Kommentar

Sterkest var tårene

Av Trond Johannessen

FOR EN MANN: Mauricio Pochettinos ansikt viste med all tydelighet hva denne finaleplassen betyr. Foto: Adam Davy / PA Wire

(Ajax – Tottenham 2–3, 3–3 sammenlagt, Tottenham til finalen på flere bortemål) En 47 år gammel mann som går rundt og gråter av glede. Så veldig mye finere blir ikke fotball på dette nivået.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over ett år gammel

Etter enda et Champions League-drama, nå kan de knapt kalles sjeldne lenger, er det Mauricio Pochettinos tårefylte ansikt som står igjen som det aller sterkeste.

Så ufattelig mye denne finaleplassen må bety for ham.

Pochettino tjener sikkert ikke langt unna et tresifret millionbeløp i løpet av et år, men i slike mektige idrettsøyeblikk er det heldigvis andre ting som betyr mest.

Mens fortvilte Ajax-spillere lå strødd på gresset, satt argentineren på knærne med hodet begravd i hendene, før han kastet seg ut i elleville jubelbrøl foran at par tusen tilreisende supportere.

FOR EN GLEDE! Mauricio Pochettino var ganske godt fornøyd med plassen i Champions League-finalen. Foto: Chris Brunskill/Fantasista / Getty Images Europe

Det virket ikke helt som han trodde det han hadde sett da Lucas Moura satte seiersmålet fem minutter på overtid.

Etter en strålende sesong har Tottenham mistet grepet litt de siste ukene: Laget kom fra fem tap på de seks siste kampene, Harry Kane er ute, det er flere skader og slitne spillere og nå så Champions League-finalen ut til å glippe.

Ikke fikk Pochettino handle i fjor sommer, aldri har han vunnet noe som manager og stadig vekk blir han minnet på det.

Han kan stå igjen uten noen pokal etter denne sesongen også, men en Champions League-finale er et av de største trofeene i klubbens historie.

Tottenham får det liksom ikke helt til, og har et rykte som den sjarmerende taperen. På 136 år er det blitt to ligamesterskap, den forrige FA-cuptittelen kom for 28 år siden.

Men i løpet av de fem siste har Pochettino forandret klubben, en jobb som absolutt tåler sammenligning med det Jürgen Klopp gjør i Liverpool. Liverpool har tross alt sin naturlige plass i det øverste europeiske sjiktet, det sitter i Anfield-veggene, dette blir den niende finalen. Tottenhams er i sin første.

Begge managerne får syrlige bemerkninger for at de vinner for lite, men kanskje har ingen bygd lag som dem de siste årene. Begge hadde et mye vanskeligere utgangspunkt enn Pep Guardiola i Manchester City, med dårligere spillerstaller og mye mindre penger.

Det er ikke lenge siden det nærmest var utenkelig at Liverpool eller Tottenham skulle spille i Champions League-finalen, for ikke å snakke om begge samtidig. De var jo knapt nok med.

les også

Moura sendte Tottenham til finalen – på overtid

Enda mer utenkelig var en finale med Ajax denne sesongen, en pengejunior i dette selskapet. Men Ajax fortsetter å utvikle sine egne talenter, spiller på sin måte, slår ut Real Madrid og Juventus og leder 2–0 over Totteham etter 45 minutter på Johan Cruijff ArenA.

«Don't worry about a thing, ’cause every little thing gonna be all right», sang fansen sammen med Bob Marley i pausen.

Det er tradisjon, som veldig mye annet i klubben, og det så ikke ut som det var mye å bekymre seg for med 3–0 sammenlagt og én omgang igjen.

STOR FREMTID: Matthijs de Ligt er bare 19 år gammel, nikket Ajax i ledelsen og var på vei mot å lede laget til Champions League-finalen. Her gratulerer han Mauricio Pochettino med seieren. Foto: David Klein / Sportimage/PA Images

Men Pochettino kastet innpå delvis latterliggjorte Fernando Llorente, og den 34 år gamle spanjolen bidro med duellkraft som ga Ajax nye utfordringer. Ballen ble oftere løftet over den ballsterke midtbanen. Da Lucas Moura løp inn reduseringen fikk det unge Ajax-laget en mental utfordring. Da samme mann tverrvendte og vakkert banket inn 2–2 var det ikke mye «don’t worry» igjen.

Det fantastiske publikumet i Amsterdam løftet likevel hjemmelaget inn i kampen igjen, og i den siste halvtimen var det egentlig tilfeldigheter som avgjorde. Hakim Ziyech hadde to store muligheter til å gi Ajax 3–2, stolpen var i veien den siste gangen.

les også

UEFA planlegger opp- og nedrykk i Champions League

Langt inn i overtiden gikk det mot en klassisk finale, Liverpool mot Ajax. Særlig mer nostalgisk blir det ikke, for Ajax blir det heller ikke mer brutalt enn seiersmålet til Lucas Moura..

Det kan gå tiår før en lignende sjanse dukker opp, det var en «én gang i livet»-mulighet for denne unge utgaven.

Det startet så bra da 19 år gamle Matthijs de Ligt banket inn 1–0 med hodet, kapteinen som for ti år siden kom til Ajax-akademiet. Snart skal han til en større klubb og han kommer sikkert til å få spille Champions League-finale om noen år. Det samme gjelder Frenkie de Jong, som reiser til Barcelona, og kanskje også Donny van de Beek og Hakim Ziyech, som begge må være svært attraktive for de europeiske gigantene.

Trond Johannessen, internasjonal fotball

Og det kommer til å gå bra for Ajax også. Klubben vil fortsatt produsere store talenter og spennende lag.

Det er sikkert vanskelig å tenke på akkurat nå, men snart synger de med Bob Marley igjen.

PS! For syvende gang i dette årtusenet møtes to lag fra samme nasjon i Champions League-finalen, for andre gang er det to engelske (Manchester United-Chelsea i 2008 var den første). Tre ganger har det vært to spanske lag, én gang to italienske, én gang to tyske.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Mer om

 1. Champions League
 2. Mauricio Pochettino
 3. Tottenham Hotspur FC

Flere artikler

 1. Tror hattrick-helten Moura vrakes til Champions League-finalen

 2. Moura sendte Tottenham til finalen – på overtid

 3. Tottenham sparket Pochettino – i forhandlinger med Mourinho

 4. Leo har spilt for både Tottenham og Liverpool: – Jeg er stolt

 5. Han sprekker – gang på gang

Fra andre aviser

 1. Tårene til Tottenham-sjefen rant etter bragden: – Spillerne mine er helter

  Aftenposten
 2. Sendte Tottenham til himmels etter mirakuløs opphenting. Klar for sin første Champions League-finale noensinne.

  Aftenposten
 3. Sendte Tottenham til himmels etter mirakuløs opphenting. Klar for sin første Champions League-finale noensinne.

  Fædrelandsvennen
 4. Slik ble Pochettino leder-stjernen

  Aftenposten
 5. Disse øyeblikkene trues av gigantenes maktkamp

  Aftenposten
 6. Slik ble Pochettino leder-stjernen

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no