å få VAR i hjemlig serie. Hvis ikke, risikerer de norske toppdommerne å havne i bakleksa internasjonalt.

Så langt er det kun Svein Oddvar Moen som har lisens til å bruke VAR i konkurransesituasjon, og Hauge anslår at det tar rundt et år med teori og praksis for å bli kompetent i VAR-dømming.

Men når tror dommersjefen at vi får se videodømming på norske fotballarenaer?

– Jeg skal ikke si noe årstall. Jeg har forsøkt på det, og bommet, sier Hauge, og endrer sin prognose til tidligst 2021.

PS! Kanskje Bernt Hulsker kan gi en hjelpende hånd? Takk, VAR!

Se mer statistikk for Eliteserien på VG Live.

Eliteserien

SVUTMP
1Bodø/Glimt18162065204550
2Molde18111646222434
3Odd1811163224834
4Rosenborg1895434191532
5Vålerenga189542924532
 • Champions League-kvalifisering
 • Europaliga-kvalifisering
 • Nedrykkskvalifisering
 • Nedrykk

Mer om

 1. Eliteserien
 2. Norges Fotballforbund (NFF)
 3. TV

Flere artikler

 1. Nesten halvparten av eliteseriespillerne forstår ikke handsregelen

 2. Full forvirring rundt handsregel: – Det skjer så fryktelig mye dumt

 3. Hauge: Beste dømming på mange år. Mathisen: Mange avgjørende feil.

 4. Saggi dømmer ikke neste runde etter VIF-kontroversene

 5. Eliteseriedommer med nådeløst Hauge-oppgjør

Fra andre aviser

 1. Ingen videodømming i Eliteserien neste år

  Aftenposten
 2. Fra 1. januar 2020: Nå innføres disse nye reglene på fotballbanen

  Aftenposten
 3. Han var lei av «elendige dommere». Nå skal Sivert (26) selv dømme i Eliteserien.

  Aftenposten
 4. Ekspert går kraftig ut mot eliteseriedommerne: – De trenger hjelp

  Aftenposten
 5. Fra 1. januar 2020: Nå innføres disse nye reglene på fotballbanen

  Fædrelandsvennen
 6. Han var lei av «elendige dommere». Nå skal Sivert (26) selv dømme i Eliteserien.

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no