BER OM FORANDRING: Rosenborg-leder Ivar Koteng oppfordret fra talerstolen på fotballtinget NFF til å spisse eliteserien. (Foto: GEIR-OTTO JOHANSEN)

RBK og Molde vil redusere antall lag i eliteserien

Får støtte av toppfotballsjef Nils Johan Semb

LILLESTRØM (VG) Både Rosenborg og Molde mener det er helt nødvendig å kutte antall lag i eliteserien. Men innser at det blir en idrettspolitisk nøtt å få det til.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

- Vi er en stolt og meget god idrettsnasjon. Hvorfor skal vi ikke får det til fotball, spør RBK-leder Ivar Koteng VG.
I formiddag gikk han på talerstolen på fotballtinget med en klar oppfordring om å gjøre eliteserien sportslig spissere. Han ble fulgt opp av Molde-leder Øystein Neerland:

- Hva gjør tinget for at vi skal flytte oss nærmere et gruppespill i Champions eller Europa League?

I hvert fall ikke noe med seriesystemet. Eliteserien vokste fra 1971 til 2009 fra 10 til 16 lag. Ivar Koteng håper at et nytt fotballting allerede i 2015 kan vedta en reduksjon.

- Det bør skje så fort som mulig. Dette er helt nødvendig av sportslige grunner. Men det er ikke slik at vi i Rosenborg bare tenker på toppen. Vi i må se en spissing av toppen i sammenheng med en styrking av bredden. Fokuset i ungdomsfotballen må gå fra formasjon og resultat til holdninger og ferdigheter, sier han.

Les også: Hallén beklaget Drillo-bråket

Fotballpresident Yngve Hallén svarte fra talerstolen på tinget at analysearbeidet allerede er i gang. Men ba toppklubbene først bli enige i sin organisasjon Norsk Toppfotball.

- Bare tull. Det kommer aldri til å skje. Norsk Toppfotball kommer aldri til å bli enige om og vedta at to eller fire klubber skal ut, svarer Ivar Koteng.

I tillegg til de 16 lagene i eliteserien består også 1. divisjon av 16 klubber. Til sammen 32 klubber er altså innenfor definisjonen av profesjonell fotball.

Fotballforbundets egen seriekomité - med både toppfotballsjef Nils Johan Semb og nåværende landslagslagssjef Per-Mathias Høgmo som medlemmer - gikk i 2012 for 12 klubber i eliteserien . Men forslaget kom aldri opp på fotballtinget samme år.

- Jeg er glad for at Rosenborg og Molde kommer med disse signalene. Jeg mener at serieordningen er en overmoden sak. Derfor er jeg glad for at det nå blir satt i gang et grundig arbeid for å se på hva som kan gjøres, sier Nils Johan Semb.
Han vil ikke binde seg til forslaget om 12 klubber og tredobbel serie (33 kamper).

- Men det er ikke hemmelighet at jeg av sportslige og økonomisk mener at 32 klubber i de to øverste ligaene er for mye. Jeg mener heller ikke talentutvikling er et argument for så mange klubber. Vi trenger ikke å gi 30 spillere fra hver årgang sjansen på øverste nivå, sier han.

Semb har tidligere vist til Danmark og Sveits med henholdsvis 12 og 10 klubber i øverste. Nasjonene som slo Norge ut i sist EM- og VM- kvalik har også 12 og 10 klubber i sine nest høyeste divisjoner.

- Jeg mener ikke at vi skal kopiere for eksempel Sveits. De har hatt stor fremgang både på klubb og landslag etter at de la om, men Sveits ligger geografisk annerledes til enn Norge, sier Semb.

Han sitter sammen med Hallén, Kjetil Siem (generalsekretær), Bjarne Berntsen (visepresident NFF/styreleder NTF) og Leif Øverland (direktør NTF) i det såkalte toppfotballutvalget. Deres stemme vil garantert bli viktig i denne fotballpolitiske nøtten.

I tillegg må fotballens toppledere ta hensyn til medieavtalen. Den gjelder ut sesongen 2016. Dermed kan 2017 være første sjanse til å krympe eliteserien.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder