MÅ OPERERES: Rune Almenning Jarstein voktet buret i helgens kamp i Bundesliga, men må nå opereres. Her fra en tidligere kamp Foto: RONNY HARTMANN / AFP

Jarstein til VG: Bekrefter at EM-kvalifiseringskampene ryker

Landslagskeeper Rune Almenning Jarstein (34) må opereres for skaden han har slitt med i lang tid. Nå bekrefter keeperen til VG at han er uaktuell for Norges neste EM-kvalifiseringskamper.

For det er nå rundt en måned til Norge møter Romania hjemme og Færøyene borte i den pågående EM-kvalifiseringen. De går uten Jarstein i mål.

– Landskampene i juni ryker - dessverre, opplyser Jarstein til VG og legger til:

– Vi kom alle til enighet om at det er best å foreta operasjonen nå.

Tidligere søndag pratet VG med landslagets assistenttrener Per Joar Hansen og landslagslege Asle Kjellsen. Da sa Hansen om Jarsteins situasjon i forhold til kvalifiseringskampene:

– Det er nok stor sjanse at de ryker når det er snakk om inngrep, ettersom det skal være en periode under rehabilitering før man er klar til kamp. Det sier seg selv at det kan bli trøbbel for de to kampene i juni, sier landslagets assistenttrener Per Joar Hansen til VG og henviser til landslagslege Asle Kjeldsen for videre opplysninger om skadeomfanget og dialogen med klubben.

les også

Lover keeperhelten ny sjanse: – Han var fantastisk!

Fra før har også Ørjan Håskjold Nyland vært ute med akillesskade siden desember.

Tidligere landslagskeeper Erik Thorstvedt mener at disse keeperforfallene hadde vært verre for det norske landslaget noen år siden.

– Norge er ikke bedre offensivt enn at vi er veldig avhengig av et trygt forsvar og en keeper som står bra. I utgangspunktet er dette dårlige nyheter, men jeg syns det har vært høy standard på keepersiden for Norge i det siste. Det er mange gode keepere. Samtidig skal en ny keeper også spilles inn med forsvaret, sier Thorstvedt til VG.

Thorstvedt lurer nå på landslagsledelsen vil bestemme seg for Sten Grytebust som førstevalg eller forsøke å få André Hansen tilbake i landslagstroppen.

les også

Hevder Madrid planlegger ellevill kjøpefest i sommer

Landslagslege Asle Kjellsen har holdt kontakt med Herta Berlin og keeperen om skaden, som Jarstein har slitt med gjennom sesongen.

– Han har hatt en skade i kneet hele sesongen, som er av eldre dato. Det er ikke en alvorlig skade, men han er 34 år og da hender at det er litt ta vare på. De har tenkt å gjøre dette nå for at han skal være klar for oppkjøringen med klubben og neste sesong. Det er en fornuftig avgjørelse bak dette. Det er trist og dumt at det går utover landskampene. Men det er klubben og Rune som må prioritere dette, sier Kjellsen til VG.

Keeperen har tidligere vist sterke evner også som utespiller på trening:

Han poengterer at han ikke kan gå inn på detaljene om hva slags skade dette er snakk om, men at dette inngrepet vil hjelpe Jarstein fremover.

På spørsmål om hvor langt avbrekk landslaget er forespeilet av klubben, sier landslagslegen:

– I utgangspunktet skal det ikke ta mange ukene. Men det gjør at han ikke får trent optimalt inn mot landskampene og Rune er klar på at det da er uaktuelt, sier landslagslegen og poengerer at det er for tidlig å si eksakt hvor langt avbrekket blir før inngrepet er utført.

Per Joar Hansen sier at opplysningene om den nært forestående operasjonen er så ferske at de ikke har rukket å kartlegge hvem som kan hentes inn som erstatter ennå. Fra før har Ørjan Håskjold Nyland røket akillesen midtveis i denne sesongen.

– Nå er dette så nytt for oss at vi må se på hvem som kan bli alternativer. Dette er så ferskt at vi må få summet oss, sier Per Joar Hansen.

Han sier han har forståelse for at keeperen og klubben, som er Jarsteins arbeidsgiver, velger å gjøre inngrepet nå for å sørge for at keeperen bli hundre prosent frisk igjen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder